21. mája 2012

Review: Škola noci (#1 Označená, #2 Zradená)


autor: P.C. Castová a Kristin. Castová
názov: Označená
originálny názov: Marked
séria: Škola noci (House of Night)
rok vydania: 2007; SR: 2010 (Ikar)
zroj obalu: www.gorila.sk


Zoey je obyčajná tínedžerka. Má obyčajné problémy - háda s matkou, neznáša svojho otčima, nie je si istá budúcnosťou a jej priateľ dosť pije. Jej okolie tvorí obyčajná škola, no svet v ktorom žije už akceptoval existenciu upírov. Príbeh začína vo chvíli, keď sa Zoey rozišla so svojím chlapcom, ktorý ju omrzel. Pri skrinkách ju označil upírí stopár, čím ju odsúdil na život upíra. Na čele sa jej vytvorí modré tetovanie ukazujúce jej príslušnosť k tomuto druhu. Kým sa však stane upírkou, musí prejsť obdobím "mláďaťa". Premena sa dostaví na jeho konci, ale môže sa stať, že ju aj neprežije. Nastúpi do Školy noci v Tulse a konečne má pocit, že niekam patrí. Nájde si priateľov na život a na smrť a takisto aj nepriateľov. Zamiluje sa do spolužiaka, ale nedokáže zabudnúť na svojho bývalého, ktorý sa jej príležitostne znova pripomína.

Musím pochváliť vydavateľstvo za obálky. Všetky sú nádherné a páčia sa mi oveľa viac než pôvodné. Zaujmú už na prvý pohľad, ornamenty vytvárajú mystický opar plný očakávania.

Prvý diel tejto dlhej série sa mi páčil. Bol to taký odrazový mostík, v tom čase boli upíri ešte relatívna novinka, určite sa z neho dalo vytvoriť kvalitnú sériu, ktorá by si získala fanúšikov po celom svete. Druhá časť sa podarila - Škola noci je veľmi úspešná, ale prvá časť nie je splnená. (Aspoň podľa môjho názoru - prečítala som zatiaľ všetkých osem prekladových častí, takže možno aj trocha predbieham.)

Vrátim sa k Označenej. Dievča s neúplnej rodiny, ktoré sa má zmeniť na upírku tu ešte nebolo. Takisto ani škola, kde by jej v tom pomáhali. Práve škola dala knihe nádych čohosi menej nadprirodzeného. V prvej polovici knihy sa dá predpokladať, že to bude skôr o tínedžerských naťahovačkách s nadprirodzenými prvkami ako úplná fantasy kniha. Chlapci, láska, nevraživosť medzi dievčatami. Klasika.

Druhá polovica knihy je už o niečom inom. Rituály, obetovania krvi (nič drastické, spomína sa to asi trikrát) a moc. Túžba po moci. Celá séria je na tom založená.

Určite ste si už domysleli, že hlavnou hrdinkou je Zoey. Z obyčajného dievčaťa sa stáva známa, obľúbená i nenávidená žiačka s neobvyklými schopnosťami, ktorá je navyše skromná a každému pomáha. Priateľov si nenachádza medzi elitou, ale len tak náhodne.

Myslím si, že Afrodita, záporná postava, si zaslúži špeciálnu pozornosť, nielen kvôli tomu, že mi bola od začiatku veľmi sympatická (typické, všímam si nepodstatné a záporné postavy, to som celá ja). Aspoň niekto, kto neobdivuje Zoey a správa sa k nej nepríjemne. Okrem toho aj veľmi charakteristická osoba strážiaca svoje záujmy, čo viac by sme mohli chcieť?

hodnotenie: ***


autor: P.C. Castová a Kristin. Castová
názov: Zradená
originálny názov: Betrayed
séria: Škola noci (House of Night)
rok vydania: 2007; SR: 2010 (Ikar)
zroj obalu: www.gorila.sk

Zoye ďalej študuje v Škole noci a zisťuje šokujúce veci. V škole noci umierajú študenti a niekto z nich vytvára démonov, čo nepatria ani do sveta ľudí, ale už viac nie sú ani modrými mláďatami upírov. Je Afrodita naozaj taká zlá, alebo je jediná, kto má zdravý rozum? K tomu sa pridá aj pripútanie sa s Heatom a problémy vo vzťahu s Erikom. Profesor Loren tiež na Zoey pôsobí výnimočným dojmom, a zrazu sa musí rozhodnúť koho chce najviac a koho nechať odísť. Samozrejme, nič nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá.

