10. januára 2013

Recenzia: Love Lies

autor: Adele Parks
názov:  Love Lies
originálny názov:  Love Lies
séria: -
rok vydania: 2009 (Penguin Books Ltd)
GR: 3.29
Fern is staring thirty in the face and can't ignore the love lies any longer. Life with Adam was amazing once - although these days swinging from the chandeliers means D.I.Y. not S.E.X. She believes a romantic wedding should be the next step but Adam just won't go down on one knee. Then a chance meeting with Scottie Taylor - the UK's sexiest pop star - lights fireworks in Fern that won't stop exploding. It's mind-expanding love at first sight for them both so when he proposes in front of a sell-out crowd at Wembley Stadium, there's only one answer. Yes, yes, yes! Before you know it, Fern is living the celebrity dream in LA and a wedding planner is arranging designer shoe fittings. But isn't it all happening a little too fast? Why is this modern-day Cinderella homesick for a rented two-bedroom flat in Clapham? How do you know whether love is telling the truth? Fern must choose which version of this fairy tale is hers .
Adele Parks sa narodila v Teesside, študovala anglický jazyk a literatúru. Počas deviatich rokov vydala deväť kníh a všetky sa stali bestsellermi. Žila aj v Taliansku, Londýne, ale pre dvoma rokmi sa presťahovala do Guildfordu, kde žije s manželom a synom.


Táto kniha sa dostala do môjho to-read listu vďaka svojej nádhernej obálke. Anotáciu som len rýchlo prebehla a verila som, že dostanem niečo na spôsob Cabotovej. Vtipné, milé a romantické. Nebolo.

Námet & Fabula
Neviem pomenovať, čo sa v tej knihe udialo. Ja som sa najprv smiala, že celkom vtipné haha, no prestalo ma to baviť asi po piatej strane. Takto príšerne vymyslený zápletku som ešte nikdy nečítala. Tromfla aj Smithovú.

Sladká romantika sa totálne pokašľala. Dievča má už tridsať, chcela by sa vydať. A priateľko nič. Tak mu to povie z mosta do prosta. A on stále veľké NIČ. Čo urobí ona? Zabuchne sa do speváka a súhlasí, že sa za neho vydá. Najradšej by som vám povedala, ako to celé dopadlo, ale nechcem spoilerovať. (aj keď, mám takú chuť ako ešte nikdy v živote

by Elvin-Knight.deviantart.com
Postavy
Zápletka nebola zlá, ale dobabrali to postavy. Všetky sa hrali s mojimi úbohými nervami (ako hovorí pani Benettová), nemohla som ich zniesť a za koniec tejto nekonečnej knihy som bola neskutočne vďačná. Tak si to zhrnieme:

Fern (dali by ste dcére meno Papraď? ja určite nie) je obyčajné dievča s obyčajným životom a mierne neschopným priateľom, čo sa nevie rozhýbať. Jej hlboké zamyslenia mi ničili oči a môj mozog ich vyhlásil za nepotrebnú časť, preto sa stalo, že som celé odseky jej mimoriadnych citových výlevov jednoducho neregistrovala a prípadne preskakovala. Keby nebola taká naivno-sprosto-SPROSTO-naivná páčila by sa mi kniha o polovicu viac. Počkať, ani vtedy nie. Chcete hlúpu hrdinku? Zabudnite na Bellu a pozdravte Fern. 

Adam - rozumej jej bývalý, ktorého poslala do čerta, lebo ju nepožiadal o ruku na jej tridsiate narodeniny - sa chudáčik prehrešil iba tým svojím čakaním na ... bohviečo. Inak sa mi zdal asi najnormálnejší z celej knihy. A to som mu odpustila, že sa na posledných stranách správal, ako zmyslov zbavený.

Scott. Konečne sme sa dostali k superstar tohto dokonalého knižného diela. Okrem toho, že už bol závislý na všetkom možnom aj nemožnom je to pako bez mozgu. Občas mi pripadal ako robot a v podstate mu je všetko jedno. Naozaj sa mi nepáčila tá časť, kde žiadal milo-naivno-sprostú Fern o ruku. som si vtedy povedala WTF?

Nemôžem nespomenúť Scottov personál. Ten akoby za neho myslel, cítil. Predpokladám, že by za neho aj požuli jedlo, ak by ich o to požiadal. A keď už som pri vedľajších postavách, tak aspoň krátky záznam: čo by ich vystihovalo... hm, hm, HM. Netuším. Možno totálna nevšímavosť a neznalosť slova priateľstvo.

Štýl & Čítavosť
Love Lies som prečítala za relatívne krátku dobu. (pripisujem to tomu preskakovaniu) Nečítala sa zle, no väčšinu času som len nechápavo krútila hlavou nad dianím, ktoré bolo neuveriteľne od veci a poriadne mi liezlo krkom.

