16. februára 2013

Nadpozemská (Nadpozemská #1)

autor: Cynthia Hand
názov: Nadpozemská
originálny názov: Unearthly
séria: Nadpozemská | Unearthly
rok vydania: 2011; SR: 2012 (CooBoo)
GR: 4.16 / 36,107 hodnotení

Cynthia Hand vyrástla v južnej časti Idaha, blízko hranice s Wyomingom. Momentálne žije v Californii s manželom a dvoma malými deťmi. Vyučuje kurzy tvorivého písania na Pepperdinovej Univerzite (čo je to za vtipný názov?) Séria Nadpozemská je jej prvotinou.

Keď som si knihu vyzdvihla v knižnici mojou úplne prvou myšlienkou bolo OMG, tá je ale fialová. (horšie by to bolo iba, ak by bola ružová) Potom stála na poličke, až sa čudujem, že nevystála dieru. Rad na ňu neprichádzal, kým som si neuvedomila, že viackrát ju už nemôžem predĺžiť, tak som sa konečne dokopala k jej prečítaniu. Zvládla som ju na dva razy. Lebo je to krásna, zamilovaná kniha. Síce nie s najoriginálnejšou zápletkou ale s inovačným spracovaním, ktoré ma neuveriteľne chytilo.


Námet & Fabula
Otvorím knihu, prečítam prvé slová a zrazu som na strednej škole spolu s Clarou, zo štvrtiny anjelskou bytosťou s cieľom, ktorý ešte celkom nechápe. (len pre presnosť, nechápe ho ani na konci knihy) S víziou prichádza zmena: nové miesto, nový dom, nová škola. Všetko je nové (aj Clarine vlasy). Videnie je jasné: oheň a chlapec - no ten už má priateľku a Clara ho nijak špeciálne nezaujíma.

Takže znova kniha s anjelskou tématikou. Nič svetoborné, ale príjemné čítanie s nie veľmi tradičným scenárom. Áno Clara je čosi ako anjel, a áno, dočkáme sa nedopečeného ľúbostného trojuholníka. Prečo nedopečeného? Lebo je jasné, že nejaký by mal byť - ibaže ani veľmi nie je. Pretože všetci traja zúčastnený majú celkom jasnú predstavu, čo chcú.

Božia neprítomnosť medzi anjelmi by ma už nemala prekvapovať, ale i tak sa to stalo. Jediným spomenutím bolo, že tá úloha prichádza od Boha a koniec. Nič viac. No čo aspoňže mali gloriolu.

by shadagishvili.deviantart.com
Postavy
Hm, teraz vás asi prekvapím, ale Clara mi bola dosť ukradnutá. Chcem tým povedať, že som si k nej nevytvorila žiaden vzťah. Taká normálna hlavná hrdinka ako v YA zvykne byť. No mala jedno obrovské plus - vedela, čo chce. Lepšie povedané, koho chce.

Christian na mňa bohvieako nezapôsobil. Iste, je to tajomný mládenec z vízie ale v poslednej scéne to zabil. Normálne som z neho bola znechutená. Tucker bodoval hlavne na začiatku slovami "mrkva". neskutočne sa mi to páčilo. Ďalej sme mali tú česť spoznať dve podarené Clarine kamarátky, z ktorých mi Angela prišla ako niekto, kto by sa mohol dostať na stranu zla.

Štýl & Čítavosť
Nadpozemská sa čítala veľmi príjemne. Dej bol plynulý, jasný - miestami možno až príliš priehľadný, ale napriek tomu zaujímavý. Nechala som sa pohltiť príbehom a zvládla som ho na dvakrát, pričom som sa vôbec nenudila, práve naopak, dobre som si oddýchla.

Emócie & Romantika
Emočne mi kniha príliš zabrať nedala. Žiadne srdcervúce scénky neboli. Na niekoľkých miestach som sa zasmiala, ale to je asi všetko. Romantiky tam tiež veľa nebolo, až pred koncom som sa dočkala niečoho poriadnejšieho.

Dojem & Odporúčania
Táto fialová kniha je typická štvorhviezdičková. Príjemný dej, fajn postavy, ale niečo tomu chýba. Napätie, akcia a podobné veci. Tých bola úplná absencia. No je ako stvorená na oddychové, nenáročné a zamilované čítanie o anjeloch.



4 hviezdičky a odporúčanie

PS: Ak máte pocit, že som to trošku odflákla a pužila príliš veľa irónie, mrzí ma to. Tento týždeň bol zničujúci a ja ďakujem Bohu za prázdniny. Okrem toho, ma svrbia oči a aby toho nebolo málo ešte aj slzia, takže pozerať do netbooku je utrpenie.

7 komentárov:

  1. Mne sa knižka veľmi páčila 8) Z Tuckera som bola od začiatku hotová a potom pri hlbšom zoznamovaní som z neho skoro odpadla 8D Tomu hovorím balenie dievčaťa 8D Christiana by som najradšej vyhodila, ale čo bolo na konci som fakt nečakala :O
    Teší sa na 2ku, pekná recenzia 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Podľa toho čo tu čítam zapáči sa mi Tucker, Angela a tým to aj hasne, nemám rada nezaujímavé hlavné hrdinky a s touto by sme si asi nesadlim, či už na čaj alebo iba tak.
    Poznačím si túto knihu, keď už o nej raz všetci hovoria (doteraz netuším prečo vlastne nepríde mi bohvieako svetoborná, za zmienku stojaca a extrémnejšie zaujímavá, v čom ma koniec koncov, utvrdila aj recenzia, s ktorou som spokojná) a dávam si k tomu poznámku "Na upršané jesenné večery" - presne tam mi zapadla, čo je pre túto knihu nadštandardne dobrý výsledok, keďže ide o mňa. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To znie celkom fajn, knihu by som si rada skúsila prečítať, hlavne kvôli odporúčaniam od Michelle.xD Ale vidím, že to nebudem nejako siliť...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Toto bola super kniha, ja mám momentálne na poličke už aj druhú časť, ale fakt neviem, kedy sa k nej dostanem :D dúfam, že čoskoro :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Navzdory tvým doporučením a hodnocení jsem s každým dalším řádkem recenze nabývala pocitu, že tohle nebude nic pro mě, takže... hm, díky, ale radši asi ne (zatím) :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Hodnotila som ju rovnako. Napriek tomu, že sú už anjeli okukaní, dokázala Cynthia Hand prísť s niečím novým v tejto oblasti. A postava Tuckera výrazne pridáva na kvalite. Je akoby korením toho celého :) Nezvyknem omdlievať z knižných mužských hrdinov, ale pár výnimiek existuje a jednou z nich je aj Tucker :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Spresním ťa s tým poslaním :D Clara ho nechápe ani na konci posledného dielu, takže... Recenzia bola dobrá. Na Claru som mala podobný názor ako ty aj v trojke, tiež ma bohvieako nezaujímalo, čo sa s ňou stane. Najviac som si obľúbila Tuckera a totálne ma naštvalo, že autorka vytvorila z Christiana postavu, ktorú som nakoniec ľutovala a ešte som kvôli nej aj plakala! Teda... kvôli tejto sérii som plakala dosť veľa - hlavne v druhej časti. Tam som prerevala polovicu knihy :D A pri trojke už len občas. Samú ma prekvapilo, ako sa ma niektoré veci dotkli.
    Pekná recenzia a som zvedavá, čo povieš na ďalší diel.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)