18. augusta 2014

Rebecca Donovan: Dôvod dýchať | čo sa deje za zatvorenými dverami?

autor: Rebecca Donovan
názov: Dôvod dýchať
originálny názov: Reason to breath
séria: Dych | Breath
rok vydania: 2011; SR: 2014 (Ikar)
GoodReads: 3.92 / 1,733 hodnotení

Rebecca Donovan
Optimizmus prýšti z každej bunky jej tela. Nikdy sa nevzdáva - nepatrí to k jej biologickej výbave. Je vášnivá (niekto by mohol povedať, že až príliš). Učí sa na vlastných chybách a spálila sa viackrát, než je ochotná priznať.

Moje myšlienky
Knihe som sa veľmi potešila, pretože už dlho ju mám vyhliadnutú a príjemne ma prekvapilo, že vychádza aj u nás na Slovensku. Zopár viet by som chcela venovať prekladu, čo zvyčajne nerobím, no v tomto prípade by som ho chcela veľmi pochváliť. Je to asi prvá kniha zo všetkých, ktoré som čítala, kde sa nepoužíva slovo proste. Pani prekladateľka namiesto neho správne používa prosto. Hurá! Proste používa takmer každý (aj ja, síce sa hneď opravím, no je to u mňa mimovoľné) a natrafíte naňho skoro v každej knihe, preto som chcela povedať, ako sa mi páčilo, že Dôvod dýchať je výnimkou.

Môj prvý dojem pri odbalení knihy nebol práve najlepší. Na obálke ma čakali dvere. Uf. No aj ďalšie vydania tohto románu majú zvláštne obálky. Niektoré knihy majú krásne obálky a iné zasa krásny príbeh. Dôvod dýchať patrí do druhej kategórie. Obálka je veľmi symbolická, nakoniec všetky, aj tie zahraničné sú symbolické. Naša hlavná hrdinka sa volá Emily, po otcovej smrti žije so strýkom (otcovým bratom) a jeho rodinou, lebo jej matka hľadá útechu v alkohole. Smutné. Ibaže Emmina teta ju nenávidí. A nikto nevie, čo sa deje za zatvorenými dverami...

Emma skrýva modriny a počíta dni, kým sa dostane na vysokú. Je sympatická, ľahko som sa s ňou zžila. Inteligentná, usilovná a mala cieľ. Samozrejme, Emma je uzavretá a s nikým nechce hovoriť. Má len jedinú priateľku – Saru – dievča, čo má všetko. Je krásna, rodičia jej dajú, čo jej na očiach vidia a v škole ju milujú. Priepastný rozdiel medzi nimi je zjavný, no dokopy pôsobia veľmi prirodzene. Najlepšie nakoniec? Evan. Práve sa prisťahoval a Emma mu hneď padla do oka. Vtipný, otvorený a priateľský Evan hneď dosiahne pozíciu miláčika dievčat, no on sa vytrvalo zaujíma len o Emmu. Postavy sa mi páčili, no vzťahy medzi nimi... občas sa mi zdalo, že je všetko trošku zidealizované. Nie presladené, ale také... neviem nájsť správne slová a prezrádzať nechcem.

Rebecca Donovan zabŕdla do vážnej témy, akou je domáce násilie na deťoch. Zhostila sa jej výborne, hoci ma miestami zaliala hrôza – neviem si predstaviť, že by ma niekto udrel bezdôvodne. Nechcem si ani predstaviť, ako niektoré deti musia žiť, lebo takéto prípady naozaj existujú. Bezdôvodná bitka, citové ponižovanie a pritom na to dlho nikto nepríde, lebo obete sa boja rozprávať a vinník sa neudá. Občas som musela na chvíľku prestať, aby som to mohla  stráviť. Práve tu sa mi však nepáčilo Emmino správanie. Prečo o tom nikomu nepovedala? Prečo to nespravila Sara? Áno, viem, Emma mala svoj dôvod (nie strach), ale žiť takto od dvanástich rokov až po univerzitu? Nie mesiac, nie dva, ale celé roky? Pre mňa to je nemysliteľné, no na druhej strane, realita nie je ružová a obete sa často boja priznať, čo sa deje. Je to veľmi smutné a Dôvod dýchať ma prinútil zamyslieť sa nad vlastným životom a aká môžem byť zaňho vďačná.

Ako som už naznačila, Dôvod dýchať sa zaradí k tým sladším knihám s výraznou romantickou zápletkou. Veľmi sa mi páčila, no niekedy bola priveľmi intenzívna na strednú školu a možno až príliš osudová, čo by sa mi viac hodilo do nejakej fantasy než do reality.

V konečnom dôsledku sa mi Dôvod dýchať páčil. Naozaj, naozaj veľmi. Stránok odsýpalo rýchlo, postavy sa mi pozdávali a samotný príbeh bol dobrý. Jedinou chybičkou krásy bola príťažlivosť medzi Evanom a Emmou - na môj vkus bola prehnaná. Je to taký ten typ, o ktorom väčšinou dievčatá snívajú, len si nie som istá, či aj naozaj existuje.

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Ikar ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY
Novinka vychádza 16.9.2014

4 komentáre:

  1. Toto asi nie je nič pre mňa. Veľmi nemusím príbehy založené na nejakom nešťastí (týraní v tomto prípade).
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super napísané, predpokladám, že s príliš sladkou romantikou (osudovosť nemusím ani vo fantasy) a Emminým mlčaním by som mala problém tiež, ale inak to neznie zle.:) Možno si raz knihu v správnej nálade prečítam, uvidím.:D Celkovo už sa teraz názory dosť líšia... Som zvedavá na ďalšie.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nemám rada romantiku a toto sa mi zdá romantické aj reálne zároveň, takže neviem, čo si mám z toho vybrať.
    Mám rada, keď sa preklad nepokazí a keďže je toto ten prípad, asi si ju potom prečítam :)
    Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pekná recenzia :) ale tiež moc nemusím čítať o takomto trápení...

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)