Emócie & Romantika
Ak tam chcete nájsť nejakú emóciu, tak to bude asi šok. To sa ráta tiež nie? Najmä koniec ich ponúkol niekoľko. (a všimnite si, že používam slovo šok, čo je vlastne negatívum pre prekvapenie!) Predpokladám, že romantika tam bola tiež, len som ju nepostrehla cez všetku tú hlúposť.


Dojem & Odporúčania

Adela Parks stvorila dielo, ktoré sa mi do duše zapísalo, ako jedno z najhorších. Dúfam, že v recenzii ste postrehli moju ironickosť. Ešte by sa patrilo dodať, že som rozmýšľala nad dvoma hviezdičkami, ale GR hovorí, že It was OK a toto OK určite nebolo.

+ odporúčam: nikomu! neberte tú knihu do rúk, za žiadnu cenu! dajte na mňa.
- neodporúčam: všetkým ju neodporúčam

1 hviezdička

13 komentárov:

  1. šok je negatívum pre prekvapenie? 8D ja používam slovo šok v kladnom zmysle neustále 8D
    Super recenzia, táto kniha by ma nelákala ani podľa anotky, ktorú som len zbežne prebehla, takže si ma utvrdila v mojom prvotnom názore na ňu 8) nikdy!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to nám povedala angličtinárka. Že ak ťa niečo šokuje, tak to je nepríjemné. príjemné je prekvapenie. :D

      Odstrániť
  2. Má táto autorka niečo spoločné s Nicholasom Sparksom alebo je to len náhodná zhoda mien? Niežeby ma to až tak extra zaujímalo, ale toto bolo prvé, čo mi napadlo, keď som sa na knihu pozrela.
    Podarilo sa ti odradiť ma od tejto knihy (niežeby som ju predtým chcela čítať, ale keby som chcela, tak v tejto hcvíli ju bez rozmýšľania mažem z to-read listu) a myslím, že to je dobré. V tom zmysle, že dokážeš svojimi slovami vplývať na potenciálneho budúceho (ne)čitateľa. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aha, vidím, že nemá nič s Nicholasom :) Len si kdesi v posledných odsekoch písala Sparks namiesto Parks a ja som sa spoliehala na to a nepozrela som si meno na obálke :D Vidíš, čo robíš? Tak ti verím, že ignorujem oficiálnu obálku :D :D

      Odstrániť
    2. Och, to ma mrzí, ale občas sa preklep podarí. :) Idem to opraviť. :D A som rada, že vplývam na potencionálnych čitateľov. Vždy sa snažím nájsť aj dobré stránky na tom, čo prečítam, ale tu sa to akosi nepodarilo. :)

      Odstrániť
  3. Obálka je opravdu krásná :)ale po tvé negativní recenzi se knihy radši ani nedotknu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No dobre vzhľadom k tomu, že som sa nad knihou už veľmi dlhú dobu nenerváčila a niekedy si to chcem pripomenúť (som samovrah) možno po tomto veľdiele siahnem. :D Ale iba keď budem mať vážne chuť byť na nervy. xD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Iba keď sa budeš chcieť prečítať na druhý svet. :D :D ale ak inak nedáš, veď skús, potom povieš, aké sa ti to zdalo. :)

      Odstrániť
  5. Super recenze- už dlouho jsem nečetla nějakou s jednou hvězdičkou (asi nikdy :D)! Ta obálka je moc hezká, ale díky tobě se radši knize vyhnu na 100km. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Wow _D u teba som ešte takúto negatívnu recenziu nečítala. Seba chápem :D mne sa nič nepáči :D ale toto som fakt nečakala.
    Obálka je al nádherná, to máš pravdu a tie topánky sa mi brutálne páčia.
    BTW super recenzia :D dobre som sa nasmiala :D Len ma prekvapilo, že je niekto horší ako Smithová :D to ma fakt prekvapilo :D Ja totiž nič horšie od nej nepoznám :D Radšej budem stále dookola čítať Selection, ako keby som mala znovu čítať Upírske denníky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. a ja že odkiaľ sa nabrala moja averzia k selection. nečítala som náhodou niečo nelichotivé u teba?

      PS: od nového roka budem knihy hodnotiť prísnejšie, aby to nebola taká nuda -stále 2-alebo-3-hviezdičkové knihy. :D

      Odstrániť
  7. Má to všechny předpoklady k tomu, aby se mi to líbilo :D Ale teda po té tvé recenzi...dilema jak blázen, možná až bude víc času...pro stupidní hrdinky mám slabost :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Haha, boze toto je strasne vtipne. Nic nie je lepsie ako si precitat riadne ironicku recenziu na hlupu knihu :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)