8. augusta 2012

Review: Erebos

autor: Uršula Poznanski
názov: Erebos - hra, ktorá zabíja
originálny názov: Erebos
séria: -
rok vydania: 2010; SR: 2011 (Fragment)
GR: 4.12
zdroj obrázku a anotácie: www.martinus.sk

Anotácia:
Triler, pri ktorom vám v žilách tuhne krv…
Erebos je počítačová hra s prísnymi pravidlami.
Toho, kto ich poruší, čaká krutý trest, alebo… smrť.
Erebos ale dokáže splniť aj tie najtajnejšie priania.
Ako je možné, že hra o každom všetko vie?
Čo vlastne Erebos chce?

názor:
Erebos je kniha, o ktorej som sa dopočula cez recenziu u Catty. V knižnici som ju zbadala na poličke až keď som odchádzala, tak som ju len narýchlo uchmatla. Prečítaná recenzia ju chválila, nechala som si ju nakoniec a neľutovala som požičanie ani čítanie, pretože Erebos stojí za to.
 
Závislosť od rôznych vecí je dnes rozšírená. Či už je to niečo nebezpečné ako drogy alebo (ne)bezpečná čokoláda. Táto kniha ukazuje závisť od hry. Hráči spravia takmer čokoľvek, aby sa v nej udržali a ak náhodou vypadnú sú z toho úplne mimo.

Hra sama o sebe je vynikajúco vymyslená. Veľmi sa mi páčili „ukážky“, keď sa na chvíľu stala hlavnou hrdinkou postava v hre. Pokiaľ by bola skutočná, určite by som ju rada vyskúšala – samozrejme, bez tých vedľajších negatívnych efektov. (občas som hrávala prehliadačové hry, jednu stále hrám, a nedávno som čítala o veľmi podobnej ako je Erebos, ibaže s horšou grafikou – Erebos je jednoducho Erebos. myslím, že tam sa mohla autorka trošku inšpirovať) Myslím si, že Erebos na trhu by lámal rekordy v predaji. Možno sa raz niečoho podobného dočkáme.

„Na konci zomrieme všetci. Zvláštne, že viacerí robia okolo toho taký cirkus – či sa to stane skôr alebo neskôr.“

Prvé strany (dobre, viac než len prvé) nezapadali do kategórie triler. V podstate sa nedialo nič, len chlapec začal hrať hru. Bola nezvyčajná, ale nezdala sa byť nebezpečná. Práve, keď som si začínala byť istá, že to ani nenaberie obrátky, začali sa diať šokujúce veci v „reálnom svete“, vyhraňujúce sa do krajnosti.

by DragonWinter.deviantart.com
Charaktery boli realistické, mali rôzne vlastnosti a takisto sa rozhodovali rôznym spôsobom, čím ovplyvňovali nielen priebeh hry, ale aj realitu, ktorá sa stávala zlovestnejšou a desivejšou. Napriek tomu, že všetky postavy boli unikátne a ukazovali ľudí v rôznych rozpoloženiach, ani jedna mi neprirástla k srdcu. Najviac sa mi páčili myšlienky Ereba. Vynikajúco dopĺňali celý dej, nachádzali sa tam zaujímavé myšlienky. (nemôžem tvrdiť, že inteligentné alebo hlboké, no mala som z nich zimomriavky)

Sľubované napätie nie je až také výrazné. Občas sa mi rozbúchalo srdce v očakávaní, ale nemôžem povedať, že by som sa nevedela od knihy odtrhnúť. Faktor napätia nehral až takú dôležitú úlohu, ako úlohy vydané Erebom či neskoršie zisťovanie, čo sa to vlastne deje. Ale jedno druhé nevylučuje. 

Dovolím si tvrdiť, že Erebos je jedna z tých najkvalitnejších kníh pre mladých. Neponúka silné emócie (tie sú skôr potlačené), aj tak som však plakala. Nedáva žiadne ponaučenia, ale ukazuje myslenie (nielen) šialencov.  Kniha je „vymakaná“, málokedy je niečo natoľko prepracované a premyslené do najmenších detailov, že nakoniec všetko zapadá na svoje miesto. Poznanski si zaslúži veľký obdiv za toto dielo. Keďže som ho takto krásne vychválila neostáva nič iné, len napísať hodnotenie, ktoré ste si už iste domysleli.

5 hviezdičiek

2 komentáre:

  1. Ešte sa pamätám, ako skepticky som sa k tejto knihe stavala, že preboha, to akože mám vážne čítať o nejakej počítačovej hre? Ale potom to bolo úplne super! Ja neviem, ako to Poznanski dokázala, ale úplne ma pohltil dej, ktorý sa hodnú chvíľu točil len okolo fiktívneho sveta v hre.
    Mňa koniec trošičku sklamal, zdalo sa mi, že bol oproti zvyšku knihy dosť odfláknutý a prvoplánový, ale ináč súhlasím, že je to jedna z najkvalitnejších kníh pre mladých. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super recenze! Knihu jsem četla o Vánocích a úplně mě pohltila :) Pět hvězdiček si opravdu zaslouží!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)