5. júna 2012

Review: Mechanický anjel (The Infernal Devices #1)

autor: Cassandra Clare
názov: Mechanický anjel
originálny názov: Clockwork Angel
séria: The Infernal Devices
rok vydania: zatiaľ nevyšlo v slovenčine ani češtine; ja som čítala fan-made preklad
zroj obalu: www.goodreads.sk

Anotácia (z goodreads.com -môj preklad, nekopírovať bez môjho vedomia):
Mágia je nebezpečná - ale láska je ešte nebezpečnejšia. Keď šestnásťročná Tessa Greyová prepláva oceán, aby našla svojho brata, pricestuje do Anglicka v čase vlády kráľovnej Viktórie, niečo desivé ju čaká v londýnskom podsvetí, kde upíri, čarodejníci a ostatné magické stvorenia sledujú zahmlené ulice. Iba Lovci tieňov (Temný lovci), bojovníci predurčení na riadenie sveta démonov udržujú poriadok uprostred chaosu. Tessa, ktorú unesú tajomné Temné sestry, členky tajnej organizácie nazývanej Klub Pandemonium, sa rýchlo dozvie, že jej Podsveťankou so vzácnou schopnosťou: má moc premeniť sa na inú osobu. Naviac, Magister, temná osoba, prevádzkujúca klub sa nezastaví pred ničím, len aby získal jej moc pre seba. Opustená a lovená, Tessa prijíma útočisko u Temných lovcov v miestom Inštitúte v Londýne, ktorí prisahajú nájsť jej brata, ak použije svoje schopnosti, aby im pomohla. Tessa skoro zistí, že je fascinovaná - a roztrhnutá - medzi dvoma najlepšími priateľmi: Jamesom, ktorého krehká krása skrýva smrtiace tajomstvo a modrookým Willom, ktorého sarkazmus a prchavé nálady všetkých držia ďalej od neho, všetkých okrem Tessy. Ako sa ich hľadanie ponára hlbšie do srdca sprisahania, ktoré hrozí zničeniu Temných lovcov, Tessa si uvedomí, že si musí vybrať medzi záchranou jej brata a pomocou jej novým priateľom zachrániť svet. A láska môže byť najnebezpečnejším kúzlom zo všetkých.

Na rovinu poviem, že trailer nie je nič moc a určite neprezentuje knihu tak ako by sa patrilo. Hudba bola úžasná a takisto hlas. Myslím, že časť o bozku bola úžasným výberom z knihy, ale ten herec! Toto má byť akože Will? Ten úžasný, dokonalý, sarkastický, sexy chalan? Neviem si ho predstaviť s takým veľkým nosom. Skôr ma vydesil, budem sa pokúšať vytesniť myšlienku na neho, kým budem čítať, lebo moja predstava Willa je trošku iná a nenechám si ju pokaziť. Okrem pokašľania Willovho vzhľadu sa mi nepáči scéna s upírkou. Samozrejme, upíri v knihe vystupujú, ale čo malo znamenať to prudké zdvihnutie hlavy, krvavé oči a tesáky? Ehm, no nič, asi mi to nedochádza. Ak by som si to odmyslela (čo sa jednoducho nedá) bolo by to fajn. A ešte mi uniká pointa tej pištole. Sme vo viktoriánskej dobe a vtedy sa strelné zbrane ešte bežne nepoužívali a v knihe je spomenuté, že ich nepožívajú lebo sú nespoľahlivé. Trailer treba rozhodne zlepšiť.

Obálka knihy je dokonalá. Podľa môjho názoru úplne vystihuje vtedajšiu dobu a aj názov Mechanický anjel je neobvyklý. V YA literatúre sa stretávame s toľkými druhmi anjelov - padlí anjeli, strážni anjeli, archanjeli, anjeli veriaci v Boha, ale zatiaľ sa neobjavil ani jeden mechanický. Tento unikátny prvok však v prvej knihe série nedostal veľa priestoru, ale možno to v ďalších dieloch autorka napraví.

I always wonder what my first kiss would be like. I never imagine that the kiss would be so breath, desperate and wild and would taste like holy water, holy water and blood.

Ako sme zvyknutí, autorka nás najprv uvedie do deja, aby sme sa v ňom nestratili. Stručné, ale jasné. Potom všetko môže začať. Vytvoriť príbeh ešte pred Nástrojmi smrti bola výborná myšlienka. Mnoho vecí z NS sa tu vysvetľuje podrobnejšie. Zaujímavosťou knihy je aj citát pred začiatkom každej kapitoly. Navnadí nás a jemne vykreslí, s čím bude kapitola súvisieť, ale pomocou veršov. Celkom sa mi tento spôsob páčil.

Takisto ma upútalo prostredie Londýna, keďže som sa z neho práve vrátila, vedela som si živo predstaviť miesta, ktoré sa v príbehu spomínajú. Občas mi len trošičku správanie pripomínalo Jane Austenovú. Ako si najprv navzájom vykali a správali sa k sebe s úctou. (väčšinou) Výborne mi to tam sedelo.

Charaktery mi viac-menej pripomínajú už spomenuté Nástroje smrti. Will je ako Jace - až na výzor. (mne osbone sa viac páči Willov výzor - modré oči a čierne vlasy). Tessa je z rovnakého cesta ako Clary. Jedinečná, silná, magická zároveň však potrebuje pomoc a dúfa, že ju niekto zachráni. Najlepšie Will, samozrejme, ktorý však nejaví príliš veľký záujem. Jem je samostatná kapitola - veľa vody nenamúti, ale má svoj vlastný príbeh. Je najlepším priateľom Willa a Tessin kamarát. Príbeh má aj záporných hrdinov a šokojúce je, že sa objavili tam, kde by ich nikto nečakal. Za takýto obraz o tristošesťdesiat stupňov si autorka zaslúži obdiv.

Hodnotenie balansovalo na hrane. Ak by sa dalo udeliť štyri a pol hviezdičky, urobila by som to. Žiaľ na goodreads.com sa to nedá, preto som sa priklonila k nižšiemu ohodnoteniu. Som si istá, že v ďalšom dieli to autorka dobehne, ale v Mechanickom anjelovi mi chýbalo viac romantiky.

4 hviezdičky

5 komentárov:

  1. Dobrá recenzia, ja som si TDI zamilovala a už sa nemôžem dočkať tretieho dielu.<3 Romantika mi tu nechýbala a Jem bol podľa mňa zo začiatku cute (ale inak stopro team Will) a ešte sa mi Tessa a Clary vôbec nezdali podobné, tak v tomto sa nezhodneme, ale inak...:) A trailer radšej nejdem ani pozerať. O.o

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som mala v niektorých chvíľach radšej TDI ako TMI, hlavne dvojku a keď som to dočítala, ešte niekoľko týždňov som si trhala vlasy od zúfalstva. Upokojovala som sa myšlienkou na to, že to vyjde v novembri a oni presunuli vydanie! Som myslela, že ich uškrtím!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Už som čítala aj pokračovanie, ale neviem sa donútiť k recenzii. Možno sa to časom podarí.

      Odstrániť
    2. U mňa by vyzerala recenzia na CP asi takto: Nemám slov! :D

      Odstrániť
    3. Nemám slov v dobrom či zlom slova zmysle? :D

      Odstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)