17. apríla 2014

(RC) Recenzia: Iba jeden rok

autor: Gayle Formanová
názov: Iba jeden rok
originálny názov: Just one year
séria: Iba jeden deň | Just one day (2. diel)
rok vydania: 2013 | SR: 2014 (Ikar)
GoodReads: 3.86 // 7,678 hodnotení

Gayle Formanová

Začínala ako novinárka so špecializáciou na problematiku tínedžerov. Po čase sa jej články dostali do takých zvučných časopisov ako sú Jane, Seventeen, Glamour, Elle, The Nation či The New York Times Magazine. K písaniu kníh sa dostala po roku cestovania s manželom, lebo sa im narodila dcérka Willa. Prvou knihou boli memoáre výletu You Can’t Get There From Here: A Year On the Fringes of a Shrinking World. Potom nasledovali ďalšie Sisters in Sanity, Ak zostanem, Kam odišla a aj knihy Iba jeden deň a Iba jeden rok. Momentálne žije v New Yorku a píše len vtedy, keď jej to dcéry dovolia. A áno, dve dcéry - druhú dcéru, Denbele, si adoptovali z Etiópie.

Trailer & Obálka

Iba jeden rok nemá svoj samostatný trailer, našla som jeden ku knihe Iba jeden deň, ale príliš ma nezaujal, takže vám ho sem nedávam. Čo sa týka obálok, tak sa mi nesmierne páčia naše slovenské - sú krásne, mohla by som sa na ne pozerať asi donekonečna.

Moje myšlienky

Táto kniha má nádhernú myšlienku. Ako veľmi nás môže zmeniť jeden deň? Keď sa tak nad tým zamyslím, deň nie je veľa. Vlastne je to len celkom malá jednotka v našom živote, no napriek tomu, existujú dni, ktoré sa nám vryjú do pamäte a zmenia smer plynutia našich životov. Jeden z takýchto dní prežili aj Lulu alias Allyson a Wilem.

Iba jeden deň je kniha o dni strávenom v Paríži s neznámym sympatickým chlapcom a jeho následkoch pre Allyson. Iba jeden rok je o Wilemovi a nielen o tom jednom dni v Paríži.

Nesmerne ma zaujalo, koľkými spôsobmi bola autorka schopná vyjadriť dopad jedného dňa na život ľudí, a tým teraz nemyslím iba Wilema a Lulu, ale aj ďalšie postavy z knihy, ktoré boli ovplyvnené inými dňami vo svojich životoch. Veľmi rôznorodé a kreatívne stvárnenie. Takisto sa mi páčila „náhodnosť“ – alebo inak povedané Wilemov prístup k životu v zmysle: „všetko sú náhody a nehody“. Zdá sa, že pre neho to všetko výborne fungovalo a každý obrat ho doviedol niekam inam.

DarkAfi4.deviantart.com
Wilem je tajomný po celý čas svojho vystupovania. O jeho živote i o ňom samom sa dozvedáme iba z jeho spomienok – často sú chaotické, neusporiadané a skáču z miesta na miesto, preto som sa zo začiatku mierne strácala v tom, kto je kto. Po chvíli som si však na tento štýl zvykla a mohla som sa s chuťou ponoriť do príbehu. 

Ďalšie postavy už neboli príliš výrazné, no presne zapadali do deja ako kusy dôkladne premyslenej skladačky.

Čo sa mi na tomto príbehu páčilo asi najviac, bolo prelínanie. Keďže som čítala aj knihu Iba jeden deň, vedela som, ako sa to skončí, ale nespočetnekrát som si želala, aby sa to skončilo inak. V niektorých prípadoch som už-už dúfala, že sa čosi zmení, ale nakoniec sa to nekonalo.

Na druhej strane, musím povedať, že ma kniha neohúrila. Po kvantách pozitívnych reakcií som čakala niečo úplne iné, dynamické, živé, inovatívne a toho tam veľa nebolo. Iste, Wilem cestuje, okrem jeho pohľadu na parížsky deň a jeho dôsledkoch – najvýznamnejším je určite jeho rozhodnutie nakoniec dospieť a nájdenie zmyslu pre život, po rokoch určitej izolovanosti a stratenosti je skvelým základom pre knihu – no troška zdynamizovania by neublížilo. Hoci je kniha plná zaujímavých miest a osobností, mala som pocit, že sa ich autorka dotkla len zbežne a nepodarilo sa jej úplne zachytiť atmosféru.

Napriek tomu, je táto kniha zároveň plná krásnych myšlienok a určite je skvelým výberom na čítanie pre potešenie.


ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Ikar ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY
Kúpiť knihu Iba jeden rok

7 komentárov:

  1. Tvoj názor ma prekvapil, pretože som zatiaľ čítala iba vyslovene pozitívne recenzie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Keď kniha vyšla, tak som mala nutkanie si ju prečítať, ale po čase sa mi zdá až priveľmi romantická. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Týmto knihám sa nejako vyhýbam, lebo mám pocit, že by ma veľmi nebavili :D Ale tie slovenské obálky sa mi tiež celkom páčia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jen jeden den i Jen jeden rok mě velmi láká, i když tvoje recenze není vyloženě pozitivní. Nevím, možná jsem se jen přehlídla, ale pokud si dobře pamatuji z GR tak první díl se ti líbil víc, ale nenašla jsem na něj recenzi. Bude, nebo nestíháš? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Recenzia na prvý diel nebude, lebo naozaj nestíham. ;-) Ale páčil sa mi o kúštiček viac, ako tento. Lepšie som sa dokázala zžiť s postavou aj s prostredím.

      Odstrániť
  5. Ja už som po všetkých tých pozitívnych&negatívnych recenziách zmätená.:D Ale asi knihám skúsim dať šancu a uvidím.:) Inak pekne napísané.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tohle bych si chtěla přečíst, až najdu čas, hodně jsem o tom slyšela :)

    roo.rachel.1987@gmail.com
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/04/velka-knizko-placickova-soutez.html

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)