2. februára 2013

IB: Bookworm Monthly (Január 2013)


Je tu február, takže vám ponúknem prehľad IB za január. Teda všetky knihy pekne-krásne na kôpke zaradené podľa môjho názoru. Prečítala som jedenásť kníh, ktoré tu nájdete, plus sa prirátalo aj povinné čítanie, takže ďalších osem položiek - niektoré však boli dlhé dve strany (a totálne o ničom). Všetci tým prejdeme, takže to sem nebudem tlačiť.

Kniha mesiaca

"to najlepšie, čo som kedy čítala"

Medený jazdec je zobrazením reálneho života v Leningrade počas druhej svetovej vojny. Uchvátil ma príbeh lásky medzi dvoma mladými ľuďmi, ktorým v ceste nestojí len ZSSR a vojna, ale aj ďalšie prekážky. Spôsob, akým žili svoje životy, keď každá minúta mohla byť posledná, ukazoval silný charakter človeka, lebo ani v tých ťažkých časoch nestrácali sami seba.

Príbeh vo vás zanechá hlbokú stopu, ktorú si zapamätáte nadlho. Vpíše sa vám do podvedomia a do srdca, budete nad Táňou a Šurom rozmýšľať, predstavovať si Rusko, aké bolo. Ak spolu s nimi prežijete ich osud, určite naň tak skoro nezabudnete a namiesto chvíľkového smiechu, krútenia hlavou či plaču vo vás zostane spomienka na nádhernú story, ku ktorej sa budete chcieť vracať. 


Prekvapenie mesiaca
Jossie Bloss: Faking Faith - Bola som zaujatá a očarená touto knihou. Môžem ju ďalej len vrelo odporúčať a dúfať, že si ju niekto z vás prečíta. Stojí za to, plus nemá ťažké angličtinu a je relatívne krátka. Príbeh o chybách, odpúšťaní a hľadaní seba samého.

Erica Lorraine Scheidt: Uses for Boys - Je ťažké povedať, či sa mi kniha páčila alebo nie. Na sto percent viem, že ma zmiatla a šokovala a zúčastnila som sa jej len ako chladný divák z hľadiska. Predstavovala som si emotívnu knihu s kvalitnou zápletkou a to čo som dostala ma rozčarovalo. Tento príbeh je až príliš reálny. A smutný. A desivý. A napriek všetkému úžasný.

Nesklamalo
Jeaniene Frost: Na půl cesty do hrobu - Príbeh je veľmi vtipný, presne podľa môjho gusta. Uškŕnať sa nad knihou - to je moje. Po sto stranách ma už začínali bolieť svaly na tvári. (hrdinsky som to ignorovala a čítala ďalej) Postavy žili vlastným životom, všetky mi boli sympatické. Bones, samozrejme s prehľadom na čele, je dokonalý. Iné slovo mi v spojitosti s ním neprichádza na myseľ a vlastne už je tu... ta-dá je aj nájomný vrah.

Jeaniene Frost: Jednou nohou v hrobě - Znova humor, akcia, dynamika a prekvapenia. Všetko dokopy vytvorilo vynikajúce pokračovanie už existujúceho výborného prvého dielu. Bones bol stále zlatučký a Cat stále tvrdohlavá a dialógy tým pádom veľmi svojské.

Colleen Houck: Tigrova misia - Tigrova misia sa číta nesmierne rýchlo a ľahko. Autorka via navnadiť príjemnú atmosféru, keď sa ponorím do deja a je ťažké ma z neho vytrhnúť. Bonusom sú obveseľujúce dialógy s niekoľkými ozaj skvelými hláškami. Páči sa mi aj spôsob pokračovania deja.

Pohodové čítanie
Tammara Webber: Easy - Romantické knihy sa začínajú rôzne. Náhodným stretnutím, rozchodom, hádkou alebo opätovným stretnutím. Táto sa začína pokusom o znásilnenie. Netradičný začiatok si získa čitateľa, v ktorom začne horieť zvedavosť, čo sa bude diať ďalej. It´s easy to read this book. Incredibly easy. Takže si ju prečítajte. Stojí za to. Romanticka skrývajúca aj závažnejšie problémy spoločnosti vás určite polapí do svojich sietí.

