12. decembra 2012

Recenzia: Závisť (Prázdna rakva #1)

autor: Gregg Olsen
názov: Závisť
originálny názov: Envy
séria: Empty Coffin | Prázdna rakva
rok vydania: 2011; SR: 2012 (Fortuna Libri)
GR: 3.37

V noci, keď zomrela Katelyn, sa začalo niečo, čo všetko zmenilo. ÚPLNE VŠETKO. Zlo máva rozličnú príchuť - od horkej až po zradne sladkú. V deň svojej smrti sa to dozvie aj tínedžerka Katelyn. V jednej chvíli je deprimovanou smoliarkou, v nasledujúcej už leží na pitevnom stole z nehrdzavejúcej ocele. Pohľad má sklený, pokožku stuhnutú. Bola to SAMOVRAŽDA? VRAŽDA? KTO JE NA VINE? Keď dvojčatá Hayley a Taylor Ryanové odhalia pravdu, zistia, že je oveľa znepokojujúca, ako si doteraz predstavovali. Zároveň odkryjú aj ďalšie tajomstvo týkajúce sa ich minulosti.

Gregg Olsen napísal šesť románov a osem popolárno-náučných kníh. Pozbieral rôzne ocenenia a dostal sa na zoznam bestsellerových autorov podľa New York Times a USA Today. Závisť je jeho prvým románom pre mladých dospelých, v septembri 2012 vyšlo jeho pokračovanie Zrada (Betrayal). Gregg žije s manželkou  a dvoma dcérami v Olalle.

Trailer aj obálka sú krásne. Myslím tým, že dobre vystihujú knihu a páči sa mi ich vzhľad. Na samovraždách a vraždách nie je nič krásne. Nechápem však, prečo sa kniha volá závisť, dobre spomínalo sa tam závidenie, ale nepovedala by som, že to bolo kľúčom k celému príbehu.

Autor svoj námet našiel v skutočnom živote. Písal na základe skutočných skúseností mladých ľudí so šikanou na internete. Tento tématický okruh sa v knihách veľmi nevyskytuje (ja som na to zatiaľ nenatrafila v žiadnej), ale realita nám ponúka dosť smutných príkladov i výstrahy, ako sa chrániť. Škoda len, že mnoho mladých ľudí na to zvysoka kašle. Hoci sa autor pravdepodobne pokúšal orientovať práve týmto smerom, ďalšími faktormi bolo ťažké detstvo, vyrovnávanie sa so stratou priateľov, takže zaradenie knihy nie je jednoznačné.

Knihy, ktoré začínajú smrťou nemám veľmi v obľube. Celý čas sa potom rozpráva o osobe dávno mŕtvej a rieši sa to či ono, prednostne príčina smrti. Deprimujúce. Závisť ponúka nový pohľad na riešenie prípadu, lebo ho riešia nadprirodzene nadané dvojičky Hayley a Taylor - tie by pokojne zahanbili i Poirota. Dotýkanie sa osobných vecí so spätnou väzbou by v skutočnom živote určite neraz pomohlo.

Široká škála charakterov je autentická. Dobrí, zlí ľudia i tí čo nepatria ani do jednej skupiny. Vrahovia, samovrahovia, tyrani. Zlomení ľudia, smutné osoby, ženy čo idú cez mŕtvoly za svojím cieľom. A potom Hay-Tay, čiže Hayley a Taylor. Hayley mi bola sympatickejšia, prečo netuším. Taylor bola až pridobrá, taká milučká a sladučká za každých okolností. Viac-menej som nepochopila funkciu istej novinárky Moiry a už vôbec nie, čo sa s ňou nakoniec stalo.

Matku, ktorá trúchli za mŕtvou dcérou,
za všetkým čo kedy mala,
by zastavil iba kalašnikov. | str. 179 

Rovnako ma prekvapilo celé vyvrcholenie tejto knihy. Podozrivých bolo celkom dosť, ale akosi to urobil niekto celkom iný a za podmienok, čo ma prekvapili. Celé to bolo príliš prekvapujúce a mierne pritiahuté za vlasy. (kto z vás má pri vani zapnutý prístroj na výrobu espressa? pardon, za opis, ale netuším ako sa to povie správne. espressovar?)

Čítanie Závisti bolo pomalé. Príliš som sa nechytala, ale nakoniec som sa to prinútila prečítať cez víkend, lebo kniha bola z knižnice a bola žiadaná. (teraz sa morím s Temnými dierami - už sa teším na tie nočné mory) V čítavosti kniha svetoborná nebola, ale dalo sa to zvládnuť.

Až teraz si uvedomujem, že príbeh úplne abstinoval od romantických prvkov! Úplne, žiadne vyznania, žiadna zamilovanosť. Ničovaté nič. Na druhej strane, nechýbalo to tam, lebo ak by to bolo chýbalo, všimla by som si to.

Dojem & Odporúčania
Ku knihe som si vytvorila neutrálny vzťah. Príliš ma nezaujala, ale prečítať som si ju prečítala. Určite má svoje kladné aj záporné stránky, preto je na vás, či sa do nej pustíte.

+ odporúčam: tým z vás, čo radi čítajú mysteriózne knihy s prekvapujúcou príčinou smrti 
- neodporúčam: tým, čo si potrpia na dynamiku deja

3 hviezdičky

1 komentár:

  1. Rada by som si túto knihu prečítala, ale niečo ma odrádza, viem, že mi tam niečo nebude sedieť a mám čo čítať, takže sa do toho moc nehrniem 8)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)