27. augusta 2012

Review: Spell Bound (Hex Hall #3)

autor: Rechel Hawkins
názov: Spellbound
originálny názov: Spellbound
séria: Hex Hall
rok vydania: 2012 (Hyperion Book CH)
čítané v angličtine; v slovenčine nevyšlo!
GR: 4.09
zdroj obrázku a anotácia: www.goodreads.com

Anotácia                                                                    Hailed as “impossible to put down,” the Hex Hall series has both critics and teens cheering. With a winning combination of romance, action, magic and humor, this third volume will leave readers enchanted. Just as Sophie Mercer has come to accept her extraordinary magical powers as a demon, the Prodigium Council strips them away. Now Sophie is defenseless, alone, and at the mercy of her sworn enemies—the Brannicks, a family of warrior women who hunt down the Prodigium. Or at least that’s what Sophie thinks, until she makes a surprising discovery. The Brannicks know an epic war is coming, and they believe Sophie is the only one powerful enough to stop the world from ending. But without her magic, Sophie isn’t as confident. Sophie’s bound for one hell of a ride—can she get her powers back before it’s too late?

Názor
Konečne som sa dokopala k napísaniu recenzie na posledný diel jednej z najlepších sérií, ktorú som čítala. Prečo som ju nenapísala už skôr? Chcela som, ale keďže som bola na prelome júla a augusta na dovolenke, nepísala som ich hneď. Robila som si však poznámky (áno, ku každej knihe si píšem poznámky, aby som nezabudla, čo presne som chcela v recenzii spomenúť). A tie som nedopatrením vyhodila, lebo na druhej strane boli poznámky k City of Glass a na túto knihu som napísala recenziu už začiatkom augusta. Ehm, fajn, vráťme sa k Spell Bound. (nečakajte zázraky, bez poznámok som nepoužiteľná)

Škoda, že som ani na jednu knihu nenašla schopný trailer. Určite by si ju zaslúžili. No aj obálky stoja za zmienku. Je pravda, že patria k tým jednoduchším, ale páči sa mi námet ,,zrkadlenia". Úplne najkrajšia bola obálka druhého dielu.


There are times when magic really sucks.


by AF-studios.deviantart.com
Posledný diel trilógie, mi vlastne ani nepripadal ako posledný. Koniec ostal viac-menej otvorený. Nejaká časť príbehu je ukončená, ale autorka si ponechala istý námet ako ,,zadné dvierka". 

Línia deja, je tak ako v predchádzajúcich dieloch jednoduchá, ale stúpavá až kým nepríde na vyvrcholenie.Tretí diel ponúkal mnoho spôsobov, ako sériu rozvinúť. Naozaj veľa. Autorka sa rozhodla pre drastické stvárnenie školy plnej vydesených deciek, kde kraľujú dve šialené ženské túžiace po armáde vlastnoručne vytvorených démonov. Sophie, bohužiaľ, s tým nemôže urobiť veľa, pretože jej mágia je spútaná. A pod drastické, myslím naozaj drastické. Vykreslenie týchto scén nebolo nijako obsiahle a bolo ich len zopár, no vohnali mi slzy do očí. 

V spojitosti s tým, by som chcela podotknúť, že nerozumiem, prečo sa Hawkinsová rozhodla týrať čo najviac postáv. (vlastne len Archera a Cala) Tí to v Spell Bound nemali ustlané na ružiach. Možno ich chcela vytrestať za to, že sa dostali do trojuholníka so Sophie, ale je isté, že to nebola vôbec ich vina. 


“Mercer, I love—” I had covered his mouth with my hand.
“Don’t say that. Not now. Say it sometime
when there is absolutely no chance of
death on the horizon, okay?”


Ďalšou vecou, ktorá mi absolútne nešla do hlavy bola Elodie. Iste, chuderka zomrela, ale autorka ju pretvorila na takmer mierumilovného ducho, čo sa snaží pomôcť Sophie. Zaujímavejšie by bolo, ak by zostala zlá. (pripúšťam, že mala záblesky z tohto obdobia, ale nepostačujúce)

Archer a Sophie boli ako vždy veľmi sarkastický. Takéto rozhovory nemôžete nemilovať. Zdá sa, že idú povedať niečo vážne dôležité a nakoniec z toho vzíde totálna kravina od veci, na ktorej sa zasmejete a nechápete, ako k tomu mohli prísť. Uprednostňujem to pred super-serióznymi rozhovormi, kde si hlavný hrdinovia iba sypú popol na hlavu.

by pitagoras-dlrkn.deviantart.com
Peklo sa stáva obľúbeným miestom v knihách, možno by sa mohlo nejaké postaviť aj obchodných centrách, to by ma zaujímalo, či by sme sa tam všetci tak hrnuli. Oproti ostatným stvárneniam, sa mi však Hakinsovej páčilo najviac. Čo môže byť horšie než znova a znova vidieť najhoršie spomienky zo svojho života?

Jazykové schopnosti na prečítanie tejto série nemusíte mať vysoké. (pre tých menej zdatných, v Česku už majú prvá dva diely preložené) Som si istá, že to zvládne aj začiatočník. Vety sú krátke a majú takmer ukážkovú stavbu, aká sa používa pri vysvetľovaní jednotlivých javov.

Koniec dobrý, všetko dobré. Tak sa to hovorí a tým sa riadila aj Hawkins. Koniec totiž ponúka mega-happy-end, ktorý sa mi zdal nedotiahnutý, takmer až odfláknutú.  Chýbalo mi v ňom napätie. Autorka sa ho pokúsila vytvoriť, ale ja som ho vôbec nepociťovala, čo ma prekvapilo, lebo v druhom dieli s tým nebol žiaden problém.

Hodnotenie nie je veľmi objektívne. Brala som ohľad na predchádzajúce knihy, zavrela oči aj uši a dala Spell Bound päť hviezdičiek. Pri objektívnom hodnotení by to boli výborné štyri, no séria ma nadchla, tak predsa neznížim hodnotenie pri finálnej knihe.

5 hviezdičiek


ďalej:

7 komentárov:

  1. och ty to už máš prečítané??? 8o
    pekná recenzia, strašne si ma navnadila! 8P

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Sériu Hex Hall ešte načítanú nemám, ale zvažujem si v blízkej dobe zaobstarať prvú časť. Veľkú šancu som tomu doposiaľ nedávala, aj keď som na to v podstate čítala samé pozitívne recenzie. No možno by som to mala zvážiť a jej objednanie posunúť o čosi vyššie :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite. Hex Hall dokáže strnúť a nepustí ťa až do konca. :)

      Odstrániť
  3. Tuhle sérii jsem ještě nečetla, ale poslední dobou na ní narážím tak často, že už nejspíš nemám jinou volbu :) Tenhle popis pekla je určitě zajímavý, i když má osobní představa je trochu jiná...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som tiež na Hex Hall narazila na nejakom blogu, konkrétne na recenziu druhého dielu - Demonglass. A keď som si prečítala, že hlavní hrdinovia sú sarkastický rozhodla som sa to prečítať. :)

      Odstrániť
  4. Bože! Tu knížku pořebuju!! Démon z Hex Hall byl naprosto perfektní tak jsem hrozně zvědavá na třetí díl! Krásná recenze a pět hvězdiček.. No páni! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)