Kelly oram: V is for Virgin - V is for Virgin v jednom odseku je perfektná zamilovaná kniha na oddýchnutie s klišé koncom a výbornou vyhliadkou na filmové spracovanie.  Dajte na moje slová, raz z toho bude trhák kín a všetci budeme ochkať nad Kylom v podobe nejakého nádherného herca. Páčil sa mi jednoduchý a veselý príbeh, hoci poriadne zveličený.

Sklamanie mesiaca
Manuela Martini: Mrazivé leto - Táto knižôčka vo mne nezanechala takmer nijaké pocity. Prečítala som ju akosi mechanicky. Stránky mi ubiehali, no nepociťovala som nič, kniha mi nič nedala - azda len starú známu myšlienku: "nesadaj k cudzím do auta!". Je to síce označované za triler, ale radšej toho príliš neočakávajte.

Veronica Roth: Rezistencia (Divergencia, #2) - Jednoznačne sklamanie. Netuším, ako si táto kniha mohla získať srdcia toľkých ľudí. Postavy ma dráždili, dej bol prirýchly a koniec totálne zbúchaný. Divergencia ma príliš nezaujal, ale Rezistencia je takmer úplne strata času.

Prepadák mesiaca

Adele Parks: Love Lies

Táto kniha sa dostala do môjho to-read listu vďaka svojej nádhernej obálke. Anotáciu som len rýchlo prebehla a verila som, že dostanem niečo na spôsob Cabotovej. Vtipné, milé a romantické. Nebolo.

Love Lies som prečítala za relatívne krátku dobu.  Nečítala sa zle, no väčšinu času som len nechápavo krútila hlavou nad dianím, ktoré bolo neuveriteľne od veci a poriadne mi liezlo krkom.

Adela Parks stvorila dielo, ktoré sa mi do duše zapísalo, ako jedno z najhorších. Dúfam, že v recenzii ste postrehli moju ironickosť. Ešte by sa patrilo dodať, že som rozmýšľala nad dvoma hviezdičkami, ale GR hovorí, že It was OK a toto OK určite nebolo.

------------------------------
Hm, teda niežeby som si robila veľké nádeje, ale ak by sa niekto zapojil do tohto kvázi Meme, tak by som bola rada, ak by mi sem hodil link, aby som sa mohla pozrieť a pridať ho sem. Ďakujem :)

17 komentárov:

  1. Medeného jazdca už nekomentujem, je jasné, že je to špička mesiaca (myslím, že bude aj celého roka). S hodnotením Mrazivého leta súhlasím. Tigrova misia ma čaká na poličke (ale najprv musím prečítať Tigrovu kliatbu) a Rezistencia je v nedohľadne, mám teraz požičanú Divergenciu a ani to neviem, kedy sa k tej dostanem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Súhlasím, MJ bude pravdepodobne top roka. Nielen prvý diel ale aj pokračovania. Keby bolo viac času, tak by som už bola ďalej a nie len na 6 kapitole druhého dielu. :D

      Odstrániť
  2. Presne takéto meme som včera či kedy zháňala. Resp. som začala o niečom podobnom rozmýšľať. Ideš mi do rany! :D Keď budem mať čas (čo je, vzhľadom na školu, istý druh umenia :D), určite sa zapojím! :)
    Čo sa týka tvojich kníh. Medeného jazdca som cez prázdniny zháňala kade možne a nikde nič. Asi predsa len ešte raz skúsim knižnicu. :D (Ale ja nemám toľkoooo času! :( )
    A tvoje sklamanie Rezistenciou úprimne nechápem. :D Ale, koľko ľudí, toľko chutí. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zlá správa znie, že Medeného jazdca nikde nezoženieš. Je vypredaný, dotlač sa nechystá a ani cez bazáry ho nekúpiš. Inzeráty, že "kúpim Medeného jazdca, cena nie je rozhodujúca" určite nájdeš, ale nikto sa predávať nehrnie. :D

