7. apríla 2012

Review: Moje nové srdce


autor: Aline Feuvrier-Boulangerová
názov: Moje nové srdce
originálny názov: Mon coeur qui bat n´est pas le mien
rok vydania: 2007, SR: 2008 (Ikar)



obsah: Aline má celý život pred sebou. Je mladá a čaká ju maturita, výber vysokej školy, priatelia. Čakajú, pretože majú čas. Aline ho nemá. Každú sekundu svojho života si musí vybojovať sama so svojím srdcom, ktoré odmieta biť v jej hrudi a spôsobuje jej obrovské problémy. Únava, zadýchavanie, kolaps. Keď v noci nedokáže zaspať modlí sa k Bohu, aby jej pomohol. Priveľmi tvrdohlavé mladé dievča sa drží svojich snov a tie mu dodávajú odvahu aj silu. No ani táto sila nedonúti slabé srdce biť celé roky.


výroky z knihy:
> To preto vám chce moje srdce niečo povedať.
> Budík je môj najväčší nepriateľ.
> Nikdy na svoju smrť nezabudnem.
> Tvoje telo srdce odmieta.

názor:
Skutočný príbeh, ktorý autorka prežila a zobrazila v beletrizovanej podobe bol určite veľmi ťažký, pretože transplantácia srdca nie je jednoduchá operácia a ani orgánov nie je dosť. Vysvetlenie choroby a rôzne situácie spojené s lekárskym prostredím boli šikovne opísané a spôsobom, ktorý určite pochopí úplne každý.

Kniha ponúka pohľad na svet, ktorý vytvára, pretvára a ovplyvňuje nevyliečiteľná choroba. Nie je to však iba príbeh strachu a bolesti, i keď aj tú tam samozrejme nájdeme. Aline nezabúda, že musí aj žiť a vychutnávať si chvíle strávené s rodinou a priateľmi, kým môže. Poukazuje, ako veľmi jej pomohli modlitby a Boh, ku ktorému sa utiekala.

Na druhej strane, na mňa kniha pôsobila akoby ju napísalo trucovité decko, za každú cenu držiace sa svojej pravdy a nezáujmu o svoje zdravie, pretože namiesto toho, aby pri prvých (alebo aj tých ďalších) príznakoch vyhľadala odbornú lekársku pomoc, veď už od malička vie, že má choré srdce, snaží sa pred všetkými zatajiť, ako zle sa cíti.

hodnotenie: ***

zdroj obrázka: www.martinus.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)