29. septembra 2012

Review: Padlí anjeli (#1 Pád | #2 Súženie)

autor: Lauren Kate
názov: Pád
originálny názov:  Fallen
séria: Fallen
rok vydania: 2009; SR: 2011 (Ikar)
GR: 3.75
zdroj obrázku a anotácie z GR, môj preklad
Na Danielovi Grigorim je niečo až bolestivo známe. Záhadný a rezervovaný, zajíma pozornosť Luce Priceovej od okamžiku, keď ho uvidí vo svoj prvý deň na škole Kríža a Meča v dusnej Savannah. On je jediným svetlým bodom na mieste, kde sú mobily zakázané, ostatní študenti sú vydedenci a kamery strážia každý krok. Dokonca ani Daniel nechce mať s Luce nič spoločné - vybočuje zo svojich spôsobov, aby to dal jasne najavo. Ale ona to nemôže nechať takto. Priťahovaná k nemu ako nočný motýľ k plameňu, musí zistiť, prečo sa Daniel tak zúfalo snaží udržať tajomstvá. Aj keby ju to malo zabiť. 


Lauren Kate vyrastala v Dallase, chodila do školy v Atlante a začala písať v New Yorku. Žije so svojím manželom v Laurel Canyon. Chcela by si zohnať psa, naučiť sa surfovať. Okrem série adlí anjeli napísala aj knihu The Betrayal of Natalie Hargrove.

Začiatok série mal vynikajúce ohlasy. Pamätám sa, že ešte keď som zvykla čítať Kamaráta našla som tam kratučkú recenziu o knihe a od vtedy som ju veľmi chcela. Bola som medzi prvými, čo sa ku knihe dostali a nadšene som sa pustila do čítania s myšlienkou, že túto sériu musím mať doma. Na moje prekvapenie ma výrazne sklamala a nakoniec zo zakúpenia nebolo nič. (omylom som namiesto nej kúpila Zavrhnutého, čo rozhodne neľutujem)

Dej bol ďalej než za polovicu knihy viac-menej nudný. Rozhýbalo sa to až pár kapitol pred koncom. To by nevadilo, no kniha je písaná na môj vkus veľmi neosobne. Mám rada, keď sa dej odohráva v prvej osobe singuláru, dá sa jednoduchšie vžiť do postavy. Pri tejto knihe sa mi to však nepodarilo.

Postavy boli veľmi tradičné. Také, aké nájdete v ktorejkoľvek knihe s prostredím strednej škole. Zopár myšlienok bolo originálnych, ale zakázaná láska a milostný trojuholník k nim nepatril. Väčšinou si urobím názor, ku ktorému chalanovi sa hrdinka hodí lepšie z môjho pohľadu, no v tomto prípade mi to bolo naozaj jedno. Daniel bol pridobrý a Cam proste zlý chlapec.

Emočne bola kniha doslova primitívna. Ostala som po jej prečítaní chladná a bez akéhokoľvek postoja k tomu, čo sa stalo. Neodniesla som si žiaden dojem - až na sklamanie. K cíteniu ma neprinútila ani tragická udalosť na konci knihy. Škoda.

Knihu som zvládla približne za dva dni, miestami som preskakovala odstavce, ale nič mi neušlo. Najväčším mínusom bol nedostatok prejavu emócií a to, že štýl písania príliš nezaujal.

2 hviezdičky



autor: Lauren Kate
názov: Súženie
originálny názov: Tormentséria: Fallen
rok vydania: 201; SR: 2011 (Ikar)
GR: 3.92
zdroj obrázku a anotácie z GR, môj preklad
Peklo na zemi. Taký je pocit pre Luce, keď je odlúčená od svojho priateľa, padlého anjela, Daniela. Trvalo im večnosť kým sa konečne našli, ale teraz jej povedal, že musí ísť. No len na tak dlho, aby ulovil Vyvrheľov - nesmrteľných, ktorí chcú Luce zabiť. Daniel ukryje Luce na Shoreline, škole na skalnatom kalifornskom pobreží s neobyčajne nadanými študentami: Nefilimmi, potomkami padlých anjelov a ľudí. Na Shoreline, sa Luce učí, čo sú to Tiene a ako ich môže použiť ako okno do jej minulých životov. Už teraz Luce vie viac, než očakávala a Daniel jej nepovedal úplne všetko. Niečo skrýva - niečo nebezpečné. Čo ak Danielova verzia minulosti nie je v skutočnosti pravdivá? Čo ak Luce má byť s niekým iným?