      Nedostatku času rozumiem, my toho tiež teraz máme strašne veľa. Ale účasť poteší. :)

      Odstrániť
  3. Medeného jazdca by som si niekedy v budúcnosti veľmi rada prečítala, tak som zvedavá na to nové české vydanie. :)
    A súhlasim s názorom na Divergenciu/Rezistenciu - táto séria ma vôbec nezaujala.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To vydanie vám tak závidím. Počkám na obálky a keď budú pekné, tak si kúpim českú verziu. Ak nie, tak to budú originály. :)

      Odstrániť
  4. Medený jazdec. ó, áno. V takýto ohlas som ja dúfala a veľmi ma teší, že je to najlepšia kniha...lebo ona JE! :DD
    ďalej, však už nesúdim. Pretože nemôžem.
    Ale Faking Faith ma zaujalo..vráá, áno tú knihu chcem tak isto rovnako aj Uses for Boys...načase naučiť sa čítať anglicky, mňa ruština veľmi nezachráni keďže sa ju neučíme, zato angličtina? Body k dobru, vďaka za tip, iba dúfam, že sa dá normálne kúpiť.
    :D
    K inému sa nevyjadrujem. Najprv musím prečítať (hej, už je načase zohnať si Na půl cesty do hrobu nech sa necítim tak mimo, veď o tom všade počúvam podmanivé chválospevy) a potom môžem súdiť koľko chcem.
    :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Faking Faith ani uses for Boys v kníhkupectvách nezoženieš, ale môžeš skúsiť eurobooks, poprípade bookdepository. :)

      Odstrániť
  5. Na Půl cesty do hrobu, to bych si velice ráda přečetla, jenom mít ten čas a sehnat knihu v knihovně :D Možná, že zkusím i některé z těch anglických knížek :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Skvele napísané.:) MJ už ani nekomentujem, gotta read it, možno sa dakedy dohrabem aj k Easy... no a film z V is for virgin by bol fakt skvelý!:)
    Btw, Love lies má fakt dokonalú obálku *_*... idem si hneď prečítať recenziu, aby som ňou nestrácala čas.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru, netreba zabúdať, že Love Lies je toxický odpad. Zle by to mohlo dopadnúť. :D

      Odstrániť
  7. No teraz, keď si povedala, že je Rezistencia tak veľmi o ničom, neviem, ako sa vôbec dokopem k čítaniu :D Možno asi len preto, že som to dostala na narodky.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Na Půl cesty do hrobu si brousím zuby už delší dobu :).
    A Divergence mě taky nijak nezaujala, tedy příběh nezvyklý a docela dobrý, ale že bych po tom šílela, to se říct nedá. Rozhodně to můj úplný top není, no :D. Jsem ráda, že je na tom někdo podobně a nejsem jediná černá ovce, koho Divergence nesrazila do kolen.
    Ale Rezistenci bych si přečíst chtěla, už jenom kvůli otevřenému konci prvního dílu, tak doufám, že mě tolik nezklame...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Stále sa stretávam s ďalšími ľuďmi, ktorých Divegencia nezaujala. :D Takže nebudeme len my dve samé proti všetkým. :)

      Odstrániť
  9. Měděný jezdec. Já nechápu, že jsem se čtením čekala ta dlouho. A taky nechápu, proč se to všem tak líbí. Proboha, vždyť je to kniha plná klišé, ale .. já ji stejně miluju. I kdyby celá kniha byla o tom, jak Alexandr(♥) a Táňa sedí na lavičce a celých 700 stran si povídají, bylo by mi to naprosto jedno a milovala bych ji stejně :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak. Aj keby sedeli celý čas na lavičke. :) Momentálne čítam pokračovanie a to je už iná káva. Dosť sa skáče z prítomnosti do minulosti a niektoré časti z pohľadu Táne iné Šuru. A angličtina je o dosť ťažšia než v "novodobých knihách", ale baví ma to. :)

      Odstrániť
    2. Jop, to věřím, že je těžší :) já si počkám na český překlad. :) Už se nemůžu dočkat! Ale jsem si stoprocentně jistá, že mě ten druhý díl zabije..

      Odstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)