16. mája 2012

Review: Stefanove denníky 3 - Pomsta

autor: L. J. Smith
názov: Stefanove denníky: Pomsta
originálny názov: The vampire diaries: Stefan´s diaries: The Craving
séria: Stefanove denníky
rok vydania: 2011; SR: 2012 (Fragment)
zroj obalu: www.martinus.sk

Stefan by najradšej zabudol na všetky svoje výčiny, preto sa vydáva do New Yorku. Živí sa výlučne zvieracou krvou, najmä veveričou, a za bieleho dňa sa skrýva v jaskyne v srdci Central Parku. Pri love sa stále musí kontrolovať, pretože si nemôže byť sám sebou istý. Najhoršie pre neho je, keď začuje bitie ľudského srdca. Po jednom nie veľmi vydarenom love sa vracia do jaskyne viac-menej hladný. Tesne pre ňou však nájde mladé dievča, ktoré niekto bodol do hrude. Najprv sa nesústredí na nič iné, len na krv vytekajúcu z jej tela. Dievčina otvorí oči a tie jej zachránia život - pripomínajú mu oči Callie. Rozhodne sa ju zachrániť. Odvedie ju domov, kde ho privítajú srdečne a ponúknu mu, aby s nimi na nejaký čas ostal. Stefan dlho túžiaci po teple rodinného krbu je šťastný, že má šancu aspoň na chvíľu zapadnúť do niečej rodiny. Uvedomuje si, že jeho pozvaním do domu pozvali skazu, iba ešte netuší aká veľká tá skaza bude.

V porovnaní s predchádzajúcimi dielmi tejto série slabšie. Celé to začalo nezáživným spôsobom, ale tradične: Stefan sa snaží konať dobro a odmieta krv, aby mohol zachrániť nevinný život. Stefana vo všetkých troch Upírskych denníkoch vykresľujú ako chudáčika, čo sa iba zožiera a už to začína byť poriadne otrepané. Možno bude nasledujúci diel, Rozparovač, viac akčný.

Priebeh deja bol príliš predvídateľný. Všetko nasvedčovalo tomu, čo sa nakoniec stalo. Oživením bolo snáď len spomenutie Klausa prostredníctvom niektorého z jeho poskokov. Mihla sa tam aj Lexi, keď sa pribehla Stefanovi na pomoc.

Tradične krátka kniha obsahuje málo udalostí rázne ovplyvňujúcich dej. Tie, čo sa vyskytli nedostali dostatočný priestor, aby sa mohli rozvinúť a zaujať.  Línia deja sa končí správnou katastrofou, aby umožnila Stefanovi ďalšie reflexie o svojej neschopnosti, slabosti a zúfalstve.

,,Katherine chcela, aby si sa stal upírom. A pozri, ako to dopadlo! Neplač pre ňu priveľmi, Stefan, nehľadaj kľúč k jej smrti či jesvovaniu. Nechaj ju tak. Nič lepšie urobiť nemôžeš."

Nepáči sa mi, že ani Stefanove denníky nie sú spracované podľa seriálu, ako bolo pôvodne zamýšľané. Škada, že sa za pochodu rozhodli veľa vecí zmeniť a nezhodujú sa so seriálom. Zo všetkých troch variácií sú tie televízne najvydarenejše - udržujú napätie, zaujmú zvratmi a dej je neustále v pohybe. Naopak, v porovnaní s nimi sa knižné predlohy podobajú na nepodarené napodobeniny.

Pomsta ma príliš nezaujala a poskytuje otázku, kedy sa už konečne dej rozbehne a začne sa diať niečo zaujímavé. Túto recenziu som napísala kratšiu ako obyčajne, ale nechcem sa opakovať a viac už k tejto knihe skutočne povedať neviem.

hodnotenie: **

2 komentáre:

  1. jj přesně - zajímavý děj .. ale prej jsou tyto knížky TVD spatně napsane.. tak nevim :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)