20. septembra 2012

Review: Lord Zarmut (Demonata #1)

autor: Darren Shan
názov: Lord Zarmut
originálny názov: Lord Loss
séria: Demonata
rok vydania: 2006; SR: 2012 (Slovart)
GR: 4.19
zdroj obrázku www.martinus.sk; anotácia z GR, môj preklad

Grubbs Grady má túhé červené vlasy a je príliš veľký na svoj vek, čo znamená, že sa môže dostať na filmy pre sedemnásťročných. Neznáša dejepis a miluje slaninu, potkany a vystrájanie kúskov na svojej citlivej sestre. Keď sa vyvlečie z rodinného víkendového výletu, nikdy by nehádal, že práve mieri na desivú cestu temnotou. Hladní démoni a vyjúci vlkolaci ho desia v nočných morách... a ohrozujú jeho život.
Írsky spisovateľ, vlastným menom Darren O’Shaughnessy, sa venoval písaniu hororových kníh pre dospelých. Sériou Demonata sa však stal aj autorom hororovej literatúry pre dospievajúcich. Väčšinu času trávi v Limericku so svojou priateľkou Base.

Naozaj ma neprekvapilo, že kniha nemá trailer (najbližšie až šiesta), lebo... ehm, no neviem, proste mi to vôbec ani nenapadlo, no pre istotu som sa pozrela. Obálka knihy tiež nie je bohviečo - a to myslím obálku všeobecne nielen originálnu či slovenskú.

Začiatok série s názvom Demonata bol sám o sebe prekvapujúci. Pre mňa určite. Čítala som niekoľko recenzií s tým, že ma to nezaujalo a nebudem sa do knihy púšťať. Nakoniec sa moje rozhodnutie zmenilo, keď som si ju predsa len požičala. Neočákavala som v podstate nič, ale zmiatlo ma čo som dostala.

Už prvá kapitola šokuje svojím názvom: Potkanie črevá. Čo to? Chlapec sa mi javil ako dosť divný, lebo také správanie je typické pre narušenú osobu. Grubbs urobil svojej sestre niečo, čo mi vôbec nejde do hlavy, že by sa mohlo reálne stať. (áno, ja viem, je to len kniha a tam je reálne nereálne, ale toto bolo nad moje sily)

by MeisterDesZirkuss.deviantart.com
Dejová línia bola predvídavá. (neviem, ako to vnímali ostatní, ale pre mňa bolo od začiatku jasné, že s jeho rodinou sa to neskončí dobre) Vôbec ma nezaujalo, čo sa dialo, skôr mi to zdalo v niekoľkých prípadoch krajne nepríjemné a aj nechutné. Opisy, najmä na začiatku, boli dosť desivé.

Hlavná postava, Grubbs, je (rozmýšľam nad správnym slovom a nič mi neprichádza na myseľ) svojský. (to bude asi ono) Uznávam, kniha asi patrí do nižšej vekovej kategórie, kde čitatelia nevyžadujú rytierskeho hrdinu, ale on bol, no ja neviem, mimo?. V mnohých prípadoch som sa len čudovala, čo to ten chlalan stvára. Jeho podarený strýko mi tiež párkrát mierne podráždil nervovú sústavu.

Lord Zarmut vo mne nezanechal žiadne stopy po emóciách. Tak hlboko kniha určite nesiaha. Zopár nechutných scén, srdcervúce tajomstvo rodiny a nepochopiteľné reakcie Grubbsa. To vám môže ponúknuť.

Okrem toho, sa mi nepáčil spôsob akým bolo všetko podávané. Prekážali mi krátke a jednoduché vety. Štýl písania sa mi jednoducho vôbec nepáčil. A jedna vec mi nejde do hlavy, prečo sa z názvu Lord Loss stal Lord Zarmut. Ak to má nejaký dôvod, ktorý mi uniká, prosím, objasnite mi to, lebo ma to fakt zaujíma.

Stretla som sa s mnohými pozitívnymi reakciami a to prevažne na GR, pričom nechápem, čo na knihe všetkých tak zaujalo. Veď priemerné hodnotenie je 4.19! Myslím, že existujú knihy zaslúžiace také vysoké čísla oveľa viac, než táto.

Napriek tomu, že kniha rozhodne nebola mojou šálkou kávy, uznám jej jednu maximálne originálnu vec - šach. Z hry všeobecne považovanej za nudnú (to nám vtĺka americká kultúra) autor vykreslil jediný spôsob záchrany - také niečo by som teda vážne nečakala.

2 hviezdičky 

8 komentárov:

  1. Ja som zase určitým spôsobom fascinovaná hrdinami, ktorí sú tak trochu mimo a scénami, ktoré sa neodporúčajú čítať pred a po konzumácii akéhokoľvek jedla. Nevyhľadávam zámerne takéto knihy ani nič podobné, ale táto ma teraz fakt zaujala. Možno by sa mi to nepáčilo, ale aspoň je to také iné (teda mám taký pocit z tejto recenzie). :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No tak mě odpuzuje už jenom ta anotace, natož děj... Je to na mě až moc podivinské. Po takové knížce bych asi nešáhla. Každopádně čím reálnější, tím lépe, ale přežiju i ty nereálné knihy "Krisa mi řekla: "Dobrý den." :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, skutočne boli niektoré časti odpudzujúce. :D Ale zasa neboli až také hororové. :) A tiež mám rada, ak aj fantasy knihy vyznievajú reálne, no čo sa týka rozprávajúceho potkana - s tým som sa ešte nestretla. :)

      Odstrániť
    2. No já ještě vlastně taky ne, ale určitě nějaký takový existuje. :D Prostě jsem tím chtěla naznačit, že co je moc, to je příliš. :) Nebo tak něco.

      Odstrániť
  3. ja by som si to rada prečítala, ukážka čo som dávnejšie čítala bola zaujímavá 8D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Od Darena Shana si chci přečíst celou Demonatu, ale vzhledem k tomu, že je to poměrně rozsáhlejší série a finance jsou omezené, tak se bojím, že mi bude trvat dýl, než si ji přečtu. Stejně jako ty jsem se setkala s hodně pochvalnými recenzemi.. A co se týče toho "jednoduššího" stylu psaní a krátkých vět.. přesně z toho důvodu jsem měla problém s Percy Jacksonem, jehož první díl jsem ani nedočetla. Tak snad se k tomu někdy vrátím a nebudu mít taková očekávání jako poprvé. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)