8. septembra 2012

Review: Darcovia (Banka tiel #1)


autor: Lissa Priceová
názov: Darcovia
originálny názov: Starters
séria: Banka tiel (Starters and Enders)
rok vydania: 2012; SR: 2012 (Fortuna Libri)
GR: 3.91
zdroj obrázku a anotácie: vydavateľstvo Fortuna Libri

V Spórovej vojne prišla Callie o rodičov. S malým bratom Tylerom a kamarátom Michaelom žije ako tuláčka v opustených budovách a bojuje s renegátmi, ktorí sú pre kúsok jedla schopní zabíjať. Jedinú nádej predstavujú Prvotriedne destinácie, desivé miesto v Beverly Hills, ktoré založil a vedie tajomný muž. Destinácie získavajú mladých ľudí a ich telá prenajímajú seniorom, čo chcú byť opäť mladí. Keďže Callie beznádejne potrebuje peniaze, stane sa darkyňou. Čip, ktorý jej voperujú do hlavy, sa však pokazí a Callie sa zobúdza vo svojom tele v role svojej nájomníčky. Býva v jej dome, jazdí jej autami a stretáva sa so senátorovým synom. Cíti sa takmer ako v rozprávke, až kým nezistí, že jej nájomníčka má v pláne viac, než len užívať si druhú mladosť, a Prvotriedne destinácie chystajú niečo, čo by jej nenapadlo ani v tom najhoršom sne...

Lisa Priceová je mladá začínajúca spisovateľka. Žila v Indii a v Japonsku, no v súčasnosti žije v Južnej Kalifornii so svojím manželom. Banka tiel: Darcovia je jej prvotinou a po vydaní sa stala bestsellerom vo viac ako tridsiatich krajinách. Práve pracuje na pokračovaní knihy s názvom Enders - jej predpokladané vydanie je naplánované na rok 2013.

Teda trailer ma náramne sklamal. Čakala som od neho oveľa viac, než len pol minúty z úplného začiatku. Myslím, že mohli trocha viac zapracovať a ukázať výmenu alebo niečo z knihy, čo bolo ďalej ako na ôsmej strane. Obálka knihy je, naopak, veľmi kvalitná. Zaujala ma už na prvý pohľad. Kombinácia modrej a bielej pekne kontrastuje a pozadie postavy vyzerá ako otvorená mašina. Pekné prepojenie deja a obalu. Keď som knihu vybalila, tak som na ňu čumela asi pätnásť minút. 


Začiatok knihy je namáhavý.  Šup a ste tam, chápte rýchlo – to si asi pomyslela autorka, keď začínala knihu a veru, nemôžem s ňou nesúhlasiť. Zbytočné naťahovanie nikdy nie je vítané. Neskôr sa všetko začne vysvetľovať. Hoci sa kniha rozbieha pomalšie, je to ako nasadnúť na vlak a nechať sa viesť až do konca. (nesmejte sa, myslím to vážne)

Predpokladala som, že sa vyskytnú pasáže, kde bude Callie „uväznená“ vo svojom tele počas prenájmu. Bude vnímať, ale nebude môcť rozhodovať. Mýlila som sa. Načo sledovať nepodstatné nájomníčky, keď môžeme priamo Callie. Teda bum, nastala chyba v programe. Callie ideš na to. Prebudenie v úplne inom prostredí nie je ľahké, ale správať sa nájomníčka vlastného tela je ešte ťažšie.



Dievča stojace pred strašnou voľbou.
Rodičia? Mŕtvi.
Brat? Chorý.
Východisko? Dať sa najať a stať sa niekým iným.
Komu sa dá veriť?
NIKOMU.



S pribúdajúcimi stránkami som sa ponorila do deja a prekonala som počiatočné zmätenie. Čítanie prestalo byť namáhavým, dej sa krásne hýbal dopredu bez zbytočných opisov. Kriminálna zápletka vyžadovala sústredenie. Síce som počas čítania nebola takmer vôbec napätá, no zaujímalo ma, kto sa za všetkým stojí. Verte mi, neuhádnete to. Myslím, že koniec všetkých totálne prekvapí. Ešte sa mi nestalo, že by ma nejaká kniha takto dostala. Bola som úplne ohúrená.


by www.weheartit.com/alilgirlintheworld
Uznanie Priceovej patrí za to, že sa jej podarilo priniesť do YA niečo originálne. Nechať prenajímať svoje telo? Nechutné, ale originálne a s obrovskými možnosťami poňatia. Jej sa to podarilo naozaj dobre. Geniálne.

Od začiatku je jasné, že Prvotriedne destinácie nie sú „dobré“. Dej sa odvíja od tejto skutočnosti a nutnosti dokázať to. (kto by si myslel, že banka tiel je o.k., tak určite nie je celkom v poriadku) Pri opisovaní niektorých pasáží mi naskočili zimomriavky. (neviem si predstaviť, že by som mala zapožičať svoje telo, čo i len na chvíľočku) Hoci sú niektoré fakty jasné od prvej strany v knihe, veľa vecí počas čítania zaskočí. Dystópia ako vyšitá.  Veľmi sa mi páčilo aj realistické poňatie tejto témy. Callie sa nechce hrať na hrdinku a snaží sa urobiť to najlepšie pre svojho brata, keď však zistí prečo bolo jej telo prenajaté nemá na výber - musí bojovať.

