4. januára 2013

(RC) Recenzia: Tajomstvá upírov (Ríša temnoty #1)

autor: L. J. Smith
názov:  Tajomstvá upírov
originálny názov: Secret Vampire
séria: Ríša temnoty | Night World
rok vydania: 1996; SR: 2012 (Fragment)
GR: 3.78
Sedemnásťročná stredoškoláčka Poppy sa dozvedá, že trpí rakovinou slinivky brušnej a zostáva jej pár týždňov života.
Musí sa zmieriť s ortieľom neúprosnej diagnózy alebo existuje možnosť záchrany? James, Poppin priateľ, ktorý ju tajne miluje, jej ponúkne nesmrteľnú existenciu v Ríši temnoty. Zákon Ríše temnoty je absolútne jasný: ľudia sa nikdy nesmú dozvedieť, že ríša existuje, a jej príslušníci sa nesmú zamilovať do človeka. Porušenie zákona má strašné následky.
Smith je svojimi knihami známa široko ďaleko, či už sa páčia, alebo aj nie. Jej série majú takmer vždy veľmi dobrý námet, len spracovanie pokrivkáva za myšlienkami. Upírske denníky a rovnako aj Tajný kruh boli sfilmované do rovnomenných seriálov, ktoré sa takmer vôbec na knihy nepodobajú, ale zožali obrovský úspech medzi mladými ľuďmi po celom svete. 

Obálka sa mi páči. Veľmi, veľmi páči. Omnoho viac než pôvodné obálky na spôsob Tajného kruhu, čo by sa mohli vydávať aj za komiks. Zaujímavé je, že táto séria v origináli vyšla aj v troch knihách, ktoré sú vytvorené spojením všetkých deviatich dielov. A tá ma obálky celkom slušné, no stále s prehľadom vyhráva naša slovenská.

Námet & Fabula
Táto séria začína celkom inak. Nečakajte nič na spôsob upírskych denníkov. Žiaden stopäťdesiatročný upír zmietaný bolesťou so svojej existencie, čo stretne svoju najväčšiu lásku a musí čeliť príšerným okolnostiam prichystaných osudom. (cítite moju iróniu?)Nie, nič také. Čakajte čosi prozaickejšie. Obyčajné dievča s obyčajným životom. A smrteľnou chorobou

Čo si od toho sľubovať? Stefana nie, a ľutujem, ani Edwarda. Niekoho lepšieho. Jamesa. Premena je posledná možnosť, ale v tomto prípade by Poppy už nič iné nepomohlo. Ibaže taká premena, to je vec verejná (nepredstavujte si prosím hlasovanie, ale trošku "byrokracie") a schválená. A ako hovorí anotácia, zamilovať sa do človeka je najhorší prečin.

Relatívnou novinkou je usporiadanie ríše temnoty a takisto narodených (prirodzenou cestou) upírov. Relatívnou pretože som už čítala o takých, ale som si istá, že v roku 1996 to bola totálna bomba. Páčil sa mi nový svet vytvorený z troch hlavných prvkov - čarodejníkov, upírov a vlkolakov.

Postavy
Poppy, ako som už vravela, je obyčajné dievča so smrteľnou chorobou a nesmrteľným najlepším kamarátom. Ešte sa len s Poppy zoznamujeme a už vlastne začína umierať. (chudák dievča, prakticky c prvej vete) Napriek tomu na mňa pôsobila sympaticky, priateľsky a obyčajne. A to je plus. Žiadna kráľovná krásy ako Elena.

James, pán dokonalý, zasa až taký dokonalý nie je. Neskrýva to. Vie, že Poppy sa musí rozhodnúť sama. Páčilo sa mi, že sa nebičuje za každú svoju chybu a úmorne si neopakuje, aký je zlý a skazený. Hoci si poklesky uvedomuje a hanbí sa za ne, nesnaží sa pomocou Poppy vykúpiť.

A v neposlednom rade Phill, Poppino dvojča. Tento chlapec mi mierne prekážal, ale na druhej strane, mať brata by určite nebolo na škodu. Ochranársky, trošku zmätený a poriadne odvážny. No na Jamesa to nestačilo.