Pokračovanie je omnoho lepšie než Pád. Dej je od začiatku veľmi zaujímavý, v knihe je veľa zvratov, ktoré by nikto nečakal. Páčil sa mi vývin udalostí a neobvyklosť prostredia.

Dráždi ma už aj posledná veta anotácie. Prichádzajú pochybnosti (všimli ste si, že väčšinou sú v druhom dieli série?) Je tam snaha navnadiť čitateľa, aby sa zaujímal, koho ďalšieho Luce spozná. Takýto vývoj udalostí mi lezie na nervy, najmä ak uvážime, že hlavné hrdinky spravidla končia s ich "prvou a pravou" voľbou chlapca. Načo tam zamotať niekoho ďalšieho? Keď sa už tvária, že existuje prvá láska, tak nech vynechajú tie obkecy. Ale tu máme ešte aj pre toho pravého chalana ďalšiu babu. Čo ešte nevymyslia?

Náhľady do minulosti sa mi páčili naozaj veľmi. Konečne niečo, čo stálo za zmienku, škoda, že týmto častiam nebolo v knihe venovaného viac priestoru, lebo si myslím, že práve týmto zaujme. (narozdiel od Nesmrteľných, kde sa Ever musí spoliehať na to, čo vravia ostatní a najčastejšie Damen)

Pribudlo niekoľko nových postáv - tých, ktoré dopĺňali ľúbostné pletky, takže sa k nim nebudem veľmi vyjadrovať, lebo predpokladám, že majú len rozptyľovaciu funkciu a rýchlo upadnú do zabudnutia.

Čo som nečakala, boli emócie. Po prečítaní Pádu, mi ani nenapadlo, že by ma mohla séria chytiť, ale druhému dielu sa to podarilo. Napriek komplikovanému ľúbostnému životu oboch hlavných aktérov bol dej dobrý a kniha sa príjemne čítala. A, áno, ostali mi aj nejaké dojmy. :)

3 hviezdičky
Ak to takto pôjde ďalej, tak posledná kniha bude mať päť hviezdičiek. 

Ešte by som sa chcela vyjadriť k obálkam, na ktoré nemôžem povedať ani pol slova, lebo sú dokonalé. Tie by sa vynímali na poličke, čo poviete? Ale trailery za veľa nestoja..







8 komentárov:

  1. až tri hviezdičky, to si dobrá, ja som to vzdala po 6-tich kapitolách :D ubíjalo ma to a doteraz neľutujem, že som to vzdala :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, no, keď niečo začnem čítať, tak to väčšinou už aj dočítam. Preto som pridala tieto recenzie, že sa chystám na tretí diel. :)

      Odstrániť
  2. To ako keby si mi čítala myšlienky! :D Len u mňa by to bolo s tými hviezdičkami naopak. Jednotka sa ešte celkom dala, ale dvojku nie a nie dočítať. Trojku ani neplánujem. Toto je jeden z prípadov, keď sa vrhneš na knihu kvôli obálke.
    Neznášala som Daniela a začínala mi v druhej časti vadiť už aj Luce.. ááá to ich nemôžeme-byť-spolu-lebo-ťa-zje-veľký-čierny-mrak mi začínalo liezť poriadne na nervy. Ich charaktery sa mi zdali povrchné a nezaujímavé.
    U mňa nula bodov.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je úžasná veta. :)(= nemôžeme-byť-spolu-lebo-ťa-zje-veľký-čierny-mrak ) A práveže mne sa tá dvojka predsa len páčila viac. Najviac tie pohľady do minulosti.

      Odstrániť
    2. Mne tam fakt liezol vzah Luce a Daniela na nervy. V poslednom čase mi podobné vzťahy nehorázne lezú na nervy. Áááách no škoda. Keby bola kniha pútavejšie napísaná, možno by som si ju prečítala, ale pri čítaní ma nič nedržalo, normálne som zívala, keď som pri tom sedela.
      Čo je podľa mňa veľmi zlé. Pri knihe nemáš zívať :D

      Odstrániť
  3. tie obálky sú naozaj krásne 8)
    chystám sa do čítania týchto kníh a nejak predpokladám, že ma sklamú, ale aj tak ma lákajú 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. K obálkam nikto nemôže povedať ani slovo, lebo sú fakt perfektné. Ale čo sa ukrýva pod nimi.. hm, možno to teba zaujme. :)

      Odstrániť
  4. Obálky sú asi to jediné, čo ma na tejto knihe zaujalo. Anjeli asi nie sú mojou šálkou kávy :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)