12. januára 2013

Recenzia: Easy

autor: Tammara Webber
názov: Easy
originálny názov: Easy
séria: -
rok vydania: 2009 (Berkley Trade)
GR: 4.33
When Jacqueline follows her longtime boyfriend to the college of his choice, the last thing she expects is a breakup two months into sophomore year. After two weeks in shock, she wakes up to her new reality: she's single, attending a state university instead of a music conservatory, ignored by her former circle of friends, and failing a class for the first time in her life. Leaving a party alone, Jacqueline is assaulted by her ex's frat brother. Rescued by a stranger who seems to be in the right place at the right time, she wants nothing more than to forget the attack and that night--but her savior, Lucas, sits on the back row of her econ class, sketching in a notebook and staring at her. Her friends nominate him to be the perfect rebound. When her attacker turns stalker, Jacqueline has a choice: crumple in defeat or learn to fight back. Lucas remains protective, but he's hiding secrets of his own. Suddenly appearances are everything, and knowing who to trust is anything but easy.
Tammara Webber je autorka literatúry pre mladých dospelých. (prekvapilo ma, že vyzerá tak mlado) Okrem knihy Easy napísala aj sériu Between the lines a momentálne pracuje na štvrtom pokračovaní.
Už ani neviem presne, ako som sa dostala k tejto knihe. Myslím, že som čítala nejakú dobrú recenziu a potom sa GR akoby zbláznil, každý to čítal a mňa strhla davová hystéria. Neľutujem. Obal je krásny a trailer je tiež celkom vydarený, len by som ho doplnila o hudbu.


Námet & Fabula
Romantické knihy sa začínajú rôzne. Náhodným stretnutím, rozchodom, hádkou alebo opätovným stretnutím. Táto sa začína pokusom o znásilnenie. Netradičný začiatok si získa čitateľa, v ktorom začne horieť zvedavosť, čo sa bude diať ďalej. 

Easy rieši otázku znásilnenia. Ak sa v niektorej knihe čosi také spomenie, je to len okrajové, akoby na doplnenie zápletky, autori sa tomu príliš nevenujú. V skutočnosti o niečom takom počuje až príliš často v novinách či televízii a to nezverejňujú každý prípad. Preto sa mi páčilo, ako sa Tamara venovala práve faktu, čo robiť po takomto otrasnom zážitku. Terapie, kurzy sebaobrany, nedávať si to za vinu. Vynikajúco vykreslila aj povahu človeka - niekto sa snaží pomôcť obeti, niekto páchateľovi. Hoci sa môže zdať, že to nie je práve romantické, ale skôr pochmúrne, kniha nie je o zúfalstve. Je o vôli žiť život, ktorý za niečo stojí bez ohľadu na to, čo sa stane.

>> Over the past three years, we´d become each other´s habit.
And though he´d broken his habit of me when he walked away,
I´d not broken my habit of him. I was still tethering him to my present, 
to my future. The truth was, he now belonged only to my past,
and it was time I began to accept it, as much as it hurt to do so.<< 

by Caper92.deviantart.com
Postavy
Dávnejšie som sa nestretla s knihou, kde by postavy boli také realistické. Konanie malo vždy motív a nič sa neobišlo bez reakcie. Páčila sa mi autenticita

Jackie študuje na škole, ktorú si nevybrala - prispôsobila sa priateľovi. Nečakala, že ju rýchlo odkopne, a že zmieriť sa s tým bude také ťažké. A potom je tu jeho podarený brat, čo ju napadne. Je milá, priateľská a mne bola veľmi sympatická. (no niektoré jej nápady by sa mi vyhli na stopäťdesiat kilometrov

Lucas je jedna veľká neznáma. Pekný, dievčatami obľúbený, zavalený rôznymi brigádami. Počas prednášok vôbec nedáva pozor, len si čmára do skicára. V tejto časti musím priznať že L&L mi bolo jasné po prečítaní prvého emailu. (ale som to dobre vymyslela čo? :D pochopí len ten, čo už knu prečítal

Štýl & Čítavosť
Keď raz uzriete prvý riadok, je ťažké prestať čítať. (ja som bola prinútená školou) To je jedno veľké plus. Keď som sa včera ku knihe vrátila, ostalo mi len pár kapitol, takže sa mi ich podarilo rýchlo zhltnúť. Koniec sa mi páčil. (presnejšie bol podľa mojich predstáv) Až na konci som si však uvedomila, že okrem tajomného Lucasa a riešenia znásilnení, kniha neobsahuje príliš deja ani dynamiky. 

>> By the end of art history,
I was beginning to doubt Erin´s notion 
that Lucas wanted to play this game.
Maybe he wasn´t a dog.
Or I wasn´t a cat.
Or I was just really bad at this<<

Emócie & Romantika
Mala by som niečo povedať k romantike? Myslím, že to nebude nutné. Určite ste si to už všetci domysleli z môjho dômyselne použitého slova romantické knihy.

