2. júna 2012

Review: Za tie prachy to stálo

autor: Silvia Koscelanská
názov: Za tie prachy to stálo
originálny názov: Za tie prachy to stálo
séria: -
rok vydania: SR: 2012 (Ikar)
zdroj obalu: www.martinus.sk

Simona je mladá študentka študujúca prekladateľstvo-tlmočníctvo na filozofickej fakulte. V dnešných časoch je život študenta veľmi ťažký. Peniaze treba na všetko - na internát, dopravu, jedlo, oblečenie. To všetko jej rodičia platia, ale na určité veci ako napríklad oblečenie už neostáva toľko financií akoby chcela. Nechápe, ako je možné, že jej spolubývajúca má kopec peňazí. Babs ju zasvetí do svojej práce, ktorú vykonáva pre istú agentúru - robí spoločníčku pre pánov. Prvý dojem z tejto práce nie je najlepší, ale prachy sú prachy, vždy ich veľa treba. Teda si dohodne pracovné stretnutie a stane sa novou členkou. Škola jej ide ľahko, peniaze sa sypú. Sekne s tým, keď si nájde muža, ktorého skutočne miluje a ktorý miluje ju napriek tomu, že vie o jej minulosti. Požiada ju dokonca o ruku a Simona nikdy nebola taká šťastná, ako teraz. Ibaže milý snúbenec sa rozhodne nevziať si ju a všetko povie aj jej rodičom. Simonina matka ju odvrhne a zdá sa, že Simona je zrazená na kolená životom. Ale za tie prechy to stálo, nie?

Za tie prachy to stálo. Už sám názov je zaujímavý. Ja som sa rozhodla prečítať si túto knihu hneď ako som ju objavila v katalógu, lebo anotácia bola veľmi pekne spracovaná a upútala ma. Teda som si ju zaradila do to-read listu, no o pár dní, čo som čírou náhodou nenašla v knižnici? Áno, presne túto knihu a tak som si ju hneď ukradla pre seba. Musím spomenúť aj obálku, ktorá je úžasná. Je síce jednoduchá, ale k tejto knihe mi dokonale sedí.

Rozvrhnutie knihy je netradičné. Nedá sa povedať, že by bola použitá nejaká konkrétna kompozícia diela, nachádzame retrospektívnu, chronologickú aj reťazovú, pričom jej rozdelenie je na tri časti: "dnes", "včera" a "zajtra". Okrem Simoninho príbehu z jej pohľadu, celý dej dotvárajú "nákuky" do sveta ostatných postáv z ich uhla pohľadu. Autorke sa to podarilo na jednotku. Ani jeden krát počas celej knihy som nemala pocit, že sa strácam.

Charakterovo ma Simona prekvapila. Očakávala som namyslenú pipku, čo sa nevie vmestiť do kože - možno taká aj bola v určitých častiach, ale prevažovali jej dobré vlastnosti. Simona bola rozporná postava, balansovala na hrane. Na jednej strane robila spoločnosť mužom za peniaze, na druhej strane sa to vôbec neodrážalo na jej postoji k svetu - svoju rodinu milovala, chcela sa vydať. Typické veci pre na jej vek. Dokonca ani zavrhnutie rodičov a odchod snúbenca ju nespravili zatrpknutou či nepriateľskou.

V príbehu dostala miesto aj romantika, ak sa to tak dá nazvať. (verím, že áno) Všetko, čo sa deje je nejako spojené s láskou. Láska k rodičom, súrodencom, životnému partnerovi a samozrejme peniazom. Môžeme nájsť rôzne odtienky nielen v jej príbehu, ale aj v rozprávaní ostatných postáv. Páči sa mi, že neprevláda pesimizmus - je ho dosť v skutočnom živote. Simona sa nepoddáva, robí, čo môže a nesťažuje sa.

Určité časti knihy priam poukazujú na nedostatok zdravého rozumu. (napríklad u Simoninej matky) Viem si živo predstaviť, že v mnohých rodinách by sa to mohlo udiať podobne. Nikto by nechcel počuť prečo sa to stalo, ale iba by obviňoval. U nás na Slovensku sú ľudia veľmi konzervatívny, tým nechcem povedať, že to takéto správanie je správne či chvályhodné a nechcem ho ani ospravedlňovať. Iba hovorím, že všetko má dva konce a na každú vec má viac uhlov pohľadu. Ak by sa ľudia viac rozprávali bolo by menej nedorozumení. Ehm, týmto preslovom som vlastne chcela povedať, že autorka vystihla správanie ľudí na Slovensku a hlavne na dedinách (Čo povedia susedia?). Slovenskká verzia mi neprišla na myseľ, ale vystihovalo by to opozitum k anglickému open-minded.

Niekoľko posledných rokov je veľký boom slovenských autorov a myslím si, že je to veľmi dobré. Mnoho z nich má kvalitné knihy, ktoré stoja za prečítanie. Za tie prachy to stálo určite patrí medzi ne.

4 hviezdičky

6 komentárov:

  1. Mě to zaujalo, mám ráda lidské příběhy i knihy od ne-tak-známých-spisovatelů. Tady v knihovně to asi nenajdu, ale možná si ji objednám ve slovenčině... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Reakcia na koment u mňa - :DD Môžeš skúsiť.:D Um, priznám sa, CoLS mám z jedného fóra.:P Ale môžeš si to objednať aj na eurobooks, napríklad.:D Alebo ti hodím link ak chceš.:D Keď tak mail...;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nie je to štýl kníh, ktorý by som bežne čítala, ale inak to znie celkom zaujímavo a určite aj bude.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hmm, to zní docela zajímavě. Celkem jsem dostala chuť si to přečíst :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. O této knize jsem ještě nečetla. Každopádně vypadá zajímavě. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Recenziu som prečítala so poslednej bodky a som veľmi, ale veľmi milo prekvapená, ďakujem:) Silvia K.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)