19. mája 2012

Review: Hlas srdca

autor: Lisa Kleypas
názov: Hlas srdca
originálny názov: Worth any price
séria: voľné pokračovanie románov: Môj ochranca, Milenec lady Sofie
rok vydania: 2003; SR: 2012 (Ikar)
zroj obalu: www.gorila.sk

Nick Gentry je síce mladý muž, ale prežil tak toho tak veľa. Ťažký život ho zocelil. Najprv sa ocitol vo väzení, potom bol nejaký čas trestancom na lodi, stal sa známym kvôli spolupráci s londýnskym podsvetím - a nakoniec mal odvisnúť. Zachránil ho sudca, jeho švagor, ale iba s podmienkou, že sa vzdá zlých chodníčkov a začne pracovať pod jeho vedením ako detektív. Gentrymu rozhodovanie netrvá príliš dlho, nechce zomrieť, a tak sa radšej zaradí medzi mužov zákona. Popri práci v úrade berie aj súkromné zákazky od zámožnej aristokracie, aby si prilepšil a je o neho veľký záujem. Lord Radnor si ho najme, aby vypátral a priviedol mu späť jeho snúbenicu, ktorá pred dvoma rokmi utiekla z domu a odvtedy o nej nik nepočul. Gentry si prácu vykoná dobre a rýchlo - nájde dievča a zamiluje sa, aj keď o tom netuší. Ešte musí Charlotte presvedčiť, aby sa za neho vydala - a všetko sa môže začať.

Romány od Kleypasovej sú vždy takou oddychovou literatúrou, na ktorú sa netreba príliš sústrediť. V tom spočíva ich krása. Jednoduchý dej je už od začiatku jasný. Ružový obal dosvedčí, že sa jedná o sladkú romancu skôr, než ju vôbec otvoríte. 

Šablóna autorky je asi takáto: Muž sa zaľúbi do dievčaťa s problémami, musí ju presvedčiť o svojej láske, a potom žijú šťastne až do smrti. Je to tak, každý kto od nej niečo čítal to môže pokojne dosvedčiť. Napriek tomu sú jej romány veľmi žiadané. Určite k tomu prispieva fakt, že romantiky nie je nikdy dosť, a ak má niekto dar písať o tom isto a stále inak je to Kleypasová.

Už prológ bol veľmi zaujímavý. Hlavný hrdina, podotýkam hrdina nie hrdinka, má stále svoj vienok a prichádza oň netradičným spôsobom - v nevestinci. Celkom presne nechápem, prečo to muselo byť v prológu, keďže sa tam dozvieme asi len tri veci, ktoré priamo súvisia s ďalším vývojom deja a hneď v druhej kapitole už sme uprostred hľadania Charlotte.

Vadilo mi, že autorka sa opakuje. Asi v každej knihe môžeme nájsť prirovnanie "prehla sa ako luk". Okrem toho, po niekoľkých knihách sa rozhodla rozvíjať svoj talent aj v šteklivom smere, a práve na takéto scény je tento román bohatý. (A to ho venovala svojej svokre!) Naopak, chýbali hlbšie rozvinutie zápletky. Síce dobrej, ale dosť povrchnej. Všetko sa krúti okolo Gentryho a Charlotte, ostatné prvky akoby nemali v knihe miesto.

Prekvapujúce (aspoň pre mňa) bolo, že na začiatku devätnásteho storočia nosili muži kravaty, v domoch boli sprchy s teplou a studenou vodou. Rovnako zvláštne je aj vyjadrovanie. Napr.: ,,Nebola tam chémia," povedala. Oveľa viac sa to hodí do súčasnosti.

Túto knihu by som zvolila na oddychové čítanie, keď sa nechcete zaoberať ničím zložitým. Romantika vás určite zavedie na iné myšlienky. Okrem toho, že sa mi to páčilo, nemám žiaden logický dôvod na hodnotenie, aké som nakoniec dala. No, čo fakt sa mi kniha páčila a zlupla som ju za popoludnie.

hodnotenie: ****

3 komentáre:

  1. Ja som približne pred troma rokmi hltala takéto historické romance ako na bežiacom páse. Všetko, čo som v knižnici našla, od každej autorky, ale postupne som začala aj v tomto žánri nachádzať tie, ktoré sú niečím predsa len iné, lepšie. A medzi také radím aj Kleypasovú. Jasné, že sa nevyhne ani ona šablónovitosti, ale asi to inak ani nejde, keď chce človek napísať niečo romantické s dobrým koncom. No napriek tomu sú jej knihy niečím iným. Najviac sa mi páči od nej séria o Hathawayovcoch (Do polnoci moja, Zveď ma na úsvite, Podvečerné vábenie), pretože tá rodinka je tak milo praštená a chaotická. Proste postavy od Kleypasovej majú niečo do seba. A neviem, či si čítala sériu Travis (Sladký ocko, Modrooký diabol,Sladký šepot), ale ak nie, tak ti ju odporúčam. Síce je to romantika zo súčasnosti, ale práve preto je to také živé spestrenie.
    Hlas srdca je jediná kniha, ktorá mi chýba do zbierky od Kleypasovej, ale chystám sa to čoskoro napraviť :) Síce viem zhruba, ako bude celý príbeh Nicka a Charlotte vyzerať, ale aj tak si knihu rada prečítam. Ináč z tejto série Bow Street sa mi zatiaľ viac páčil Milenec lady Sofie.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kleypasová má úžasné romány. Strašne rada ich čítam, aj viackrát, ak mám čas. A čo sa týka Travisovcov. Mám ich doma :D. Najprv som si ich požičala z knižnice, ale keď som ich dočítala vedela som, že túto sériu musím mať doma :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Od Kleypas jsem dřív taky přečetla skoro všechno. Jeden čas jsem nic jiného než červenou knihovnu nečetla... :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)