1. februára 2013

Recenzia: Medený jazdec (Tatiana a Alexander #1)

autor: Paullina Simons
názov: Medený jazdec
originálny názov: The bronze horseman
séria: Tatiana a Alexander | Tatiana and Alexander
rok vydania: 2001; SR: 2003 (Ikar)
GR: 4.39 / 12,432 hodnotení

Za objavenie tejto úžasnej knihy vďačím Freckles a Luu. Denne čítam recenzie, ale zapáčila sa mi aj obálka (použila som anglickú obálku z roka 2009, lebo sa mi páči najviac; oveľa viac než naša slovenská, ale o tom až o chvíľu.) a popis, tak som si povedala, že si to v knižnice vyhliadnem a prečítam. Našla som ju zastrčenú na poličke, bez prebalu, polepenú a hrubú s malilinkými písmenkami. Prekvapilo ma to. Knihy o Rusku nie sú mojou šálkou kávy, (mám odpor k ruským autorom, sama neviem prečo. možno kvôli povinnému čítaniu a ukážkam v literetúre, ktoré ma nechávajú chladnou) no táto kniha je dokonalá. Určite patrí medzi tie najlepšie aké som čítala. Dokonca mám pocit, že je to to najúžasnejšie, čo som vôbec čítala. Medený jazdec je kniha, ktorá si zaslúži pozornosť. Hľadám tie správne slová, ale akosi neprichádzajú a ja neviem, čo mám o nej povedať, lebo všetko, čo napíšem, nebude stačiť na vykreslenie mojich dojmov. (práve som prekonala záchvat plaču, ktorý ma držal posledné strany

Na chvíľočku zabudnite na paranormálno, na hrdinky sústredené na seba aj na všetkých zlých chlapcov, ktorí vám učarovali. Poďte s Medeným jazdcom do Leningradu v deň, keď začala druhá svetová vojna. Spoznajte Tatianu a Alexandra. Spoznajte príbeh plný citu, emócií, lásky, straty a bolesti. Zažite Leningrad na samom dne a hlbokú nádej v lepší život.

Námet & Fabula
Tento mesiac som prečítala mnoho kníh o vojne kvôli povinnému čítaniu, na dejepise preberáme druhú svetovú, ale nezaujali ma. Chcela by som povedať, že Medený jazdec nie je o vojne. Je. Vojna je pozadím všetkých udalostí, celého tohto neuveriteľného príbehu. Problematika vojny je zobrazená odlišne než v spomínaných knihách. Postavy sa nesústreďujú na koniec, veria v lepšiu budúcnosť. Zobrazenie je veľmi realistické a úprimné, priam desivé. Vojnu nikdy nechcem zažiť, ale spôsob, akým sa žilo v Rusku bol ťažký aj bez nej, nieto ešte počas nej. Páčilo sa mi, že rozprávanie je z pohľadu Tatiany a niekoľko kapitol aj Alexandra. Uchvátil ma príbeh lásky medzi dvoma mladými ľuďmi, ktorým v ceste nestojí len ZSSR a vojna, ale aj ďalšie prekážky. Spôsob, akým žili svoje životy, keď každá minúta mohla byť posledná, ukazoval silný charakter človeka, lebo ani v tých ťažkých časoch nestrácali sami seba.

http://www.mediadump.com/hosted-id90-the-
ghosts-of-world-war-ii.html
Postavy
Hlavná hrdinka knihy, Tatiana, je sedemnásťročné dievča, čo nezačalo ani žiť. A vtedy prichádza vojna, predčasná dospelosť a láska. Ale to nie je také jednoduché, ak milujete priateľa svojej sestry, dokonca ani keď je vám táto láska opätovaná. Tatianin charakter sa nepodobá žiadnej inej hrdinke. Je statočná, silná, oddaná a nadovšetko miluje svoju rodinu, obetovala by jej čokoľvek. Jej pohľad na svet je reálny, ale nestráca vieru, snaží sa myslieť optimisticky a hoci nenávidí klamstvo s pretvárkou predsa len potichu miluje Alexandra. Práve to jej zmierenie s osudom, že Alexander patrí Dáši, ma udivovalo najviac. Chcela, aby bola Dáša šťastná i keď ju to zraňovalo.

Alexander je mladý vojak postupujúci po rebríčku hodností veľmi rýchlo a zdanlivo jednoducho. Jeho minulosť je však guľou na jeho nohe, alebo možno guľkou v hlavni zbrane patriacej jeho priateľovi Dimitijovi. Spravodlivý, odvážny a silný Alexander urobí pre Tatianu všetko. Jeho postava prekonala akúkoľvek inú mužskú postavu, ktorá sa mi už pri čítaní priplietla do cesty. (istá autorka po dočítaní knihy Na pol cesty do hrobu povedala: Bones, vezmi si ma. ja by som mohla povedať to isté Alexandrovi) Alexander vidí čierno-bielo, nebojí sa riskovať vo vojne život a lži z duše nenávidí, lebo sa do nich zamotáva stále hlbšie. Jeho morálka sa ukazuje najmä počas obliehania Leningradu, keď sa správa ako skutočný chlap a stará sa o celú rodinu Metanovovcov.