Štýl & Čítavosť
Všetky knihy od Smithovej sa čítajú takpovediac samy od seba. Tajomstvá upírov nie je výnimkou. Príbeh mi ubiehal rýchlo, stále sa niečo dialo a našlo sa aj pár vtipných momentov. Predpokladala som, že v deji sa dostaneme trošku ďalej, než sme sa v skutočnosti dostali, ale toto je úvodný diel série ako sa patrí. Ak si autorka udržala takúto latku aj v ďalších, potom bude patriť k jej hviezdnym.

Koniec nám ponúkol záporáka ako vystrihnutého z rozprávky. (kecám, až taký zlý nebol a dlho si to neudržal) A predpokladám, že je to začiatok trojuholníka, bez ktorého by som sa zaobišla, no nevylučujem, že sa mi zapáči.

Emócie & Romantika
Prvý diel série Ríša temnoty ponúka je asi tou najemošnejšou knihou od Smithovej. (ak nerátam tú, kde zomrel Damon) Začala som ju čítať hneď po Phoenixovi, ktorý ma psychicky vyčerpal a bola som aj trošku rada, lebo pri opisoch choroby by som asi znova fňukala.

Romantiky sa tiež dočkáme, veď hoci je láska medzi členom Ríše a človekom zakázaná, akú by mal James motiváciu? (to že si lásku nechce priznať je druhá vec) Páčili sa mi aj vzťahy vykreslené v rodinách a dnešný uponáhľaný svet.

Dojem & Odporúčania
Rísa temnoty: Tajomstvá upírov sa mi páčili. Vstup do novej série sa podaril, takže o všetkom rozhodne druhý diel. Ak bude stáť zato, znamená, že celá séria bude kvalitná. Uvidíme. Každopádne sa na Prekliate sestry už veľmi teším.


+ odporúčam: tým, čo chcú okúsiť novú story a dokážu sa zbaviť predsudkov
- neodporúčam:
ak bezpodmienečne neznášate štýl Smithovej - ten sa nezmenil


3,5 hviezdičky

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Fragment ZA RECENZOVANÚ KNIHU
  Knihu Tajomstvá upírov si môžete zakúpiť TU

11 komentárov:

  1. To znie zaujímavo...pozitívne 8D Čakal som dosť podpriemerné niečo, ale zaujala si ma, rada by som si knihu prečítala 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, ja som vždy pozitívna. :D Som rada, že som ťa navnadila. :)

      Odstrániť
  2. No možno ak sa mi nejakým zázakom dostane do ruky tak sa na to odhodlám ... ale odpor voči Smithovej neviem premôcť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hééj, ja štýl tejto autorky nenávidím. Neviem čím to je ale Elena, to bol zážitok (cítiš tú iróniu?) a toho sa nezbavím ani keby mi niekto venoval kníhkupectvo.
    Lenže tá obálka vyzerá tak krásne a dej sa zdá byť celkom oukej...ja si to vážne premyslím. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja môžem len odporučiť. :) treba sa zbaviť predsudkov. ;)

      Odstrániť
    2. Beriem ťa za slovo (a deň kedy nebudem mať čítať vôbec nič je týmto v nedohľadne). :D

      Odstrániť
  4. Ahojky, píšeš moc pěkné články... nechceš spřátelit blogy, nebo ke mě někdy zajít? Ráda budu třeba jen navzájem komentovat... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. uff, konečne som sa sem dostala a vidím, že som toho dosť zmeškala, čo sa príspevkov týka :) Ale nevadí, dobehnem to :)
    Ku knihe len toľko, že zdieľam tvoj názor a tiež sa teším na druhý diel. Ale ako som kedysi čítala anotáciu, tak už to nemá byť o Poppy a Jamesovi, ale práve o tom rozprávkovom zloduchovi, ktorý sa na konci tejto časti objavil. Ale možno mám mylné informácie. Každopádne, teším sa na ňu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Poppy a Ash? No uvidíme, ako tu bude. Ach, ja som to vedela! Prečo to nemôže byť James. Bolo to príliš jednoduché. :D

      Odstrániť
    2. Nie, myslím tým to, že príbeh Poppy a Jamesa je uzavretý. A v anotácii sa spomína Ash a nejaké jeho 3 upírske sestry, že to bude o nich tentokrát :)

      Odstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)