Na moje prekvapenie som práve teraz zistila, že som príliš veľa emócií pri čítaní nepociťovala. Občas som sa zasmiala, ale žiadne krvavé slzy sa nekonali. Takže zvesela sa do toho môžete pustiť.

Dojem & Odporúčania
It´s easy to read this book. Incredibly easy. Takže si ju prečítajte. Stojí za to. Romanticka skrývajúca aj závažnejšie problémy spoločnosti vás určite polapí do svojich sietí. Hviezdičku som strhla za nedynamickú dejovosť ako som sa už vyjadrila. (rozumej: posledná veta sekcie štýl&čítavosť)

4 hviezdičky

18 komentárov:

  1. Ja ti neviem. :D Toľko kníh, no keď už som v tej nálade pridávať si stále ďalšie a ďalšie knihy nepohŕdnem ani touto, pretože ono by to mohlo byť zaujímavé.
    Nastojím o ronenie krvavých sĺz zato o pojatie problematiky, ktorá je aktuálna, to už hej.
    A obálka sa mi páči. :D
    Mohlo by to byť fajn. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem no, mňa tá obálka príliš neoslovila. :D Ten chalan má dajaké veľmi veľké ruky.

      Odstrániť
    2. Podstrčili iné ruky no bože, tak sa to robí (to že vyzerá trochen jak Tarzan z rodu opíc nikoho neštve). :D

      Odstrániť
    3. keby bolo aspoň vidieť viac z toho tetovania. to by som potom uznala, že to je najkrajšia obálka vôbec. .D :D

      Odstrániť
    4. Hííí! *teraz si to všimla*
      BARBARI S FOŤÁKOM!
      DO NICH! :D

      Odstrániť
  2. Najprv ma táto kniha moc nezaujala, už som o nej počula, ale podľa toho, čo ty píšeš by to nemuselo byť také zlé 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ta obálka se mi velice líbí a kniha dějově nevypadá zle. :) Skvělá recenze! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Na Easy sa už chystám, ale najprv si musím prečítať Na půl cesty do hrobu(kvôli E_V_E) a knihy z knižnice :D Ale podľa recenzie ju možno uprednostním pred niektorou z vypožičaných =) A inak, tiež si myslím, že do traileru mohli dať nejakú hudbu, ale aj bez nej je celkom dobrý ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na pol cesty do hrobu si chcem prečítať aj ja. Dúfam, že skoro stihnem, lebo v poslednej dobe objavujem fakt veľmi dobré knihy a času je málo. :D

      Odstrániť
  5. Znie to fajn, budem sa rozhliadať po nejakých new knihách (jednodielnych) a contemporary ma v poslednej dobe celkom baví... tak uvidím.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To, že je to jednodielna kniha je výhoda. :D Aj autorka sa vyjadrila, že pokračovanie vôbec neplánuje.

      Odstrániť
  6. Mala by som napísať: toto si určite prečítam? Nie, bol by to iba sľub a momentálne mám na pláne toľko kníh, že neviem, kde mi hlava stojí. S písaním som kvôli Anite Blake úplne sekla, lebo teraz už fakt nič nestíham.
    Čo ja viem, kniha mi nepripadá témou vhodnou pre mňa. Žiadne fantasy a nie je to ani Cabotová alebo Kody Keplinger, takže ľutujem, ale táto kniha sa dostáva do môjho dlhého poradovníka :D
    Ale super recenzia :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, pravda, Cabotová to nie, ale ak by si si predsa len našla čas, vyskúšaj. :D

      Odstrániť
    2. Ale obálku to má peknú :D Možno, keď prečítam všetko, čo chcem, pustím sa aj do tohto. Len je fááákt otázne, kedy to bude :D

      Odstrániť
  7. do tejto knihy by som sa už fakt mala pustiť :D ehm, asi tak ako do ostatných, o ktorých som to povedala :D ale už som na to čítala toľko dobrých recenzií, že po skúškovom to idem dať aj ja :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite sa na to daj. :) A budem držať palce, aby ti skúšky perfektne dopadli. My máme teraz polrok a tiež to nie je bohviečo. :)

      Odstrániť
  8. Ach sakra! Celkem dlouho jsem se jí vyhýbala, ale teď si ji vážně chci přečíst... Po dlouhé době knížka, která nemá pokračování. V některých recenzích bylo, že ty Lucasovy brigády, a zázračné zvládání školy jim přijde nereálné, tobě to asi moc nevadilo co? :D Jinak je ta angličtina těžká? :D

    Co se týče té obálky-jsem jediná, komu Lucas připadá jak holka? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No hej, buďme úprimní - Lucas je proste všestranne nadaný. :D Angličtina vôbec ale vôbec nebola ťažká. Pokojne aj pre začiatočníka. Slovník predsa nájdeš, len tam bolo zopár slangových slov - tie tiež v pohode nájdeš na nete. A nad Lucasom-dievčaťom som sa vôbec nepozastavila. :D Mňa štve, že tam nie je viac z jeho tetovania. :D

      Odstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)