4. mája 2012

Review: Diagnóza F50

autor: Gabina Weissová
názov: Diagnóza F50
originálny názov:  Diagnóza F50
séria: -
rok vydania: SR: 2009 (Evita Press)
zroj obalu: www.martinus.sk

K tejto knihe som sa dostala nezvyčajným spôsobom. Ak by som ju zazrela len tak v kníhkupectve, asi by ma veľmi nezaujala, pretože inklinujem skôr ku knihám zaraďujúcich sa k fantasy žánru. Určite už chcete vedieť, aký je ten netradičný spôsob - bola som na prednáške. Už je to zopár týždňov, čo sme v našom meste mali prednášku o bulímii a anorexii. (Potešujúcou skutočnosťou bolo, že počas školy, ale mne to veľmi nevyšlo - mali sme samé ľahké predmety, kde zvyčajne veľa nerobíme.) Tak teda sme sa všetci dostavili do divadla, posadali si a ešte pred prednáškou vypísali anonymný dotazník o našich stravovacích návykoch, rodine a vzťahu k pohybu. Bol to taký občajný dotazník, kde sa pýtajú, či sa hýbeme, či chceme schudnúť, či máme nejaké záujmy, mihla sa téma šikana, alkohol, cigatery a spol. (Dostalo ma: Fajčí niekto z tvojich priateľov marihuanu alebo ,,trávu"? Niežeby to bolo na smiech, ale tá formulácia otázky. :D).

Na pódiu boli štyri stoličky a asi každú z nás napadlo, že sa tam posadia štyri anorektičky a pekne krásne nám budú rozprávať, aké strašné ťažké to je, ako ťažko sa z toho dostať a blá blá. Nestalo sa to. Celá prednáška mala veľmi príjemnú atmosféru - najprv otvorenie, potom príhovor na tému ,,Prečo sme tu" (Stále sa všade opakuje, že sa o týchto témach nehovorí dosť - mne sa zdá, že sa o tom rozpráva veľa, ale veľa ľudí to dokáže napriek tomu odignorovať, alebo sa jednoducho nezaujíma. Takéto prednášky pomáhajú nám, mladým, aby sme si konečne uvedomili, že nič z toho nejde mimo nás).

Nasledoval prejav pani doktorky (Viem, že doktor = doktor práv a lekár = lekár, ale pani lekárka znie zvláštne, to len tak na okraj), ktorá zastala vedecké a racionálne zhrnutie tejto choroby. Stručne a jasne vysvetlila, aké sú príčiny týchto chorôb, ako sa dajú liečiť, a ako môžeme pomôcť niekomu s touto chorobou.

Myslím, že najzaujímavejšou časťou bolo, keď nám pani Weissová hovorila svoj príbeh. Jedna vec je vidieť štatistiky a grafy, mať teoretické znalosti. A úplne iná je, ak vám o tom porozpráva niekto, kto to zažil. Obdivujem autorku zato, že sa dokáže znova a znova postaviť pred sálu plnú mladých ľudí a hovoriť sama o sebe a tom, čo prežila, ako sa cítila. (Ja by som to asi nedokázala.) Priznám sa, že občas mi vyhrkla aj slzička, lebo ak je niekto chorý, tých smutných pasáží je viac.

Záver prednášky mal veľmi príjemný ráz, ktorým boli otázky. Väčšinou sa po prednáške nikto nič nepýta, všetci by sme chceli, ale nemáme odvahu postaviť sa pred svet a hovoriť (česť výnimkám). Tento projekt, Kričím telom, si to však vymyslel veľmi dobre a to formou anonymných otázok napísaných na papier a vhodených do škatúľ.

Pomaličky som sa dostala až ku knihe. Je to autorkina spoveď o tom, ako žila a aké ťažké to bolo. Nesnaží sa vzbudzovať ľútosť, ale pomôcť ostatným a povzbudiť ich v boji proti poruchám príjmu potravy. Vykresľuje svoj osud, aby videli, že to nie je jednoduché, ale ani zďaleka nie nemožné.

Nemala som v pláne knihu hodnotiť, no nakoniec som jej dala tri hviezdičky.
hodnotenie: ***

2 komentáre:

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)