20. októbra 2012

Review: Mayské proroctvo (Zápas o osud ľudstva #1)

autor: Cristy Raedeke
názov: Mayské proroctvo
originálny názov: Prophecy of Days - Book One: The Daykeeper's Grimoire
séria: Zápas o osud ľudstva | Prophecy of Days
rok vydania: 2010; 2012 (Fragment)
GR: 3.62
zdroj obrázku a anotácie: vydavateľstvo FRAGMENT

Šestnásťročná Caity trávi prázdniny na starom hrade v Škótsku. Na stene svojej izby objaví tajomné znaky, ktoré sa jej postupne podarí rozlúštiť. Ide o staré mayské proroctvo. Dozvedá sa z neho, že v osude ľudstva má zohrať neľahkú úlohu spojenú s množstvom nebezpečných situácií. Caity sa musí rozhodnúť, či má na to dosť odvahy a síl.

Christy Raedeke je posadnutá písaním a cestovaním. Šplhala Himaláje, strávila Halloween v škótskom hrade so 16. storočia, študovala feng shui v Kuala Lumpur, preliezla mayské pyramídy v Chiapas a preskúmala katakomby pod Paríži a Ríme. Momentálne žije v Oregone s manželom a dvoma deťmi.

Prekvapivo, sa mi nepodarilo nájsť oficiálny a ani nijaký iný trailer na túto knihu. Neviem celkom presne prečo, ale mala som pocit, že ho bude mať. Nevadí. Obal je pekný, vystihuje knihu, aj keď asi nepatrí k tým, ktoré vás zaujmú na prvý pohľad.

Nie v tak ďalekej minulosti, akoby sa roztrhlo vrece s katastrofickými scenármi našej planéty práve v spojení s Maymi. Najprv film 2012, (ktorý som nevidela a ani sa naň nechystám), potom ďalšie filmy na takýto spôsob a najnovšie je to táto kniha, Mayské proroctvo. Úprimne povedané, nemám rada celý tento rozruch okolo konca sveta, takže ma príjemne prekvapilo, že kniha sa nezameriava na koniec ale na prerod.

Snažím sa vymyslieť, čo by som mohla potrebovať, aby tak skoro neodišiel,
ale nič mi nenapadne, preto pokrčím plecami.  | str. 47

Príbeh sa odohráva v Škótsku. Teraz pravdepodobne rozmýšľate, čo má Škótsko spoločné s Maymi, pretože tí žili v Strednej Amerike. To sa dozviete až v knihe. Čo vám však môžem povedať je, že sa nemusíte obávať nudných opisov krajiny a podobne. Miestami je dej stagnujúci a neviete sa dostať ďalej, ale inde vás pohltí a zaujímate sa čo sa stane.

Caity je obyčajné dievča. Neviem, ako by som ju charakterizovala. Zdala sa mi umelá a nepáčilo sa mi, že v prvej časti knihy sa správala úplne ako mestská slečinka - prirovnala by som ju k hrdinke Krutého leta od Alyson Noelovej - a v priebehu jedného listu sa zmení na inteligentnú, priamu a čisto sústrediacu sa dievčinu na svoje poslanie. Bolo to také neuveriteľné. Čáry-máry fuk a Caity je taká akú ju potrebujeme. 

Dejová línia úplne potlačila čokoľvek ďalšie, takže ľúbostná zápletka tvorila iba krovie. Nečakajte takmer nič. Zopár miest, kde Caity zamilovane básni o Alexovi - jedinom mužskom charaktere v jej veku, čo je príjemná zmena - a niekoľko scén, kde sú spolu osamote, ale aj vtedy rozoberajú proroctvo.

zdroj: www.pramen.info
Námet knihy je veľmi zaujímavý a aktuálny, no spracovanie výrazne kríva. Nepáčilo sa mi siahodlhé konverzácie a dohady o vesmíre, mayoch a iných témach, lebo boli na vysokej úrovni. Hoci som si istá, že autorka svoje poznatky zjednodušila, boli dosť namáhavé na pochopenie, lebo v knihe vytvorila skupinu profesorov, ktorý o tom hovorili, čo síce pridávalo na realistickosti, ale na druhej strane tieto pasáže boli pre mňa nudné. (po celodennom vyučovaní a príprave na ďalší deň, by som chcela niečo oddychovejšie) Týmto vás však nechcem od knihy odradiť, lebo sa medzi vami určite nájdu aj taký, ktorých to baví a zaujíma. S dejepisom nemám problém, nie je to však moja láska a rovnako to platí aj pre geografiu. 

Originalita knihy spočíva aj v spomínanom prerode sveta na lepší a spôsob, akým by sa to malo docieliť. Niečo také by mi ani na um nezišlo. Autorke sa to podarilo stvárniť naozaj vynikajúco pomocou modernej techniky a mladých ľudí - v tom sa nemýli, my sme budúcnosť.

