26. augusta 2012

Review: Tigrova kliatba (The Tiger Saga #1)

autor: Colleen Houck
názov: Tigrova kliatba
originálny názov: Tiger´s curse
séria: The Tiger Saga
rok vydania: 2011; SR: 2012 (Cooboo)
GR: 4.18
zdroj obrázku a anotácie: www.goodreads.com
Anotácia - môj preklad, nekopírovať bez môjho vedomia              Vášeň. Osud. Vernosť. Riskovali by ste všetko, aby ste zmenili svoj osud? Poslednú vec, o ktorej si Kelsey Hayesová myslela, že bude robiť toto leto je snaha zlomiť 300-ročnú indickú kliatbu. S tajomným bielym tigrom Renom. Na druhej strane sveta. Ale presne to sa stalo. Tvárou v tvár silám temnoty, strujúca mágia a mystické svety, kde nič nie je také, aké vyzerá, Kelsey riskuje všetko, aby poskladala dokopy staroveké proroctvo, ktoré môže kliatbu naveky zlomiť.

Názor:
Tiger je moje najobľúbenejšie zviera. Ako by som si mohla nechať ujsť knihu s takouto tematikou. Pred čítaním som očakávala niečo iné, po začatí čítania stále niečo iné než to bolo. Ale kniha nesklamala, naopak, úspešne sa dostala medzi moje obľúbené kúsky.

Námet je absolútne dokonalý. Tigre. Krásne zvieratá, no sú utláčané vlkami, ktoré sa v literatúre objavujú omnoho častejšie. Fajn, takže máme smutný príbeh dvoch princov, kliatbu, tigre. Necháme postáť tristo rokov, prihodíme odvážne dievča, Indiu a snahu o zrušenie prekliatia. Cink, cink. Tigrova kliatba. 


,,Biely tiger je veľmi špeciálny druh tigra.  Je pevne spätý s osobou, ženou, ktorá má výnimočné odhodlanie. Je to žena, ktorá má veľkú vnútornú silu, vie rozlíšiť dobro od zla a má silu, ktorá jej pomôže prekonať množstvo prekážok. Volajú ju tá, ktorá kráča s tigrami..."


Youtube.com ponúka dva druhy trailerov na túto knihu a mne sa viac páčil tento. (najviac ten hlas) Ten druhý bol dlhší a aj prepracovanejší, no mala som pocit, že prezrádza príliš veľa.

Čo bolo na knihe najlepšie? Že som sa celý čas prihlúplo usmievala ako idiot? Áno presne to. Jednoducho som sa nemohla neusmievať. Spôsob písania ma úplne uchvátil. Dialógy boli veľmi dobré. Netradičný začiatok vôbec nepripomínal fantasy.

Dej plynul ,,striedavo". Delil sa na obdobia pokoja a dobrodružné obdobia. Páčilo sa mi, že po každom napínavej časti, prišli domov a oddýchli si. Znelo to realistickejšie než Da Vinciho kód, ktorý sa celý odohráva počas jednej noci. Aj tie napínavejšie časti neboli až také napínavé. Celá kniha sa niesla v pokojnom tempe a aj duchu, a keďže napätie nie je stupňované, nie je ho veľmi cítiť, skôr si ho môžeme uvedomiť. Predstavte si lovkyňu pokladov v knihe.

Romantiku je cítiť v cítiť z každej stránky. Takým staromódnym spôsobom meniacim sa na mierne moderný. (pod staromódnym si nepredstavujte Edwarda!) To sa mi síce páčilo, ale vadil mi náznak (možno to celkom ani nebol náznak, ale predpokladám, že v ďalších častiach určite bude) trojuholníka. Ten mi vadí na mnohých knihách a dúfala som, že v tejto nebude.

by woxys.deviantart.com
Dúfala som aj v iné veci. Prosím, nech aspoň raz nebude tá hrdinka vymletá. Vyzeralo to sľubne. Inteligentná, príjemná, úprimná Kelsey už nemohla byť lepšia. Sama sa posmievala hlúpym hrdinkám filmov, ktoré si zbytočne komplikovali život. A paradoxom je, že čo spravila? Presne tak, zmenila sa na jednu z nich.


