2. júla 2012

Review: Pasca (Záhrada večnosti #1)

autor: Lauren Destefano
názov: Pasca
originálny názov: Wither
séria: Záhrada večnosti
rok vydania: 2011; SR: 2012 (Teen Fortuna)
zdroj obalu: www.martinus.sk

Anotácia z GR - môj preklad, prosím nekopírovať bez môjho vedomia
Vo veku 16 rokov, Rhine Elleryovej ostávajú štyri roky života. Môže ďakovať modernej medicíne za túto časovanú genetickú bombu. Nepodarená snaha vytvoriť perfektnú rasu nechala mužom 25 rokov života a ženám 20. Genetici hľadajú zázračnú protilátku, aby mohli obnoviť ľudskú rasu, zúfalé davy sirôt v populácii, kriminalita a chudoba sa rapídne zvýšili, mladé dievčatá sú unášané a predávané ako nevesty do polygamných manželstiev, aby mali viac detí. Keď je Rhine unesená a predaná ako nevesta, prisahá, že urobí všetko pre útek. Jej manžel, Linden, je do nej zamilovaný a Rhine sa nemôže prinútiť nenávidieť ho tak veľmi akoby chcela. On jej otvára cestu k bohatstvu a ilúziám, o ktorých si ani nemyslela, že môžu existovať a preto takmer dokáže ignorovať hodiny odratávajúce jej krátky čas. Rhine sa rýchlo naučí, že nie všetko v jej novom živote s manželom je tak ako vyzerá. Jej svokor, výstredný doktor hľadajúci protilátku, hromadí mŕtvoly v pivnici.Vo veku 16 rokov, Rhine Elleryovej ostávajú štyri roky života. Môže ďakovať modernej medicíne za túto časovanú genetickú bombu. Nepodarená snaha vytvoriť perfektnú rasu nechala mužom 25 rokov života a ženám 20. Genetici hľadajú zázračnú protilátku, aby mohli obnoviť ľudskú rasu, zúfalé davy sirôt v populácii, kriminalita a chudoba sa rapídne zvýšili, mladé dievčatá sú unášané a predávané ako nevesty do polygamných manželstiev, aby mali viac detí. Keď je Rhine unesená a predaná ako nevesta, prisahá, že urobí všetko pre útek. Jej manžel, Linden, je do nej zamilovaný a Rhine sa nemôže prinútiť nenávidieť ho tak veľmi akoby chcela. On jej otvára cestu k bohatstvu a ilúziám, o ktorých si ani nemyslela, že môžu existovať a preto takmer dokáže ignorovať hodiny odratávajúce jej krátky čas. Rhine sa rýchlo naučí, že nie všetko v jej novom živote s manželom je tak ako vyzerá. Jej svokor, výstredný doktor hľadajúci protilátku, hromadí mŕtvoly v pivnici. Jej sestry manželky sú jeden deň pokojné na druhý deň sa obávajú a Rhine sa zúfalo snaží spojiť so svojim dvojčaťom, aby vedel, že je v bezpečí a žije. Dokáže Rhine ujsť, kým jej čas vyprší? Spolu s jedným Lindenovým sluhom, Gabrielom, Rhine plánuje ujsť pred jej sedemnástymi narodeninami. Ale existuje nejaká nádej na slobodu vo svete plnom anarchie?

Anotácie nezvyknú byť takto dlhé a podľa mňa táto prezrádza až príliš veľa z deja, ale nevadí. Chcela som začať trailerom, z ktorého mi naskakujú zimomriavky a myslím si, že je veľmi kvalitne spracovaný. Hudba, spôsob textu aj vybraté informácie ukazujú niečo nové - sľubujú fantasy (alebo skôr sci-fi) román, aký tu ešte nikdy predtým nebol. Ďalej by som sa vyjadrila k obálke, ktorá je dokonalá. Ak by sme sa na ňu pozreli poriadne, môžeme si všimnúť štyri kruhy. Dva a dva sú spojené čiarou. Jeden kruh je okolo prsteňa a slávika v klietke, čo symbolizuje jej nemohúcnosť, pretože aj ona je uväznená proti svojej vôli. Ďalší kruh je okolo Rhininej hlavy a čiara pokračuje na zadnú časť obálky, kde sa v druhom kruhu nachádzajú presýpacie hodiny s väčším časovým úsekom odsypaným a ostáva už len trošku. Dávno som nevidela obálku tak výborne vystihujúcu knihu ako je táto. 

