31. decembra 2012

(RC) Phoenix GIVEAWAY!!! (Krásni a mŕtvi #4)

autor: Eden Maguire
názov: Phoenix
originálny názov: Phoenix
séria: Krásni a mŕtvi | Beautiful dead
rok vydania: 2010; SR: 2012 (Fragment)
GR: 3.86

Jonas , Arizona, Summer - všetkým trom mŕtvym spolužiakom pomohla Darina vyriešiť tajomstvo ich smrti, aby ich duše mohli odísť na večnosť v pokoji. Teraz je na rade ten posledný a najdôležitejší: Krásny mŕtvy Phoenix, Darinin chlapec, jej najväčšia láska. Bol dobodaný v bitke na benzínke. Kto je jeho vrah? Darina vie, že mu musí pomôcť. Ale tiež vie, že tentoraz sa s ním rozlúči navždy. Čas beží, Darinu opúšťajú sily, nenachádza u nikoho pomoc, dokonca samotný Phoenix akoby nechcel spoznať pravdu. Porazí láska smrť?

Eden Maguire vyštudovala Birminghamskú univerzitu v odbore Anglická literatúra. Žije Yorkshire Dales s dvoma dcérami. Medzi Edenine záujmy patrí kino, divadlo, maľovanie a dejiny umenia.
Obálka knihy sľubuje drámu. Dostali sme sa k poslednému dielu, kde sa spečatí osud Dariny a Phoenixa. Nechápem prečo ma Darina v rukách tú trávu, ale inak je obal podarený. Nenašla som trailer venovaný konkrétne Phoenixovi, iba úvodný k sérii. No myslím, že postačí.

 

Prvý diel tejto série ma oslovil. Bolo to čosi nové, prekvapivé. No pokračovania boli už len horšie a horšie. Dostali po dve hviezdičky a myslím, že tie ich presne vystihujú.

Nápad si zaslúži pochvalu. Mŕtvi, ktorí prišli vyriešiť svoju vraždu. Krimi pre mladých, ibaže to riešenie prípadov je žalostné - najmä vďaka Darine, ktorá je katastrofálna. Stále dookola omieľa jedno a to isté. Ako je jej ťažko bez Phoenixa, ako zúfalo sa cíti, ako poriadne ani nemôže uveriťv existenciu krásnych mŕtvych. Koľkokrát som si povedala, preboha, dievča, vzchop sa! Ja viem, že to muselo byť ťažké, ale počúvať to isté v štyroch knihách tiež nepoteší.


Zlostil ma aj pán nemŕtvych, Hunter. Akože, čo si ten chlap o sebe myslel? Stále mal s Darinou nejaký problém, stále to vyhrážanie sa s vymazaním pamäte a plieskanie krídlami, keď sa Darine nezadarí. Bolo to odveci, najmä preto, že ju stále skúšal koľko vydrží alebo-čo-ja-viem-prečo. Dobre vedel, že ju potrebuje, no aj tak sa k nej správal naozaj škaredo.

Fajn, keď si toto odmyslím, tak dej bol fajn. Škoda, že vyšetrovanie prebiehalo na takej nízkej úrovni. Darina síce nie je nijaký detektív, ale jej sa darilo dostať najmä do problémov. Vyriešenie aj tak bolo pomocou cestovania v čase, ako aj v predchádzajúcich dieloch, tak nerozumiem, prečo to neurobili ihneď.

by dv8-.deviantart.com
Kniha o Phoenixovi bola najviac nabitá emóciami. Po predchádzajúcich viac-menej chladných častiach to bol pre mňa šok. Plakala som na každej desiatej strane a po dočítaní som bola emočne vysilená, že ma koniec ani veľmi nezasiahol. No nemôžem povedať, že by som ho očakávala. Nehovorí posledná veta anotácie o prekonaní smrti? Takto som si to teda nepredstavovala. 

Vrah Phoenixa bol nečakaný. Neviem, či len pre mňa, ale počas celej série som nikdy nenadobudla pocit, kto by to mohol byť. Ani na konci knihy k tomu neboli o nič bližšie a možno preto ma jeho odhalenie dosť ohromilo. 