,,To nie je možné! To nie je možné! Ako som sa dostala do tejto bizarnej situácie, z ktorej niet úniku? Oh, už viem. Veď som sa sama prihlásila."


Jedinú dobrú vec, ktorú táto premena priniesla, boli sarkastické dialógy. Veľmi sarkastické. Tie sa mi neskutočne páčili.

Indické legendy a kultúra boli vpletené do celého príbehu, preto si myslím, že rovnako ako Príbeh čarodejnice, táto kniha nie je práve najľahším čítaním, hoci ja sama som to považovala za oddychovku. 

Posledných sto strán ma dorazili, hlavne premena Kelsey, ktorá začala komplikovať a kaziť, čo sa len dalo. Úplne ma dorazil koniec, totálne prekvapujúci a dosť nezmyselný, no aspoň ponúka priestor pre ďalší diel s názvom Tigrova misia.Najprv bola kniha taká dobrá, že som neverila, že to vydrží. Ukázalo sa, že som mala pravdu. Takže namiesto plánovaných päť, dostane "len" štyri hviezdy.

4 hviezdičky

15 komentárov:

  1. určitě si knížku co nejdřív pořídím, protože všichni říkají jak je skvělá ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dost často se mi zdá, že dobré knihy si to zkazí koncem. Ach jo.

    i tak ale Tygrova kletba vypadá skvěle - indická kultura, tygři...vše je to velmi neobvyklé a nové.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. aj ja milujem tigre 8) a knižku by som si rada prečítala 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Knížku si chci v blízké době pořídit nebo alespoň půjčit z knihovny.. Ta obálka by krásnější už být nemohla a všude na ni slyším samé pochvaly..
    Recenze mě moc zaujala! :).. Takže tu knížku prostě musíím mít! Ach jo :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. máš pravdu, na obálku som čučala dosť dlhú chvíľu. je skutočne krásna. :)

      Odstrániť
  5. Já se pořád střídavě rozhoduju, jestli si to přečtu nebo ne. Vždycky si řeknu 'to tě přece nemůže bavit' a od shánění knihy upustím, pak se podívám na obálku, přečtu si recenzi jako je ta tvoje a nejradši bych pádila do nejbližšího knihkupectví. I když ta Kelsey... Hm... uvidíme. :D
    Btw, luxusní nový design! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem za pochvalu designu, dosť som sa s ním natrápila. :)

      Odstrániť
  6. To nie je fér, Annie presne vystihla moje pocity! Ohľadom knihy, aj vzhľadu... už len dodám - super recenzia.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. A Kelsey sa akože zaľúbila do tigra? Lebo ak mala prelomiť kliatbu, tak asi išlo o to, aby oslobodila toho, koho miluje...a on bol tigrom, nie? Či nebol ním po celý čas? Lebo ak sa Kelsey zaľúbila do tigra (aj keď je to začarovaný človek), tak je to dosť blbé a radšej to nechcem čítať. :/:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To nebola na začiatku celkom láska. Ale áno, spoznali sa v cirkuse, kde bol tigrom. Tá kliatba spočívala v tom, že cez deň mohol byť len 24 minút človekom. Ale myslím, že ak by si tomu dala šancu, tak by sa ti to páčilo. :)

      Odstrániť
  8. Takže bol 24 minút človekom, ok, takto je to už o niečo prijateľnejšie, ďakujem za objasnenie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. prečítala som už všetky tri knihy z piatich neviete mi niekto povedať kedy vyjde po slovensky tá štvrtá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Štvrtý diel je plánovaný na február budúceho roka. :)

      Odstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)