22. októbra 2012

Review: Immortal City (Immortal City #1)

autor: Scott Speer
názov: Immortal City
originálny názov: Immortal City
séria: Immortal City
rok vydania: 2012 (Razorbill)
GR: 4.09
čítané v angličtine; v slovenčine nevyšlo!
zdroj obrázku a anotácie: GR
Jackson Godspeed is the hottest young Angel in a city filled with them.

He's days away from becoming a full Guardian, and people around the world are already competing for the chance to be watched over by him. Everyone's obsessed with the Angels and the lucky people they protect - everyone except for Madison Montgomery.

Maddy's the one girl in Angel City who doesn't breathlessly follow the Angels on TV and gossip blogs. When she meets Jackson, she doesn't recognize him. But Jackson is instantly captivated by her, and against all odds the two fall in love.

Maddy is swiftly caught up in Jackson's scene, a world of glamour, paparazzi - and murder. A serial killer is on the loose, leaving dead Angels' wings for the police to find on the Walk of Fame. Even the Guardians are powerless to protect themselves in the face of this threat & and this time it's up to Maddy to save Jackson.
Scott Speer je filmový a video režisér. Napríklad, režíroval hudobné videá pre hviezdy ako Wil.I.Am. Ashley Tisdale či Jordin Sparks. Žije v Los Angeles v Californii. Immortal City je jeho prvá kniha, momentálne pracuje na pokračovaní, Natural Born Angel, ktoré by malo vyjsť apríli 2013.

O knihe som počula už dávnejšie, celkom ma zaujal aj prebal. No nemala som čas, a potom som na ňu zabudla. Nedávno, keď som si pozerala z dlhej chvíle (áno, občas sa podarí aj to) trailery ku knihám objavila som jeden absolútne úžasný. Aké bolo moje prekvapenie, keď som zistila, že je to práve táto kniha! Ihneď som ju musela začať čítať, lebo sa inak nedalo. A vôbec to neľutujem.

Prvý diel úplne novej série z hlavy režiséra ma uchvátil. Samozrejme, nebol bez chybičky, ale mal úplne novú perspektívu pohľadu na anjelov. Neuplatňoval sa Boh (to som našla iba v jednej ságe a to v Záblesku) a anjeli boli vykreslení takmer ako ľudia. Scott priniesol niečo úplne iné!



Na chvíľočku si predstavte, že žijete v L.A - Nesmrteľnom meste, Meste anjelov. Na chodníkoch nie sú hviezdy Hollywoodských star, ale Strážnych anjelov. Predstavte si svet, v ktorom si môžete kúpiť Strážneho anjela. Svet, kde záchrana života stojí 100 tisíc dolárov. A je len málo tých, čo si môžu anjelské služby dovoliť. Svet, kde sú anjeli tými najväčšími hviezdami, propagujú značky oblečenia, topánok, parfumov. Kde sú celé televízie, blogy venované anjelom. Kde existuje SaveTube.com, kde si môžete pozrieť skutočné Záchrany. Ale aj svet, kde ľudia, ktorí si nemôžu dovoliť toľko platiť umierajú, svet kde existuje HDF (Human Defense Front). 

Toto považujem za jeden z najoriginálnejších myšlienok a námetov kníh, aké som z tejto tematiky čítala. Nádherne reálno-nereálny svet, kde je možné skoro všetko. Maddy je obyčajné dievča, zo slabých sociálnych pomerov a Jacks je najnovšia hviezda anjelského sveta. Majú oni dvaja šancu?

Keď ste si pozreli trailer (ak ešte nie, tak to učite spravte!), zapôsobil na vás Jacks ako drsný chlapec zvyknutý dostať všetko, čo chce? Áno? Lebo na mňa pôsobil presne tak - opak bol pravdou. Chudák, chlapec, v knihe poriadne netušil, čo sa s ním deje, že stále myslí na Maddy a bol veľmi milý, priateľský a mal presne také vlastnosti, aké by mal mať anjel. Narozdiel od neho, mi Maddy drásala nervy dosť dlhý čas svojou sprostosťou. Stále ho posielala do kelu, aj po tom všetkom, čo pre ňu robil, mu nechcela veriť, že ju miluje. Mierne ma však prekvapil ich vek, z traileru by som povedala, že sú starší, nie že majú sedemnásť-a-devätnásť rokov. 

