4. októbra 2012

Review: Očami vraha (Desivé splynutie #1)

autor: Jill Hathaway
názov: Očami vraha
originálny názov: Slide - Book 1
séria: Desivé splynutie | Slide
rok vydania: 2012; 2012 (Fragment)
GR: 3.73
zdroj obrázku a anotácie: vydavateľstvo FRAGMENT
Stredoškoláčka Sisa žije len so svojím otcom a mladšou sestrou, jej matka pred rokmi zomrela na rakovinu. Sisa trpí ojedinelou poruchou - narkolepsiou - poruchou spánku. Občas upadne do bezvedomia a ocitne sa dočasne v tele niekoho iného a jeho očami potom vníma svet. Jedného dňa sa ocitne v koži vraha, ktorý zabil kamarátku jej sestry. Krátko potom zomrie ďalšie dievča zo skupiny roztlieskavačiek a Sisa sa obáva, že ďalšia na rade bude jej sestra. Rozhodne sa vraha vypátrať na vlastnú päsť...

Jill Hathawayová žije v Des Moines spolu so svojím manželom a ich mladou dcérou. Bakalárske štúdium ukončina na Univerzite Severnej Iowy a Magisterské štúdium literatúry na Štátnej univerzite Iowa. Séria očami vraha je jej debutom.

Obe obálky knihy sa mi páčia rovnako. Pôvodná aj slovenská. Majú niečo do seba, sú tajomné presne ako tento príbeh. Trailer je tiež dobrý, páči sa mi nápad so "školskou ročenkou". Hudba tvorí skvelý podmaz, až vám nabehnú zimomriavky.



Napísať dobrú sériu je ťažké, lebo v dnešnej dobe dostane šancu už takmer každý. Obzvlášť v young adult literatúre. Preto je nesmierne dôležité, aby začiatok čitateľa upútal. Jill sa to stopercentne podarilo! Hoci nemôžem povedať, že by som čítala bez dychu dlho do noci, nedokázala som nič predvídať a vyústenie ma poriadne prekvapilo.

Všetko sa začína poruchou spánku Silvie. (nie je vôbec isté, či to je porucha spánku, ale nejako to autorka zadefinovať musela) V podstate ide o to, že ak sa Sisa dotkne nejakej veci, na ktorej jej majiteľ zanechal citový odtlačok, môže sa "prepadnúť" do neho a na istý čas byť v jeho koži.

Možno si teraz poviete, že sa to podobá na sériu V zajatí snov od Lisy McMannovej a pravdepodobne aj áno, ibaže táto kniha sa oveľa lepšie číta vďaka rozvitým súvetiam. (prvé, čo som si všimla na McMannovej bolo, že rada používa krátke vety a po celej knihe to začína liezť na nervy) Ďalej body navyše dostane za dej príbehu, ktorý sa zauzľuje a zauzľuje, ukazuje viacero rôznych smerov a vy akurát tak môžete rozmýšľať, kto stojí za vraždami. A neuhádnuť to. (klobúk dole pred výnimkami, ale ja som sa vždy nadchla pre Sisin najnovší objav, preto ma skutočný vrah mierne zaskočil - aj keď naňho smerovalo niekoľko indícií)

by LimpidD.deviantart.com
Príbeh bol zameraný na dynamickosť, takže postavy nemali príliš veľa priestoru prejaviť sa, no aj tak sa prejavili. Opäť veľmi netradične, prekvapujúco. Vo veľmi malom priestore bolo vykreslených niekoľko osudov a rozhodnutí, ktoré viedli k tomu ktorému koncu, čo sa mi páčilo. (aj keď na môj vkus tam bolo dosť úmrtí - čo sa dalo čakať, nie?) K srdcu mi žiadna neprirástla, ale bol mi sympatický Zane aj Rollins pre mňa úplne netypické, pretože obaja boli zamilovaní do hlavnej devy tejto knihy.

"Stuhnem. Viem, že by som sa mala otočiť a ísť do kuchyne po pohár vody, ako som plánovala, no svaly neposlúchajú moje príkazy."  str. 151

Zo štýlu písania knihy som už prezradila zložené vety, ktoré sú osviežujúce. Priamy rozprávač, účastník deja cez Silviu, je tiež veľmi praktický, jednoduchšie sa nám splýva s dejom. Kniha je písaná iba cez ňu, takže o motívoch postáv môžeme len hádať. (to, samozrejme, k detektívkam patrí)

Emočne je kniha, no nechcem povedať, že náročná, ale párkrát mi vohnala slzy do očí. Okrem toho, nájdu sa aj pasáže kde si lámete hlavu nad tým, čo sa deje a nedokážete na to prísť. Veľmi ale naozaj veľmi dobré je to, že kniha je ukončená ako ucelený príbeh. Takže na konci sa dozviete kto, prečo a kedy. Takéto niečo si na knihách vždy vážim.

Hodnotenie je u mňa veľmi pozitívne. Očami vraha je dynamická, pútava kniha ako stvorená na oddychové čítanie. Dej je priamočiary, postavy príjemné. Určite stojí za zmienku.

4 hviezdičky

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU FRAGMENT ZA RRECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY

7 komentárov:

  1. No to čumím. Kniha je ukončená! Nemožné!
    Za mňa hovorí silná alergia na knihy s pokračovaním.

    A je to vraj napínavé.
    Naozaj dokáže vohnať slzy do očí? Mne sa to stáva málokedy.

    No výborne. Pre istotu nezisťujem cenu a zapisujem si knižku do zoznamu "Chcem prečítať". Cítim, že toto by ma mohlo baviť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vohnať slzy do očí. Mne to vohnalo. Ale je pravda, že ja som citlivá nátura a plakala som aj pri Levom kráľovi. :)

      Odstrániť
    2. Ale no tak Leví kráľ je moja srdcovka, videla som to miliónkrát a revem pri tom stále (aj pri tých istých scénach). xDD

      No tak teda uvidím čo tá kniha dá. :)

      Odstrániť
  2. knihu jsem četla a moc se mi líbila :) těším se na další díl

    PS: Team ZANE! :D :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Team Zane? :D Predpokladáš, že sa tam ešte objaví? ;)

      Odstrániť
  3. Mě to od čtení taky na chvilku odradilo, ale když tenhle fakt ignoruješ, ani ti to tak nepřijde. Mně se zdálo, že tomu Percymu je mnohem víc. Pochybuji totiž, že dvanáctiletý kluk je takhle inteligentní. Ale hraje tam velkou roli to slovo POLOBŮH. :)

    Jinak moc povedená recenze. Trailer se mi taky líbil. Upřímně ze začátku jsem ke knize přistupovala s nechutí, ale když čtu všechny ty recenze, mám opravdu velkou chuť si knihu přečíst. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)