9. februára 2013

(RC) Recenzia: Dieťa zmierenia

autor: Francine Riversová
názov: Dieťa zmierenia
originálny názov: The Atonement Child
séria: -
rok vydania: 2005; 2012 (Kumran)
GR: 4.19 /  12,164 hodnotení

Keď som vo štvrtok našla na stole obálku s knihou, potešila som sa a zároveň som si povedala, že ju začnem čítať až cez víkend, lebo už viem, ako pani Riversová dokáže čitateľa strhnúť a núti ho čítať neskoro do noci. Samozrejme, nebola by som to ja, ak by som takéto predsavzatie dodržala. Dieťa zmierenia som zobrala do ruky už vo štvrtok večer a včera večer (teda lepšie povedané dnes veľmi skoro ráno), som sa dopracovala ku koncu.

Dynah žije idylický život. Má milujúcich rodičov, chodí na univerzitu a so svojím snúbencom plánujú v auguste svadbu. Všetko zmení jediný večer, keď sa vracia domov a v parku ju znásilnia. Dynah čaká ťažké rozhodnutie, čo urobiť s neželaným tehotenstvom. Nechať si dieťa, alebo ísť na potrat?

Námet & Fabula
Tohto roku je to už druhá kniha o znásilneniach, ktorú som čítala. Easy sa sústredila skôr na spoločnosť, ako prijíma tento fakt, čo robiť a ako niečomu podobnému predísť. Dieťa zmierenia je písané úplne iným spôsobom. Často sa skloňuje slovo potrat a náboženský postoj k nemu. 

Najprv ma šokoval fakt, že v Amerike je potrat legálny aj v piatom mesiaci (druhý trimester). Pokiaľ viem, u nás je dovolené do tretieho mesiaca. Spôsob, akým však bola opísaná klinika, kde sa interrupcie vykonávali sa mi zdal veľmi prehnaný, na otázky lekár jednoducho musí odpovedať a nie sa im vyhýbať.

Celá zápletka sa točí okolo Dynahinho rozhodnutia. Nepáčilo sa mi, ako do toho vstupovala jej rodina a aký zaujali postoj - takisto prehnané. Všetci okolo nej, zarytý kresťania, a posielajú ju na potrat či chce alebo nie. Vmiešavanie matky a babičky bolo ako zo zlého sna. Konkrétne táto časť sa mi zdala najpritiahnutejšia za vlasy. 

Postavy
Dynah bola na môj vkus až príliš pokojná a poddajná. Urobila, čo sa jej povedalo, zadŕžala hnev, neohovárala. Snažila sa urobiť všetko preto, aby situáciu uľahčila svojmu okoliu. A mne nevýslovne prekážal postoj jej okolia.

Začnem jej nepodareným snúbencom. Ethan sa sústredil viac na seba, akoby mu jej zážitok spôsobil celoživotnú traumu. Dekan mu dokonca dohodol psychologické sedenia, aby si, nedajbože, pošramotil známky. Čože? A ona čo? Nič? Tak veru, nič.

Rodina sa tiež pekne vyfarbila, rodinné tajomstvá vyplávali na povrch a boli až prešpekulované. Každý mal vlastnú tragédiu a táto udalosť všetko vyhrotila. Jednoduchou odpoveďou mal byť potrat. To bolo tiež niečo, čo sa mi zdalo neuveriteľne prehnané. Namiesto podpory, každý vravel: "Daj si to zobrať, ak má na to niekto právo, si to určite ty." Nepochybne pravda, ale iným ženám, ktorým sa to stalo by poradili niečo iné. 

Joe mi bol sympatický už od samého začiatku a bol podľa mňa najlepšou postavou príbehu. Jeho minulosť nie je ani trocha čistá, síce študuje na katolíckej univerzite, ale do kňazského stavu sa nehrnie a navyše, po dlhý čas ako jediný, nenútil Dynah urobiť niečo, čo naozaj nechcela.

Štýl & Čítavosť
Určité časti knihy boli zbytočne dlhé a opakovali sa, no napriek tomu mala kniha dynamiku. Pekne sa striedali roviny a príbehy sa dopĺňali. Autorkin štýl vás udrží v strehu, knihu neviete odložiť a určite budete ochotní obetovať tú trošku spánku, aby ste sa dozvedeli ako všetko skončí. 

