5. apríla 2012

Review: Upírske denníky 9 - Tajomstvá

autor: L. J. Smith
názov: Upírske denníky 9 - Tajomstvá
séria: The vampire diaries
originálny názov: The Vampire Diaries: The Return: Vol. 3: Midnight
rok vydania: 2011; SR: 2012 (Fragment)



obsah: Elena sa koneče podarilo Stefana zachrániť a priniesť domov. Problém nastáva, keď čiernu ružu namiesto neho ovonia Damon a premení sa na človeka. Ani jeden z nich sa s tým nedokáže zmieriť, no už je neskoro. Damon sa teda rozhodne vrátiť do Temného rozmeru, aby si vymenil krv s nejakou silnou upírkou a opäť sa stal upírom ako bol predtým. Nedopatrením však so sebou stiahne aj Bonnie. Stefan s Elenou sú rozhodnutí ochrániť mestečko pred Schinicim a jeho sestrou Misao. Pomáha im v tom pani Flowersová, Matt a Meredith, ktorá má svoje tajomstvá a tie majú byť rýchlo odhalené či sa jej to páči alebo nie. Mattovi stále hrozí uväznenie kvôli údajnému znásilneniu Caroline a Elena sa nedokáže rozhodnúť čo a ku komu cíti.

názor: Upírske denníky uprednostňujem v televíznej forme. Zdajú sa mi byť napínavejšie a zaujímavejšie, ale keďže som začala čítať aj knižnú sériu už ju aj dočítam (ktovie aká dlhá bude).

Tajomstvá, sa mi páčili zatiaľ zo všetkých najviac. Spôsob písania knihy je ten istý (áno, nezmenil sa malý A-päťkový formát knihy ani obrovské písmenká - čo každú knihu robí veľmi krátkou), dej pokračuje tam, kde skončil ale zároveň sa posúva o čosi ďalej a dostávame sa do časti, keď si konečne Elena uvedomuje, že existuje aj niekto iný než Stefan - bohužiaľ, možno až príliš neskoro. V Damonovom živote si nachádza miesto niekto iný (kto je to neprezradím) a bol by ochotný vraždiť, ak by tej osobe niekto ublížil. (Môžem povedať, že by sa mi nepáčilo, ak by sa takto dej vyvíjal aj v seriáli, ale do knihy mi to pasuje takto viac, teda dúfam, že sa už k Elene nevráti, ale asi to bude iba moje zbožné želanie).

Naväzovanie deja na Schiniciho a Misao sa mi zdá už príliš dlhé, autorka by mohla skúsiť radšej niečo iné. Táto zápletka bola dobrá na začiatku, ale potom sa postupne pokazila a myslím, že nielen mňa už nebaí čítať o zúfalej situácií, ktorá panuje v mestečku. Tiež dúfam, že sa už Elena nepretransformuje na nič ďalšie, lebo by to príbeh neuniesol. Úplne by sa tým skazil, tak ako bola pokazená štvrtá a piata časť.

Knihe som symbolicky darovala päť hviezdičiek, ale len kvôli Damonovi, bez ktorého si knihu nedokážem predstaviť a vďaka rozvinutej časti príbehu súvisiacej s ním. Inak by  táto kniha bola o trocha horší priemer.

hodnotenie: *****

2 komentáre:

  1. Já se zatím dostala k páté, ale rozhodně si přečtu i zbytek :))
    http://cerna-majoneza.blog.cz/

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)