Páčila sa mi zápletka rodiny Rohrovcov. Problémy, alternatívy a nakoniec aj zmierenia. Rovnako ma zaujala aj drogová časť zápletky. Obe spomínané vyznievali veľmi autenticky a mne sa páčila ich ľudskosť. Ľudia niekedy robia zvláštne veci, keď sú k tomu donútení okolnosťami. A niekedy stačí náhoda.

Dojem & Odporúčania
Vo mne kniha zanechala hlboký dojem. Hoci ma nezaujala svojou zápletkou a koniec ma nepotešil, dostali priechod moje emócie. Až príliš, no práve to zvyknem na knihách oceňovať.

+ odporúčam: ak ste začali čítať sériu
- neodporúčam: ak hľadáte hlbokú zápletku

2 hviezdičky

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Fragment ZA RECENZOVANÚ KNIHU
  Knihu Phoenix si môžete zakúpiť TU


PS: O túto knihu sa bude súťažiť v silvestrovskej giveaway. :)

a Rafflecopter giveaway

11 komentárov:

  1. Mě se Phoenix líbil víc :D. A taky nechápu proč v každém díle pátrají o sto šest a pak stejně cestují časem :D.. Nelogické..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Darině bych nejradši nafackovala za to, jak je blbá... :D
    Docela mě zajímá, jak to všechno dopadne :) no, možná si ho nakonec (někdy) přečtu

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj, k tvojej otázke ku Knižnému plánu - určite môžeš prvý príspevok zverejniť ako stránku, je to super nápad.:] (A tento komentár môžeš pokojne vymazať, keďže sa netýka témy ani náhodou.)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mne sa 1. časť veľmi páčila 8) k ďalším som sa ešte nedostala, ale strašne ich chcem, len veľmi dúfam, že sa mi budú páčiť viac ako tebe 8) Je to také jednoduchšie spracovanie, ale námet je zaujímavý, tak snáď to nie je až tak na zahodenie 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. K tejto knižnej sérií som sa síce ešte nedostala, ale už dlhšie sa na ňu chystám. Aj preto ďakujem za recenziu, pomohla sa mi rozhodnuť, či na tieto knihy skočiť alebo nie. Ale asi sa na to dám. Krásny Nový rok ti prajem a nech sa ti darí aj naďalej písať krásne recenzie :) (Mima Nováková)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Zatím jsem četla jedině první díl a celkem se mi líbil. Očekávala jsem sice trochu více ale s tím nic nenadělám. :/ Momentálně čtu Arizonu (díl 2.) a mám pocit, že bude nejspíš lepší než ten první. Phoenixe mám doma, jako knihu ne jeho. :DDD A ta obálka se mi nelíbí- kazí mi to pohled na něj. Hezká recenze a dík za super giveaway! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To by ti nejedna z nás závidela, keby si mala doma živého (dôraz a kurzíva) Phoenixa. ;)

      Odstrániť
  7. Přiznám se, že jsem nečetla dosud ani jeden díl ze série. Moc sem mi do ní nechce z důvodu, že ikdyž je doporučena 13+, necítím, že by se mi kvůli úmrtím četla dobře. Na druhou stranu je podle mě dobře, že velkou roli zde hrají andělé jiným způsobem než v jiných knihách a tím sérii dělají nápaditější a zapamatovatelnější :))
    DominikaCouf

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ten trailer je zvláštní. Já tuto sérii chci dočíst jenom kvůli poslednímu dílu, abych zjistila, jak to dopadne. Říkala jsem si, že ten čtvrtý díl bude asi nejlepší, ale jak koukám, stojí to za nic. První díl se mi nijak nelíbil. Druhý byl horší. A třetí ještě horší. :D Začátky zdlouhavé, text psaný jak pro mentála, Darina je jako postava příšerná. Jediný, co mě docela bavilo, bylo jak odhalovala jeJich smrt. Ale stejně nikdy na nic nepřišla. Ke konci se potom vrátili v čase a najednou vše věděli. Tak proč to tak neudělali hned na začátku? Jednoduché, ne? Nemusela by vzniknout tato série. :D No a obálky nechápu všechny. Proč mají křídla? Nemají je, jenom "vytetovaný"
    Jinak díky za soutěž. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Zatiaľ som čítala prvé 3 diely a páčili sa mi.Chcela by som si prečítať aj Phoenixa pretože som zvedavá ako to skončí. Inak vážne pekná recenzia. :o)
    patty nightdream

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)