by UnKn0wns.deviantart.com

“What happens now?” Maddy said.
“Now they’ll come for me.” She looked back at him. His face had hardened. “What?” 
“The Angels.” He paused. “The Council’s Disciplinary Agents.” “Because you saved me?” she asked in disbelief. “Because I saved someone who wasn’t supposed to be
saved. There are consequences in my world, Maddy.” “What consequences?” The lightning flashed again and this time she saw fear in his eyes.
str. 363

Dva svety z ktorých pochádzali boli perfektne vykreslené a ten kontrast pôsobil realisticky. (ak si odmyslíte, že Jacks je anjel) Rodiny si nemyslia, že je to dobrý nápad, ale za touto skutočnosťou sa neskrýva problém dvoch druhov, ale niečo oveľa väčšie. Niečo, čo vás prekvapí a celý dej ešte viac zamotá. Aby toho nebolo málo, anjeli začínajú miznúť a niekto ich posiela na druhý svet. Problémom je zistiť, kto, prečo a podľa čoho vyberá nasledujúcu obeť.

Ďalšou úžasnou vecou na knihe, je písanie z rôznych uhlov pohľadu. Nielen Maddyin a Jacksov pohľad, ale aj vyšetrovateľa, občas aj konanie iných postáv. Trošinku ma zamrzelo, že náhľad do minulosti, kde sa opisuje čo sa stalo s rodičmi Maddy je len taký krátky a možnože aj nedotiahnutý - určite sa tam dalo napísať viac, no možno sa toho ešte dočkáme.

Koniec knihy vám vyrazí dych. Vôbec som netipovala, kto by mohol byť za tými vraždami, ale už na konci som mala predsa len ideu, čo mi absolútne nevyšla a zostala som v miernom šoku, keď bolo táto časť zápletky odhalená.

by Xerces.deviantart.com
“Very soon you’re going to be a Guardian Angel. At
 least try to act like one.” str. 275

Plač ma takisto neobišiel. Bol celkom dosť vyšpekulovaný, ale aj emociálne nabitý a musela som sa veľmi sústrediť, aby som stíhala sledovať čo sa vlastne deje a čo nie. V tejto chvíli sa nemôžem  dočkať pokračovania. 

Angličtina je pomiešaná - tým chcem povedať, že autor využíva aj britskú aj anglickú. Väčšinou to nerozlišujem, ale práve teraz sme v škole brali rozdiely medzi britskou a americkou angličtinou. Čítanie však vôbec nebolo namáhavé, vety boli písané jasne a zrozumiteľne. 

Nakoniec prichádza hodnotenie. Mimo toho, že je maximálne pozitívne, musím povedať, že zopár chybičiek sa našlo, napr. Maddyina tvrdohlavá hlúposť. Najradšej by som dala 4,5*, no všetci vieme, že na GR to nie je možné. Preto 4. Verím, že ďalší diel prvý ešte prekoná a budem môcť dať 5.

4 hviezdičky a odporúčanie

9 komentárov:

  1. Na tuhle knihu se taky chystám, pořád ještě jsem nenašla andělskou knihu, která by se mi stoprocentně líbila, tak třeba to bude zrovna tahle :) Ten trailer je skvělý!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, trailer patrí k najlepším, aké som videla. Myslím, že tá 100% by mohla byť pokojne aj táto, lebo ma originálnu myšlienku. :)

      Odstrániť
  2. Tak tento námet je skvelý! Knihu by som si veľmi rada prečítala, navnadila si ma 8) vyzerá úžasne! 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vrelo odporúčam! Mne sa tak zapáčila, až som si ju objedla, aby som si ju mohla postaviť na poličku. :)

      Odstrániť
  3. Teda, táto kniha vyzerá super! Ja som kníh s anjelskou tematikou prečítala strašne málo, len Nadpozemskú a Pád, ale prečítam si aj túto, pretože je úplne odlišná :D trailer bol super a recenzia tiež :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No, práve kvôli takýmto knihám sa chcem zdokonaliť v angličtine, aby som ju mohla prečítať. Len keby som nebola taká lenivá a bolo viac času na to :/ :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Táto za zdokonalenie stojí. Ak si nájdeš čas, určite ju skús. :)

      Odstrániť
  5. Ta kniha zní fakt skvěle! :).. Snad se k ní brzy dostanu ;)!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)