Emócie & Romantika
Dieťa zmierenia má v sebe posolstvo nenarodených detí, ktoré majú tiež právo na život. Príbeh bol veľmi silný a Dynah si zaslúži obdiv za spôsob, akým všetko zvládala. Romantiky veľa nenájdeme, veď Dynahino dieťa nie je dieťaťom lásky.

Sústredenie sa na ťažké rozhodnutie, však prináša veľmi veľa protichodných emócií cez hnev na okolie až po úplnú nechápavosť niektorého počínania. 

Dojem & Odporúčania
Táto téma je skôr o tom, že s ňou buď súhlasíte alebo nie. Hoci je ponúknutý aj pohľad lekára vykonávajúceho takéto zákroky, pohnútky rodiny a priateľov aj samotné Dynahine myšlienky, z knihy som nemala ktovieaký pocit. Spracovanie a nápad boli originálne, no zarážalo ma kontext do ktorého bolo dianie zasadené. Po Vykúpenej láske bola latka nasadená príliš vysoko, a tieto charaktery nenaplnili moje očakávania. Kniha mohla byť aj trošku kratšia a vôbec by jej to neubralo. Dieťa zmierenia vám aj odporúčam kvôli pohľadu na problematiku ukončenia života nenarodených detí.

3 hviezdičky a odporúčanie

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Kumran ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY
Dieťa zmierenia si môžete zakúpiť TU

7 komentárov:

  1. Fiúú, zaujímavé. Tá rodina by mi určite liezla na nervy ale ich tajomstvá ma zaujali. Asi by som bola na mieste hlavnej hrdinky dosť zdeptaná (všetko prežívam a takú rodinu mať, podľa toho čo tu čítam...no fuj).
    Ale aspoň tam bola aj postava, ktorá na ňu netlačila, hm? Hneď mi je sympatický. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak to by mě zajímalo. Každopádně podle tvého popisu si nejsem úplně jistá, jestli se autorce opravdu podařilo zachytit víru. Myslím náboženství. Jsem z toho trochu rozpolcená. Nejsem věřící, ale musím se čit kvůli přijímačkám. Každopádně mi to přijde přitažené za vlasy. :D Moc pěkná recenze. A ten dess, nemůžu se vynadívat. Krása! :)

    Jinak ke komentáři: :O LÉPE BYCH TO NENAPSALA! :) Já pořád nevěděla, jak to tam vepsat, abych tu volbu nějak obhájila. Nakonec jsem se přestala trápit. Tohle je i můj názor. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Čo ja viem, takéto knihy veľmi nečítam a podľa toho, čo si napísala, si myslím, že by ma to ani veľmi nebavilo. Keď tak, skôr by som už skúsila tú Vykúpenú lásku.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pekná recenzia 8)
    O tejto knihe som ešte nepočula, ale asi by som na ňu nemala žalúdok. Kresťanské rozhodnutia okolo vážnych vecí mne pripadajú ako - iní keď urobia chybu, odsúdime ich, urobí sa chyba v našej rodine, zatajíme a na vieru nehľadíme. To je samozrejme len môj názor, takže by mi presvedčovanie v knihe asi vadilo. Ale námet nevyzerá zle. Možno keby to nebola kresťanská rodina, ale proste niekto neveriaci a tam by sa hodnotili postoje rôznych kultúr k tej situácii, rada by som si knihu prečítala, ale inak asi nie.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Veľmi dobre si to napísala, pretože táto kniha by ma možno podľa anotácie nezaujala, ale vďaka tvojej recenzie vyzerá byť zaujímavá. A to som teda fakt nevedela, že aj v 5. mesiaci tehotenstva sa dá vykonať interupcia, však to je strašne neskoro!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mne sa to zda cudne, lebo vsak nie su prave Krestania taki, ze bojuju proti potratom? A odrazu kniha, kde su za potrat. Cudne...
    Ale celkovo nemam rada takto krestanske knihy...zdaju sa mi strasne dogmaticke...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Potvrdzujem, kresťanstvo s potratmi nesúhlasí, takže hento boli zase takí "kresťania", že mám dosť a ako veriaca facepalmujem.:D
    No, kniha ma akosi nezaujala. O.o Ale pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)