4. septembra 2012

Review: Posadnutosť (Temné vízie #2)

autor: L. J. Smith
názov: Temné vízie: Posadnutosť
originálny názov: Dark visions 2 - Possessed
séria: Temné vízie
rok vydania: 1995; SR: 2012 (Fragment)
zdroj obalu a anotácie: www.martinus.sk

Skupina stredoškolákov nadaných paranormálnymi schopnosťami musí po odhalení desivých skutočností opustiť Zetesov inštitút, kde ich školili. Ale kam ísť, aby ich pán Zetes nenašiel? A ako jeho aktivity zaraziť? Jedinou nádejou je nájsť biely dom zo spoločného sna. Okrem iných problémov však potrebujú vyriešiť aj vzájomné vzťahy. Gabriel sa zmenil. Kaitlyn to desí, no zároveň priťahuje. Lenže v pätách majú niekoho, kto je ako oni…

Názor: 
Smith je svojimi knihami známa široko ďaleko, či už sa páčia, alebo aj nie. Jej série majú takmer vždy veľmi dobrý námet, len spracovanie pokrivkáva za myšlienkami. Dokonca aj seriálový režiséri si to uvedomujú a pri filmovaní použijú maximálne niekoľko hlavných myšlienok a zopár mien. Upírske denníky a rovnako aj Tajný kruh boli sfilmované do rovnomenných seriálov, ktoré sa takmer vôbec na knihy nepodobajú, ale zožali obrovský úspech medzi mladými ľuďmi po celom svete.

K obálke môžem povedať len to, čo zvyčajne hovorím k obálkam kníh od tejto autorky. Ničím nepripomínajú fantasy literatúru. Na rozdiel od našej slovenskej, ktorá sa mi veľmi páči. Trailer som síce hľadala, ale nenašla - iba fan-mady, ale tie nepozerám, takže recenzia bude bez neho. (nemyslím, že by nám nejako extra chýbal)

Čo ma na knihách z pera Smithovej prekvapuje  najviac je fakt, že prvý diel sérií vyzerá vždy veľmi sľubne - neobvyklý námet, dobrý odraz, rýchla a ľahká čitateľnosť. Preto nechápem, ako je možné, že pokračovania ma relatívne sklamávajú. Už by som si mohla zvyknúť, že ďalšie diely (na sérií nezáleží) sú už len horšie. Prvý diel je v podstate najlepší, lebo je najnovší a milá autorka sa pustí do ďalšej série, ktorou sa nadchne, takže na predchádzajúcu neplytvá tvorivosťou a potom to takto vyzerá.

by TiaDanko.deviantart.com
Dejová línia je typická až na začiatok, kde sa nachádza faktor napätia. Teda vieme, že by sme mali byť napätí, ale aspoň v mojom prípade sa napätie vôbec neprejavovalo. Zvyšok deja sa nesie v štýle: načo sa namáhať zložitými zápletkami? à la Smith.

Stokrát omieľaný a najmä u nej obľúbený milostný trojuholník sa jej podarilo vložiť aj do tejto knihy. (po Upírskych denníkoch by som si myslela, že už na milostnú drámu s troma ľuďmi vyčerpala všetku inšpiráciu - zjavne ale nevyčerpala) Hlavná hrdinka si musí vybrať medzi dobrým a zlým paranormálnym chalanom. V tejto knihe "dobrý" a "zlý" chlapec nie je len symbolicky. Jeden lieči, druhý dokáže zabiť mysľou. (zaujímavé, že v knihách si väčšina dievčat vyberie dobrého chlapca, keď v skutočnosti sú obdivovaní tí zlí)

Okrem tohto "všeobecného" prvku sa môžete tešiť aj na útoky pomocou mysle, veľa nádeje a ešte viac sklamania, nesprávnych rozhodnutí a samozrejme ešte viac nádeje a odhodlania, aby dobro mohlo zvíťaziť nad zlom a my sme mali dušu na mieste. (v nasledujúcom dieli, v súčasnosti poslednom! vážne, len tri diely? ak z toho spravia seriál určite sa prinúti napísať ešte zopár častí)

Kaitlyn mi ako hlavná postava neprekážala, ale ani som sa s ňou nijako špecificky nestotožnila. Viac som sa sústredila na mužských aktérov, túžiacich po jej pozornosti. Obaja ju priťahujú, ale na rozdiel od Eleny, majsterky nerozhodnosti, si dokáže vybrať. Veľké plus. (tým nechcem povedať, že s voľbou súhlasím)

Temné vízie nie sú dielom zaberajúcim príliš veľa času. Prečítate ich aj za popoludnie vďaka dosť veľkým písmenám a nízkemu počtu strán. Čítanie samotné nevyžaduje hlboké sústredenie, takže je to iba taká oddychovka. (poniektorí z vás určite odhadnú dej aj dopredu)

Nielen táto séria, ale všetky knihy od autorky sú písané jednoducho a nikdy sa mi nepodarí vžiť sa do nich natoľko, aby vo mne vyvolali emócie, čo je u kníh dosť veľké mínus. No nad tým sa už ani nezamýšľam.

