3. januára 2013

Recenzia: Mrazivé leto

autor: Manuela Martini
názov:  Mrazivé leto
originálny názov:  Sommerfrost
séria: -
rok vydania: 2009; SR: 2012 (Fragment)
GR: 3.45

V mestečku Marbella, na juhu Španielska si pätnásťročná Lyra pripadá ako v raji. Až do chvíle, keď zmizne jej spolužiačka Pia. Onedlho Piu nájdu mŕtvu a tak sa z letnej idylky stáva zlý sen...  Lyre a jej kamarátom sa zdá, že polícia nekoná dosť pružne, chcú preto prísť vražde na kĺb. Aj keď Lyrina mama netuší, čo jej dcéra podniká, Lyre sa zdá, že sa správa divne: odmieta hovoriť o minulosti, keď Lyrina staršia sestra zomrela pri autonehode. Lenže Lyra je presvedčená, že jej sestra žije. Čo jej matka tají? Aké desivé tajomstvá mali zostať navždy skryté? 
Manuela Martini študovala históriu a literárnu vedu v Mníchove. Pracovala v reklame aj takisto aj pomáhala natáčať dokumentárne filmy. Momentálne žije v Španielsku a píše detektívne romány.
Slovenská obálka vybraná vydavateľstvom sa mi páči oveľa viac, než pôvodná, ktorej chýba šmrnc na zaujatie mládeže. Trailer som nenašla.

Námet & Fabula
Kniha začína vhodením do deja. Niekedy sa stane, že v takom prípade sa čitateľ nevie zorientovať. V Mrazivom lete sa toho nemusíte obávať. Kniha je priamočiara a jasná, všetko je vysvetlené a nedá sa hovoriť o dynamike.

Neviem celkom presne pomenovať plynutie príbehu. Obálka aj anotácia sľubujú triler, no mne sa skôr zdalo, že len dievča opisuje svoje zážitky. Nedostavili sa žiadne pocity napätia ani odhalenia. Musím sa však priznať, že napriek vaším vyjadrenia (recenzie, čo som omrkla na GR), ja som nemala až do polovice knihy tušenia, kto je za tým všetkým.

by eyedesign.deviantart.com
Postavy
Lyra, hlavná hrdinka celej tejto ministory, je obyčajné dievča. Rodičia sú rozvedený, žije s matkou. A je otravná. Má síce len pätnásť rokov, ale vyznela ako dosť pojašená a nerozumná, dokonca až neskonale hlúpa. Všetci jej kamaráti zapadajú do rovnakej kategórie inteligentov. Majú podozrenie, kto môže byť za vraždou a to najlepšie, čo môžu urobiť je sledovať ho. (prekvapivo, mne by čosi také ani na um nezišlo)

Charaktery postáv v tejto poviedke (nijakovsky to nemôžem nazvať román, dokonca ani novela) sú celý čas rovnaké. Nepodstupujú zmenu, nevyvíjajú sa. Ako začnú tak skončia. Žiadnu som si neobľúbila, ale ani jedna mi neprekážala.

Štýl & Čítavosť
Mrazivé leto sa číta dobre, písmenká sú veľké - ani sa nenazdáte a je koniec. Autorka sa neprekonala ani pri zápletke. Polovica tých kecov, čo jej hlavný záporák narozprával bola podľa mňa priehľadná somarina a ona mu verila ako taká sprostá . Kým jej konečne došlo, čo sa deje dostala sa do ošemetnej situácie.

Koniec bol mierne odfláknutý, akoby sa už autorke nechcelo a vražda Pie sa spomína len okrajovo, aby sa nepovedalo. Oveľa dôležitejšie sa jej zdalo rodinné tajomstvo Lyry.

>>Zovrel nôž v ruke a vrhol na ňu prenikavý pohľad. ,,Varujem ťa. Ak povieš niečo také jej rodičom alebo niekomu inému..."<<

Emócie & Romantika
Ani jedného sa nedočkáme. Žiadne srdcervúce výlevy Lyry - tá toho asi ani nie je schopná. Žiadna romantika - ak nepočítame pár túžobných pohľadov hádzaných na potencionálnych kandidátov. 

Dojem & Odporúčania
Táto knižôčka vo mne nezanechala takmer nijaké pocity. Prečítala som ju akosi mechanicky. Stránky mi ubiehali, no nepociťovala som nič, kniha mi nič nedala - azda len starú známu myšlienku: "nesadaj k cudzím do auta!".

+ odporúčam: ako nenáročné čítanie, no nečakajte od toho veľa
- neodporúčam: milovníkom romantiky a skutočného trileru

2 hviezdičky 

6 komentárov:

  1. Mňa táto kniha veľmi nezaujala na 1. pohľad, preto som sa jej doteraz vyhýbala, ale plánovala som dakedy si ju prečítať. No asi sa jej aj naďalej budem vyhýbať, pretože nemám náladu na takúto divnú hrdinku 8D
    Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na knihu jsem se těšila, protože na goodreads bylo napsáno thriller... no, kniha mě nakonec doooost zklamala.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To je triler pre malé deti. A to teraz myslím bez urážky. Pre vyspelejších a skúsenejších čitateľov je to len veľké sklamanie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemôžem nesúhlasiť. To si ani nezasluhuje slovo triler. :D

      Odstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)