1. novembra 2012

Recenzia: Risknem to s punkerom


autor: Enja Rúčková
názov: Risknem to s punkerom
originálny názov: Risknem to s punkerom 
séria: -
rok vydania: 2011 (Motýľ)
GR: 3.85
zdroj obrázku a anotácie: GR
Maturantka Tina má pocit, že jej život uviazol na mŕtvom bode. Pociťuje potrebu zažiť niečo nevšedné, a tak sa ocitne na koncerte punkrockovej kapely. V chalanovi, ktorý sedí za bicími, spozná svojho bývalého suseda. Vrátil sa po dvoch rokoch z cudziny, pričom to pred všetkými známymi veľmi úspešne zatajil. K Tine je však od samého začiatku úprimný, neskrýva pred ňou svoje vlastné pocity. Vyvracia jej mienku o sebe aj o tom, v čo doteraz verila. Obracia jej svet hore nohami, otvára jej nový obzor, vťahuje ju do víru punkovej energie a slobody. Prináša so sebou závan čerstvého vzduchu, no na druhej strane aj riziko a nebezpečenstvo. Je teda iba na Tine, či sa rozhodne stiahnuť do kúta alebo sa poddá svojmu srdcu. Bude v jej prípade platiť, že risk je zisk?




Obal & Trailer
Ako väčšina slovenských kníh, kniha nemá trailer. Obálka je vydarená. Punkový motív je zjavný aj pre takého človeka, ktorý sa do toho vôbec nerozumie. (ako ja napríklad)

Námet & Fabula
Príbeh má príjemný motív. Z dobrého priateľstva veľká láska. Priznám sa, že po prečítaní zadnej strany som od knihy očakávala niečo iné. (niečo ako: chodili spolu, chlapec odišiel, dievča bolo opustené a mladý muž chce druhú šancu) Predmet príbehu ma však veľmi zaujal a začiatok bol úplne odzbrojujúci. Textu nechýbala ani vtipnosť, čo oceňujem, mnohokrát som sa zasmiala. Čítanie plynulo ľahko – do určitého času.

Dej bol viac-menej priamočiary a každému čitateľovi určite dôjde, že Dźono je do Tiny zamilovaný. Problémom nastal vtedy, keď si to neuvedomovala ona, hoci to bolo také zjavné, že zjavnejšie to už ani byť nemohlo. Samozrejme, nejaká zápletka musí byť.

Zakomponované boli aj punkové prvky, ktoré nedokážem kvalitne posúdiť, keďže to nie je moja parketa, ale myslím, že autorka atmosféru vystihla pekne. Páčilo sa mi meno skupiny: Sajrajt. Už dávno som toto slovo nepočula a jednoducho mi to pasovalo.

Existuje istý prvok, všimla som si ho vo viacerých knihách od tejto autorky, a tým je fakt, že hlavné hrdinky nemajú nijaký extra dobrý vzťah s kamarátka ale sú skôr chlapčenskými pupkami. Respektíve sa nevyskytuje najlepšia priateľka. Niežeby to bolo smerodajné pre príbeh, ale chýbalo mi to. (keď sa nad tým teraz zamyslím, mnoho hrdiniek YA literatúry je bez najlepšej kamošky – chuderky)



by johnrey54.deviantart.com
Postavy
(kto by si pomyslel, že za Tin sa skrýva meno Martina. keď som to zistila bola som trošku prekvapená. Maťa mi ide k Martine viac a poznám aj jednu Tinu, no netuším ako sa volá. budem si to musieť zistiť, lebo možno je takisto Martina a ja to ani len netuším. berte to len ako poznámku za okraj)

Martina, spomínaná Tin, sa rozhodovala prazvláštnym spôsobom. Niektoré jej pohyby myšlienok mi vôbec nešli do hlavy, asi sme príliš rozdielne. V X prípadoch by som sa správala úplne inak ako ona. Nechápala som, aké dlhé vedienie to má, keď jej nedocháza Džonova náklonnosť – to predovšetkým.  A rovnako bol mimo môjho chápania určitý strach zo spomínaného chalana. Body by som jej mohla prirátať za držanie s kamarátkou, keby sa mi nezdalo od veci. To dievčisko si to vôbec nezaslúžilo. Zhrniem to: Tina mi nebola nesympatická, ale nemôžem povedať, že by sa mi podarilo s ňou zžiť.

Druhým exotom bola Zuzana, ktorá mi absolútne pokašľala výborný dojem z knihy. Nechápem, prečo si autorka vybrala práve ju na vytvorenie veľmi dôležitého konfliktu. A nakoniec ho ani poriadne nevysvetlila.  Koniec bol nemastný-neslaný a nedopovedaný. Škoda.

Emócie & Romantika
Plusom tejto knihy bola emočnosť. Veľa emócií bolo vykreslených veľmi reálne, dokázala som sa s nimi stotožniť. Risknem to s punkerom mierne načrtá aj hlbšie rodinné problémy, no postavy sa ich snažia riešiť a neschovávajú sa pred nimi. Nedá sa inak, musím pochváli prístup, lebo okrem už spomenutého, postavy neberú život tragicky, práve naopak. Silnejú a idú ďalej. Veľmi zdravý prístup, často chýbajúci v skutočnom živote.

O romantike snáď ani netreba veľa povedať. Snáď len to, že je jej v knihe hojne a nájdeme ju na sto spôsobov. Romantičky si prídu na svoje.

Štýl & Čítavosť
Písanie sa vyznačuje ľahkosťou, sviežosťou a vtipnosťou aj v tých menej veselých častiach. Kniha pôsobí povzbudzujúcim dojmom a číta sa nesmierne rýchlo. Stránky ubúdajú ani sa nenazdáte. Dá sa do nej jednoducho začítať a zabudnúť na okolitý svet.

Dojem & Odporúčania
Vo mne zanechala kniha pozitívny dojem ako celok. Síce mi zážitok z čítania pokazila Zuzana a jej vplyv na dej, no niekomu sa práve čosi také môže zapáčiť a dodať romantickej knihe ten správny spád. (ja sa bez toho zaobídem)

+ odporúčam: dievčatám, čo si chcú oddýchnuť pri love story
– neodporúčam: náročnejším čitateľom na zvraty a zápletky


3 hviezdičky

5 komentárov:

  1. Pekná recenzia.
    Knižka sa mi páčila, bola pre mňa oddychovkou, takým milým čítaním, určite som od knihy čakala menej, než som dostala 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ále, tejto knihe som sa vyhla lebo je to lovestory a ja som na to vtedy nemala najmenšiu chuť. Ale možno to napravím v najbližšej dobe. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Prežila som svet na základe tvojej recenzie som rezervovala v knižnici a rozmýšľam aj nad touto knihou, ale neviem, mňa ten punk dosť veľmi odrádza. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Punk ťa odrádzať nemusí. V knihe nie je prioritný. :)

      Odstrániť
  4. Pěkná recenze, docela ráda bych si knihu přečetla :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)