Krátke konverzácie s nájomníčkou mi pripomenuli Hostiteľa, ale zároveň boli úplne inak stavané a za iným účelom.  


S nohou na plynovom pedáli som točila volantom raz doprava a hneď zas doľava,
som sa vyhla prekážkam na ceste. Vypla som svetlá a hľadala som miesto,
kde by som sa mohla ukryť.


Realistický nebol iba dej, ale rovnako aj postavy. Až ma prekvapovalo, ako dokázala autorka vykresliť niektoré ľudské vlastnosti bez toho, aby ich vôbec pomenovala. Jednoducho sme to pochopili z ich konania. Callie, ako hlavná postava, dostala najväčší priestor a bola to ona, kto ma najviac presvedčil. Páčili sa mi všetky jej vlastnosti, lebo boli uveriteľné. 


http://article.wn.com/
Jediné, s čím som v knihe bola nespokojná bola romantika, ktorá mala síce len pomocnú funkciu, ale zároveň bola naplánovaná od začiatku  a zdala sa mi prešpekulovaná. (dobre, možnože sa lepšie hodí slovo: absolútne šokujúca) Na konci som už ani nemala pocit, že sa jedná o romantiku, keď sa odhalili určité skutočnosti.

Chcem ešte poznamenať, (už som to hovorila ja viem, ale som z toho trocha mimo) že koniec knihy vás nielen dostane do rozpoloženia, keď sa budete zamýšľať nad tým, ako sa to všetko mohlo stať, ale budete chcieť dostať do rúk okamžite ďalší diel! (smola, ako ste si mohli prečítať, vychádza až na budúci rok - takže všetci musíme čakať)

Výsledné hodnotenie nikoho neprekvapí, napriek tomu, že ja som počas čítania len ústa otvárala nad všetkým, čo sa dialo. Neviem, aké boli moje očakávania, ale kniha ich s prehľadom prekonala. Banka tiel je originálna a milovníci dystopického žánru si prídu na svoje. Pripočítajte aj originalitu, zločiny, zvraty a určite nebudete môcť odolať. 


4 hviezdičky

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Fortuna Libri ZA RECENZOVANÚ KNIHU
Banka tiel: Darcovia si môžete zakúpiť TU

14 komentárov:

  1. nad touto knihou som dlho rozmýšlala asi si ju zoženiem :) http://superbworldofbooks.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ak ti žáner vyhovuje, môžem len odporúčať.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. "Callie ideš na to" -> to mě pobavilo. :DD

    Hostitele jsem nečetla, takže mně to přišlo originální a romantika tam mi přišla docela sladká, třeba i proto, že Cal není typická 'trojúhelníková' hrdinka. Jinak máme na knihu hodně podobný názor.^^

    Btw, super recenze. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vyzerá to celkom zaujímavo!
    A v neposlednom rade ma zaujala obálka *___* ja si totiž knihy často vyberám podľa toho, jednoducho ma musí zaujať aj navonok ! ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tahle knížka se stává mezi blogy najednou děsně populární... musím si ji sehnat!:D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Obálka je úžasná, to sa musí nechať, ale neviem, anotácia ma nezaujala. Radšej si asi dám re-reading Hostiteľa. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Příběh vypadá krásně! :D.. Ale obálka ještě víc! Už se těším až si to přečtu :). A jinak no vím, že to není bezva, že se slováci nemohou zúčastnit, ale e to moje první Giveaway a ještě s tím nemám moc zkušeností :/.. Třeba v té další :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, obálka je dokonalá. A nevadí, možno sa to podarí nabudúce. :)

      Odstrániť
  8. Skvelá recenzia & súhlasím!:) Hoci som dala knihe 5*. Akurát tá romantika mi tam nechýbala, hoci ma to celé šokovalo.:O

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Máš pravdu, kniha aj obálka je akože WOW, no s tou originalitou trocha nesúhlasím... Situácie sa mi v niektorých častiach nejak podobajú na dej z knihy "Hry o život (1#)".
    Hlavná postava Katniss Everdeenová (v tomto prípade Callie) urobí čokoľvek, aby jej mladšia sestra Primrose (mladší brat Tyler)prežila. Na začiatku je Katniss jedno z chudobných dievčat, postupne sa dostáva do luxusu a bohatstva. Má dobrého priateľa Gala (Michaela), ktorý ju ľúbi, no nakoniec skončí s Peetom (Callie s Blakom)...
    Tým, však, nechcem povedať, žeby autorka nebola originálna. :) Banka tiel je naozaj výnimočný a skvelý nápad! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. To je úžasná kniha ja ju čítam a veľmi ma nadchla....Je proste úžasná;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Príde mi to trochu ako Hostiteľ (nečítala som, ale bola som na tom v kine). To "prenajatie tela" alebo láska k bratovi.. neviem, chcem si ju kúpiť, ale nie je to moc podobné??

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie, nie je to príliš podobné. V Hostiteľovi boli 2 v jednom tele naraz a tu raz jedna raz druhá, pričom vždy sledujeme len Callie. :)

      Odstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)