12. augusta 2013

(RC) Recenzia: Eragon (Odkaz dračích jazdcov #1)

autor: Christopher Paolini
názov: Eragon
originálny názov: Eragon
séria: Odkazdračích jazdcov | The Inheritance Cycle
rok vydania: 2005
GoodReads: 3.73 / 521,811 hodnotení

Christopher Paolini

Bol vzdelávaný doma a strednú školu ukončil už ako pätnásťročný. potom začal pracovať na Eragonovi, ktorý po prvý raz vyšiel v roku 2002 v rodinnom vydavateľstve Paolini International LLC, pričom obálka bola vytvorená ním - bolo na nej Zafirino oko - a jeho dielom boli aj mapy. Sériu objavil Carl Hiaasen a zakúpil na ňu práva pre vydavateľstvo Alfred A. Knopf. Knopf, ktoré ju celú vydalo. Odkaz dračích jazdcov bol pôvodne plánovaný ako trilógia, ale nakoniec sa zmenila na tetralógiu, aby sa dej podarilo plynule ukončiť.

Trailer & Obálka

Nepodarilo sa mi nájsť trailer na prvú knihu, ďalšie už sú na tom lepšie. Ak by ste chceli môžete si nájsť trailer k rovnomennému filmu, ktorý sa mne vôbec nepáčil a dlho ma odrádzal od prečítania Eragona. Obálka sa mi nesmierne páči a naozaj písmo dielo dokonáva.

Moje myšlienky

Eragona som nečítala prvýkrát. Prečítala som ho druhýkrát a nechápem, ako mi mohla uniknúť genialita tejto knihy. (predtým) Lebo toto je geniálne dielo. Ja viem, idem ju vychvaľovať hneď v prvej vete, no ináč sa nedá.

Najprv by som som chcela chvíľku rozprávať (písať) o Eragonovi všeobecne. Paolini vytvoril úplne nový svet so širokou škálou nadprirodzených bytostí a miest plus jazyky, ktorými daná skupina rozpráva. Je naozaj obdivuhodné, ako všetko krásne vymyslel, ako mu všetko do seba zapadalo a ako originálne vyznieva jeho kniha, napriek tomu, že by sme mohli prostredie prirovnať k Pánovi prsteňov. (elfovia, ľudia, trspaslíci, putovanie po krajine)

dragonghostangel.deviantart.com
Ďalej ma nesmierne prekvapil štýl písania a samotné rozprávanie. Eragon je autorova prvotina, ktorej prvú verziu napísal už ako pätnásťročný. Veľmi málo autorov hneď na prvý pokus dokáže čitateľa takto zaujať zápletkou príbehu a takým spôsobom písania, že sa vám nechce prestať čítať, ani keď sotva držíte otvorené oči. Úplne vás pohltí a všetko dookola prestane existovať. 

Rozsiahlosť je často problémom, keď autor už nemá čo povedať, a zbytočne naťahuje nenatiahnuteľné. V tomto prípade však nič také nehrozí! Všetko je do detailov premyslené, žiadne slovko nie je navyše a krásne sa podarili aj prechody dejovej línie dopredu. Žiadne omáčky, len strhujúca jazda v Eragonovom svete. Dej nikde nestagnoval, naopak, bol veľmi dynamický a strhujúci.

Postavy boli kvalitné. Všetky. Počas čítania som naozaj nadobudla pocit, že ich poznám a viem, čo mám od nich čakať. Eragon - miestami mi prekážalo jeho časté odpadávanie, ale inak je to sympatická postava, ku koncu dospeje a začína uvažovať ako pravý jazdec. (aspoň taký som z neho mala dojem - akože konečne vie, čo robí) Brom je jedno veľké tajomstvo, no v podstate je aj ťahačom príbehu, lebo práve on vie, čo a ako. Zafira je drak. Nielen dráča, ale poriadny drak. Páčilo sa mi, že bola veľmi inteligentná a zjavne oveľa rozumnejšia než Eragon. 

Čo by to bolo za fantasy, ak by sa tam nepripletla veľká láska... a kadečo iné. Ochutnávku toho, na čo sa môžeme tešiť nám Paolini dáva počas veštenia Eganonovej budúcnosti. A ja sa teším poriadne. Až tak, že keď som v noci dočítala prvý diel, hneď som sa pustila do ďalšieho. Jednoducho si to MUSÍTE prečítať.


ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Fragment ZA RECENZOVANÚ KNIHU
Kúpiť knihu Eragon

10 komentárov:

  1. Ja som sa tejto knihe úspešne vyhýbala, ani neviem prečo. Možno som si myslela, že toto dielo je určené pre chalanov :D Ale keď to teba tak veľmi nadchlo, asi som v tomto nemala pravdu :)
    Drakov mám v dielach celkom rada, takže dúfam, že sa mi dostane raz do rúk :)

    P.S. Niekedy sa oplatí dať knihe druhú šancu, však? ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru, niekedy sa oplatí tá druhá šanca. :) A keď máš rada diela o drakoch, možno by ťa zaujala aj Eon a Eona. Tiež je to skvelé. :)

      Odstrániť
  2. Ja som čítala len Inheritance, na predchádzajúce diely sa nechystám, ale ak sú také ako Inheritance, tak verím, že ťa séria nadchla :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem si predstaviť, že by som čítala len posledný diel. To ti vôbec predchádzajúce diely nechýbali?

      Odstrániť
  3. Videla som len film. Ten sa mi páčil a ani neviem prečo som dosiaľ neprečítala knihu. Asi som taká lenivá, že len keď pozriem na hrúbku tej knihy, mám dosť. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie je to až také dlhé, akoby sa zdalo. A číta sa to nesmierne rýchlo a ľahko. :)

      Odstrániť
  4. Jůůůů Eragon. Mám ho ráda od malička a asi ho budu mít ráda pořád :) Dostala jsem jeho první vydání k x. narozeninám a byla to láska na první pohled :) První díl mám dokonce podepsaný autorem, byla jsem se na něj podívat, když měl autogramiádu v Praze. (Ano, musím se pochlubit :D) A... Film se mi nelíbil. Jen tak mimochodem :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď ani mne sa film nepáčil. Podpísaná kniha, čo? Ty sa máš. :)

      Odstrániť
  5. Na toto by som nevedela napísať recenziu. Autor je génius, tam by ani nebolo žiadne pre a proti :D Jednoducho si to treba prečítať, aby každý pochopil. Niekto sa písať naučí a niekto má na písanie talent od narodenia. Myslím, že vieme, kam patrí Paolini :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)