29. apríla 2012

Review: Nočný cirkus

autor: Erin Morgensternová
názov: Nočný cirkus
originálny názov: The Night Circus
séria: -
rok vydania: 2011; SR: 2012 (Ikar)
zroj obalu: www.gorila.sk

Všetko sa začína smrťou jednej ženy, v príbehu takmer nespomenutej, no zároveň veľmi podstatnej. Jej dcéra, Celia, je zverená do rúk otca - mocného kúzelníka Prospera. Ten vycíti jej potenciál už v rannom veku a rozhodne sa ho využiť. Už dávno nehral "hru". Nie je to iba obyčajná hra či duel, ide o skúšku, ktorá preverí silu, nadanie a výdrž jeho žiakov v porovnaní so žiakmi jeho starého známeho Alexandra. Je to súboj. Tento konkrétny súboj zmení životy mnohým ľuďom, ovplyvní celý svet a najviac zasiahne jeho dvoch účastníkov, duelantov. Prospero aj Alexander pripravujú svojich žiakov na túto skúšku, každý iným spôsobom, ale obaja s úmyslom, aby vyhral ich žiak. Ani jeden z nich neočakáva nevítanú komplikáciu, akou je láska - a možno predsa len. Preto sa tí dvaja nemajú poznať a cirkus poslúži ako výborné miesto pre Iluzionistku a tajomníka majiteľa - háčik je v tom, že nakoniec sa predsa len spoznajú a nechcú v dueli pokračovať. Ibaže súboj sa nedá zastaviť...

Na prvý pohľad ma zaujal prebal knihy - je absolútne nádherný a takmer rovnaký ako v origináli, takže sa ním nedá nič pokaziť. Použitý font, prispôsobenie O na hodiny a text na obale je tiež veľmi výstižný, rovnako dobre je vybratý úryvok z druhej strany obalu. Na vnútornej strane obalu môžeme nájsť jednoduchú, ale výstižnú reprodukciu knihy, ktorá však podľa môjho názoru odhaľuje až príliš veľa - aj samotný koniec, aj keď nie celkom v jeho čistej forme.

Prostredie, ktoré autorka vymyslela je úchvatné. V dnešnej dobe sa už nestretávame s cirkusmi veľmi často a ak aj predsa, nemajú taký úspech ako v minulosti, keď príchod cirkusu bol jednou veľkou udalosťou. (Z dnešných cirkusov stojí za zmienku Slnečný cirkus.) Atmosféra knihy je presne vystihnutá, všetky stany som si dokázala úplne predstaviť, možno aj vďaka titulnému obrázku.

Zápletka bola šikovne vymyslená. Nielen prostredie bolo nezvyčajné, ale aj charaktery a celý dej svedčil o predstavivosti autorky v kladnom zmysle. Som si istá, že kniha očarila množstvo čitateľov, ktorý jej dávali vysoké hodnotenia a boli s ňou spokojní. Tu sa začína moja kritika. Pretože napriek kladom už spomenutým, bol Nočný cirkus pre mňa sklamaním. Nesklamal ma tak, že by sa mi vôbec nepáčil, ale očakávala som viac.

Myslím, že najviac mi prekážalo striedanie časových rovín. Jednotlivé pasáže sa zdali byť nie celkom domyslené a obsahovali príliš veľa nedokončených výpovedí postáv. Romantická zápletka bola úplne jasná už od začiatku (stačilo si prečítať úvodnú stránku prebalu), no spôsob ktorým sa rozvíjal bol málo presvedčivý (pre mňa) práve kvôli nedostatočnému množstvo spoločným scénam. Ich láska sa vyvíjala skôr v rovine - listy (nespomenuté) a ťahy jeden "proti" druhému meniace sa na spoluprácu. Aj tých niekoľko spoločných chvíľ, ktoré boli krátke. Napriek tomu môžeme nájsť vrchol ich vzťahu aj jeho konečné trvanie.

Do deja bol zasadený aj paralelný príbeh, ktorý sa v jednom bode stretol s motívom cirkusu a ďalej už pokračoval v rovnakej rovine. Je možné, že najprv sa vám bude zdať nepodstatný, ale nie je to tak.

Neostáva mi už nič iné, iba hodnotenie. Teda tu sú moje tri hviezdičky pre Nočný cirkus, síce zaujímavý, ale nie celkom podľa očakávaní. Odporúčam ho, ak máte radšej ťažšie čítanie, pri ktorom si potrápite mozgové závity, no aj v prípade, že vám učaruje cirkus s otváracimi hodinami od súmraku.

***

2 komentáre:

  1. Ja som knihu dočítala včera. Mňa zaujala asi viac ako teba, ale to je čisto subjektívny pocit. :)

    Súhlasím s tebou ohľadne toho striedania časových rovín, mne to hrozne vadilo, dlho som sa nevedela zorientovať v deji a trvalo mi, kým som pochopila "cirkusovú" a "Baileyho" líniu.

    A taktiež súhlasím s tou romantickou zápletkou. Zdala sa mi trochu nedotiahnutá, nieln vzťah Celia-Marco, ale i tie okrajové vzťahy Isobel-Marco a Celia-Her Thiessen.

    No inak to bolo fascinujúce čítanie. Teším sa na filmové spracovanie, pretože sa už sa naň rozbehli prípravy. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)