V tomto dieli som Zoey znenávidela. Stala sa mi takou nesympatickou až to bolí. Nechápem, ako mohli autorky vytvoriť postavu podobnú jej. Všetko vie najlepšie, všetkých chce zachrániť, všetci chlapci na okolo sú do nej zamilovaný, má najúžasnejšie schopnosti. Jedným slovom všetko. Najlepšia, najkrajšia, najmúdrejšia, najúžasnejšia. Dokonalá. Ibaže nikto taký nie je - možno aj preto sa mi tak znepáčila. 

Našlo sa niekoľko zvratov, ale kniha sa niesla v rovine - čo Zoey zistí, urobí, kto jej pomôže, kto nepomôže. Do koho sa zaľúbi, a koho nechá. Kto ju má rád, kto ju nemá rád. A bláblá. Táto časť mi ani poriadne neutkvela v pamäti, asi by to, čo sa týkalo tej zrady, ale to prezradiť nemôžem. 

Rozvíja sa zápletka s Afroditou (na moje potešenie), ale nie dostatočne. Stále ju neznášajú a majú potrebu dať jej to riadne pocítiť. Ostatní veľmi nestoja za zmienku, keďže prvé husle hrá Zoey a potom dlho, dlho, dlho, ešte dlho, stále dlho nič.

Chcela som sem dať aj nejaký trailer, ale na oficiálnej stránke sú videá až od štvrtého dielu, takže sa budete musieť zaobísť bez nich, lebo ani fanmade sa mi žiadne nepáčilo. :)

hodnotenie: ***

7 komentárov:

  1. Skolu noci som kedysi mala rada, ale dnes celú tú sériu nemôžem vystáť, každým dielom je to horšie a horšie. Už je to otravné, Zoey je typická Mary Sue, ktorá má naraz aspoň 5 chalanov a lieta medzi nimi. Okrem toho sa tam prakticky nerieši nič, čo by stálo za zmienku -_-

    OdpovedaťOdstrániť
  2. První díly se mi líbily, ale vůůbec už nemám ráda Zoey ... takže poslední díly si už fakt radši nepřečtu;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďakujem (Hellgirlll.blog.cz)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Obálky jsou dobré, ale posledních pár se mi už moc nelíbí. Četla jsem všech 8 přeložených, a mám čím dál větší sympatie k Afroditě a čímdál víc nesnáším Zoey, která je mimochodem stále větší rozhoďnožka. :D
    Každopádně, plánuju to dočíst, ale spíš jen ze zvědavosti. Nebo proto, že jsem tu sérii už číst začala. Přijde mi, že kvalita jde prudce dolů...
    Kdyby Zoey umřela, to by najednou bylo fanoušků! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Áno Zoey ide dolu kopcom a jej smrť by ma nijako nezasiahla, ale zato Afrodita je úžasná a Darius sa mi tiež páči, dokonca príjemná zmena je aj zapojenie Rephaim do deja :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Škola noci sa mi spočiatku páčila, tieto dva diely dokonca vlastním, potom už len knižnica. Začalo to byť čoraz viac odveci, môj čitateľský vkus začal byť náročnejší a je to nekonečné. Ani neviem, kde som skončila s čítaním.:P Ale súhlasím - obálky sú super.^^"

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Označená... jojo a tak tu jsem četla. I když je zajímavé, že sérii Škola Noci jsem začala číst od druhého dílu a až pak když jsem přečetla snad ten pátý díl, jsem si vypůjčila 1. :D Musím říct, že mě to moc nenadchlo, ale nejlepší pro mě byl 1, 2, a 3 díl... pak? To jde z kopce! :/ A to mě mrzí asi nejvíc.
    Obálky jsou super! :D Jo a děkuji za pochvalu

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)