5. apríla 2012

Review: Hárem


autor: Colin Falconer
názov: Hárem
originálny názov: Harem
rok vydania: 1992; SR: 1993 (Vydavateľstvo Práca)

obsah: Príbeh sa odohráva za vlády sultána Sulejmana v Istanbule, najmä v pálaci Topkapi. Sultán má syna a ženu, ktorú miluje. Jeho matka s tým nie je spokojná, pretože za deväťrokov ich spolužitia majú len jedno dieťa. Požiada ho, aby si vybral nejaké dievča z háremu. Výber padne na Hurrem (tá ktorá sa smeje), ktorá už dávno baží po jeho pozornosti a prekvapí ho svojou náruživosťou. Sulejman na ňu stále myslí viac a viac, kým sa do nej úplne nezamiluje a zrazu je to Hurrem, ktorá vládne nad ním a cez neho aj nad celou ríšou. No nestačí jej to. Intriguje proti každému, kto by ju mohol ohroziť a postupne sa zbavuje nepriateľov. Stretávame sa aj s Júliou, Benátčankou, ktorá nemala ľahký život. Otec ju odlúčil od životnej lásky, vydal za starca a teraz ju uniesli Osmanskí piráti.


výroky z knihy:
> Kedysi tu vládlo ticho.
> Hárem značí Zakázaný. Zakázaný mužom.
> Nijaká žena, ktorá raz vkročila dnu, už nikdy nemohla vyjsť von.
> Kedysi tu vládlo ticho. Neporušila ho vrava vojny či boja, ale smiech. Smiech ženy.
(tentokrát sú vybrané iba z prológu, ktorý sa mi mimoriadne páčil)

názor:
Kniha má svoje čaro, obdivujem autora, že dokázal tak verne zobraziť skutočnosti a vpliesť do nich svoju fantáziu, čím vytvoril román plný napätia ale aj nenávisti, hnevu, žiarlivosti a najmä súťaže o moc. Kniha je skutočný prepracovaním života v háreme a obsahuje skutočné udalosti, ktoré sú natoľko vierohodné, až máte problém rozlýšiť skutočnosť od fikcie.

Napriek tomu, si príbeh o Hurrem a háreme vyslúžil len dve hviezdičky. K výberu tejto knihy ma inšpiroval Sultán, ktorý momentálne vysiela televízia Doma.

hodnotenie: **

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)