3 hviezdičky

10 komentárov:

  1. Potom, ako som mala možnosť si prečítať kúsok z TVD veľmi nedôverujem tejto autorke :D a trošku mi vadí, že, ako si povedala aj ty, píše jednoducho... ja som rada, keď ma kniha prekvapí :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. myslím, že Smithovej knihy prekvapia, len nie celkom tak ako si to predstavujeme. :D Vždy ma šokuje, čo dokáže povymýšľať, len aby sa séria predĺžila. :D

      Odstrániť
  2. Mne sa nejakým zázrakom podarilo prečítať Prvé štyri diely od TVD, a potom som sa vlastne samej seba pýtala, prečo to čítam. Dej ma nezaujal, postavy sa mi zdali povrchné a v polovici päťky som to definitívne vzdala, kde mi začal unikať zmysel celého príbehu. (Aby Elena spoznala najlepšie kamošky, alebo ich vnútro, neviem, čo to bolo, musela sa s nimi bozkávať!) Neviem, či som pri čítaní bola zarazená len ja, aby sa čudovali viacerí. Mne to fakt nesadlo. Toto je asi prvý prípad, čo je seriál lepší ako kniha.
    Do série Temné vízie som sa už radšej ani nepúšťala. Mám stiahnutý Tajný kruh, ale silne uvažujem, či si to mám prečítať, alebo nie. Seriál sa mi páčil (škoda, že ho zrušili), preto si dobré spomienky naň nechcem pokaziť knihou.
    Ale recenzia je inak dobrá, keby to napísala iná autorka, určite by som si to prečítala. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, to si pamätám ako sa bozkávali. Ja som skôr žasla nad tým, čo všetko si Elena preskákala. Najprv bola človek, potom upír, potom duch, duchovné dieťa či jaká chmara a potom anjel, teda myslím. Keďže som sa prehrýzla celou sériou, dožral ma koniec, keď Smith SPOILER: zavraždila Damona (a potom ho v poslednej vete oživila)KONIEC SPOILERU no fakt, kvôli nemu to čítam, tak som mala dosť. Ani sa nečudujem, že ďalšie tri pokračovania píše ghostwriter - tie jej vraj vydavateľstvo odmietlo.

      Odstrániť
    2. Tak tomu sa ja tiež nečudujem :D Ja som čítala ešte veľmi dávno články na fantasy-svete, že Smithovú vyhodili z vydavateľstva, už vtedy sa mi nezdali všetky tie jej knihy. :D
      Vidíš, ty si žasla nad tým, čo si Elena preskákala, mne to zase pripadalo pritiahnuté za vlasy. :D

      Odstrániť
    3. Hej, tiež som to myslela tak, že to je pritiahnuté za vlasy. Už som veľmi chcel, aby naozaj umrela a bol pokoj. Zjavne však sú TVD nekonečné. :D

      Odstrániť
  3. To už radšej budem čumieť ďalších dvadsať rokov na seriál, ako keby som to mala čítať. Ale tak Damona nikdy nezunujem (to asi nikto). A konečne je Elena upírka, na to asi všetci čakali od prvej série.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. plne súhlasím s recenziou 8) mne sa o trošku viac lúbila 1. časť...tento diel bol nič moc

    OdpovedaťOdstrániť
  5. První díl mě docela bavil, přesně jak píšeš, až na ten trojúhelník byl dost dobře zmáknutý. Druhý jsem ještě nečetla, ale začínám se bát...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. mne od tejto knihy odrádza autorka, viem že mnohí o tejto knihe hovoria, že je lepšia, ale neviem ked sa povie Smithová tak ju mám zafixovanú ako autorku upírskych denníkov, ktoré nie sú bohvie aké, pri tých som skončila v polovici šiestej časti v aj .. možno raz sa odhodlám aj na túto knihu :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)