Nechápala som, prečo trilógiu pod názvom The chemical garden preložili ako Záhrada večnosti, ale po prečítaní, môžem s názvom aj súhlasiť - presne vystihuje miesto, kde Rhine žila. (samozrejme po únose). Ale aká irónia sa skrýva v názve, ak uvážime, že záhrady nemali konca, ale život trval len niekoľko rokov.

Námet, ako je tento sa nevyskytuje často v YA literatúre. Iste, poznáme veľa dystopických kníh, kde hrdinovia bojujú za svoj sen zlepšiť životné podmienky pre ľudí, získať slobodu a tak ďalej. Pasca je výnimočná tým, že Rhine sa nesnaží nájsť liek na chorobu, uvedomuje si, že pravdepodobne sa liek nikdy nenájde a ak áno, ona už bude mŕtva. Jej cieľom je čo najlepšie prežiť život, ktorý jej ostáva. To je podľa mňa dosť netypické - zmierenie so smrťou nevyhnutne prichádzajúcou, ale neschopnosť zmieriť sa so životom v pohodlí, ak to znamená stratu slobody. 

Ozve sa prvý výstrel a ja viem, že ich bude ešte dvanásť.

Destefano (to meno mi vždy pripomenie Stefana s Upírskych denníkov) vytvorila netradičnú hrdinku. Prioritné nie sú problémy v škole, s rodičmi alebo novo nadobudnutými schopnosťami či  nadprirodzené bytosti. Problémom je málo času. Krátky život. (čítať to s myšlienkou, že by mi ostávali tri roky života nie je bohviečo. nedokážem si predstaviť, že by sa niečo také mohlo teraz stať.) Rhine sa s nimi musí vysporiadať a navyše je tu jej manžel a jeho dve ďalšie manželky. 

Vzťahy v tomto čudesnom svete sú založené na mnohých veciach, ale len málokedy to je niečo skutočné. Sídlo, kde žije Rhine je ovládané jej svokrom. Z úzadia poťahuje nitky a skrýva nepekné tajomstvá. Nájsť protilátku za každú cenu, kým sa jeho syn pominie je síce pekné, ale nie ak sa ide cez mŕtvoly. V nie tak ďalekej budúcnosti je svet chladný a ľudia sa starajú sami o seba. Ešte aj v panskom dome, kde sa zdá byť všetko v poriadku, kde by mal byť život jednoduchý to tak nie je. Pretvárka, nenávisť a uprostred toho Rhine pripravená ujsť.

Zadná časť obalu sľubuje romantiku. Pripadalo mi nepravdepodobné, že by práve táto kniha mala niečo také obsahovať - akoby to vyznievalo nepatrične. Mýlila som sa. Na správnych miestach sú krátke a jasné vyznania. Lásku tu nájdeme na mnoho spôsobov, aj keď prevláda tá k slobode. Autorka prezieravo vynechala typicky známu zápletku: žena a dvaja osudoví muži. Veľké plus pre celý román. Pocity Rhine sa počas deja menia, ale nedochádza k žiadnym výlevom o neschopnosti výberu.  Nečakajte strany plné ružových slov, ale iba záblesky dotvárajúce atmosféru.  

Páčil sa mi spôsob, ktorý autorka zvolila pre písanie. Vykreslila túžbu po živote, snahu oslobodiť sa a žiť každý deň, aby za niečo stál, pretože koniec je nevyhnutne určený. Čas je to, čo nemajú a nechcú sa tým zaoberať - chcú žiť kým môžu. Ak vám neprekáža nedostatok ľúbostných scén a obľubujete napätie kniha je ako stvorená pre vás. 

4 hviezdičky


2 komentáre:

  1. Anotáciu radšej čítať nejdem (nejakú už som čítala, ale nie takto dlhú). Dobrá recenzia, knihu si chcem prečítať.:) Čítala som mnoho skvelých ohlasov...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anotáciu som pre istotu tiež nečítala. Asi najviac ma tejto knihe láka práve tá absencia ľúbostného trojuholníka jedna žena verzus dvaja muži. To by mohlo byť fakt osviežujúce. A láska k slobode? To by mohlo byť tiež niečo pre mňa. Síce ani zďaleka nežijem vo takom svete ako Rhine, no slobodu aj tak staviam na tie najvyššie priečky.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)