Dynamika bola tiež dobrá, až na tie spomínané časti, ktoré dali môjmu mozgu zabrať a musela som sa na ne riadne sústrediť, aby som chápala čo sa deje. Koniec knihy je ešte viac vystupňovaný a čitateľ sa nebude môcť dočkať pokračovania najmä kvôli istému zvratu, ktorý sa objaví až v úplnom závere a pravdepodobne mu úplne vyrazí dych.

Hodnotenie tejto knihy je nakoniec rozporuplné. Páčila sa mi myšlienka aj spôsob stvárnenia, ale prekážali mi spomínané dialógy, aj napriek tomu, že mali  svoje opodstatnené miesto. Ako celkom však knihu hodnotím pozitívne a celkom rada si prečítam aj pokračovanie.

3 hviezdičky

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU FRAGMENT ZA RRECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY

!!Pozor! Ak máte záujem o túto knihu, onedlho sa o ňu bude na mojom blogu súťažiť. Nenechajte si to ujsť. Plus, možno pribudne aj ďalšia cena.!!!

15 komentárov:

  1. Neviem úplne presne popísať či by ma spomínané dialógy štvali alebo nie. Možno nie, poslednou dobou niečo také vyhľadávam. Ale prečo mám pocit, že všetky knihy, ktoré som doteraz videla (najmä za posledný mesiac) začnú naberať spád až na konci? Mne to neuveriteľne prekáža. Kniha, ktorú chcem čítať by mala byť taká od začiatku do konca, áno, som náročná klientela.
    V každom prípade ma hodnotenie neprekvapuje. A som s ním spokojná.
    Keď som knihu asi pred týždňom videla v kníhkupectve a prečítala si dve stránky zaradila som si to medzi tie s troma hviezdami (to robím vždy).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež je mojím zvykom v kníhkupectve pozrieť prvú stranu tak zbežne a potom ešte poslednú. To je tak trošku aj zlozvyk, lebo potom viem ako to skončí, ale podľa mňa sa kniha dá dobre posúdiť prvou a poslednou vetou. Túto knihu som si však vybrala na základe anotácie.

      A ako som už povedala, možnože niekoho tieto dialógy budú zaujímať. Len pre mňa boli dosť náročné. :)

      Odstrániť
    2. Áno, s niečim takým súhlasím. Keď už si aj tú knihu kúpim najprv prečítam poslednú vetu ale anotáciu nikdy.
      Nemám ich rada podľa mňa sú anotácie naozaj odfláknuté. Vyhýbam sa im ako čert krížu. :D

      Asi som ten niekto. ;)

      Odstrániť
    3. Anotácie môžu byť nápomocné, ak neprezrádzajú príliš veľa z deja knihy. A ja si knihy kupujem len v prípade, že už som ich čítala a naozaj ma zaujali. :)

      Odstrániť
  2. A mne sa zase páčili práve tie zložité konverzácie. Aj keď teda musím priznať, že občas som im hneď neporozumela a musela som si niektoré ešte raz prečítať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Celkom ma to zaujalo, za 2 dni som ju prečital neviete kedy bude pokračovanie ???

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pýtala som sa vydavateľstva. Môžeš sa tešiť, názov bude to Hadia špirála a vyjde 1.4. 2013. :)

      Odstrániť
    2. ďakujem veľmi pekne za rýchlu odpoveď aspoň majú jedného kupca :D a nevieš náhodou kedy víde Výstup na tigriu horu (pokračovanie ľavá ruka boha a posledné 4 istoty)

      Odstrániť
    3. Predbežne je dátum stanovený na júl tohto roka. Tento dátum je aj uvedený na ich stránke v katalógu. :)

      Poprípade môžeš info o tejto knihe sledovať tu:
      http://www.bux.sk/knihy/188171-vystup-na-tigriu-horu.html#additional-info

      Odstrániť
  4. ešte raz veľmi pekne dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tá kniha je úžasná a veľmi sa teším na pokračovanie ! Neviete niekto náhodou,kedy bude pokraťovanie ???

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako som už písala vyššie: Pýtala som sa vydavateľstva. Môžeš sa tešiť, názov bude to Hadia špirála a vyjde 1.4. 2013. :)

      Odstrániť
  6. Neviem, mňa táto kniha moc neohúrila, práve ju čítam a neviem sa pohnúť ďalej. Nápad je úplne perfektný ale presne ako si vravela, spracovanie otras. Predstavovala som si to inak. Pochybujem že to dočítam... Tvoja recenzia ma v tom iba utvrdila, vďaka :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)