Dáša, alias vraj dospelá žena zamilovaná do Alexandra, mi liezla na nervy. Nie úplne od začiatku, ale s postupom deja som mala pocit, že ju uškrtím alebo aspoň niečím tresnem. Tatiana bola milo-optimisticky-naivná, ale Dáša bola slepá, hlúpa a zameraná len na seba. To ako dokázala ignorovať vojnu a okolie mi jednoducho nešlo do hlavy ani za máčny máčik. Ich rodičia boli zasa zameraní na Pašku, jediného syna a všetko ostatné akoby im vyfučalo z hlavy a prestalo ich totálne zaujímať. A podarenú skupinku veľmi reálnych, no oveľa menej obľúbených postáv takmer bez chrbtovej kosti zakončuje Dimitrij. Podliak tváriaci sa ako Alexov priateľ, v skutočnosti iba parazit. Jeho správanie bolo najhoršie zo všetkých, lebo si ho uvedomoval, dokonca naschvál robil to, čo zbližovalo.

http://rosyjski.pro/
Štýl & Čítavosť
Medený jazdec je román plný reálneho zobrazenia života počas druhej svetovej vojny, nielen v Leningrade, ale hlavne tam, počas obliehania. Čítala sa mi veľmi dobre, preklad bol naozaj kvalitný, ale je to vyššia liga než naša zvyčajná téma fantasy. Štýl písania je o niekoľko levelov vyšší, slová sa neopakujú a samozrejme nájdeme dosť úsekov o Rusku spolu s komunizmom, proletariátom, súdruhmi a podobne. Niektoré časti odkazujú aj na vojnu s Fínskom, mestá a zameriavajú sa na ťažký život, aký tam vtedy bol takže príliš rýchlo túto knihu asi nezhltnete. A možno naopak, vás úplne pohltí ako mňa. Chcem tým však povedať, že sa treba pripraviť na skutočnú realitu tých dní a nielen na príbeh o láske. Priblížené budú metódy tajnej polície, udavačstvo a súdy - ak sa to dá nazvať súdmi.

Emócie & Romantika
Príbeh vo vás zanechá hlbokú stopu, ktorú si zapamätáte nadlho. Vpíše sa vám do podvedomia a do srdca, budete nad Táňou a Šurom rozmýšľať, predstavovať si Rusko, aké bolo. Ak spolu s nimi prežijete ich osud, určite naň tak skoro nezabudnete a namiesto chvíľkového smiechu, krútenia hlavou či plaču vo vás zostane spomienka na nádhernú story, ku ktorej sa budete chcieť vracať.  V kritických situáciách sa vyfarbia všetci a len potom ich skutočne spoznáme.  Romantika je zaobalená do úcty, priateľstva, úprimnosti a klamu. Čakajú na nás prechádzky mestom bez slov, ale aj bolestivé hádky so zraňujúcim efektom.

Dojem & Odporúčania

Po dopísaní recenzie som si odrazu istá, že toto je najlepšie, čo som kedy prečítala. Už teraz čítam pokračovanie po anglicky a poviem vám, nečíta sa to tak ťažko, ako som myslela. Práve naopak, Alexander a Tatiana sa číta veľmi príjemne. Naostatok, by som chcela povedať, že ma veľmi mrzí nedostupnosť tejto knihy a vlastne aj celej série v slovenskom jazyku. Vydavateľstvo však povedalo jasne, dotlač a pokračovanie nebude. Tí z vás, čo si netrúfajú na angličtinu nemusia zúfať. Knižný klub u našich českých susedov v tomto roku plánuje nielen dotlač prvého dielu ale aj obe pokračovania. 


   5 hviezdičiek a odporúčanie

18 komentárov:

  1. Už to mám nějaký ten pátek rozčtené a vzdychám nad tím, jak je to super, akorát mám tendence, když to začne být na můj vkus moc depresivní odskočím k jiné knížce, tím pádem do dočtu, tak v příštím století xD

    Dáša mě štve už od začátku, připomínám mi bratra (tolik k reálnosti) a Dimitrij? Had jeden!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som nemohla odskočiť, držala ma od začiatku do konca. No máš pravdu, občas to bolo depresívne. "Had jeden!" <> to ma fakt pobavilo. :D

      Odstrániť
  2. Dášu jsem taky nesnášela. Vůbec všichni Taťánini blízcí byli hrozní a sobečtí. Ale stejně mi jich pak bylo líto.
    Ta kniha je skvělá. Co víc k tomu povědět.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď som sa snažila napísať recenziu a som hovorila kamoške, že neviem, čo mám napísať, tak mi poradila toto: "Napíš: Je to to najlepšie, čo som čítala." :D

      Odstrániť
  3. Od kedy som tuto knihu precitala, vzdy ked stojim na zastavke, tuzobne sa pozeram na druhu stranu cesty. ;)

    Skvela recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. To sú silné slová a už nepochybujem, že si tú knihu prečítať MUSÍM. V knižnici ju majú, len ju musím nájsť...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neboj, nájdeš, prečítaš a budeš chcieť pokračovanie. :)

      Odstrániť
  5. Tak to je nejaká extrémne nadšená recenzia 8D
    Znie to zaujímavo, trochu mi to pripomína knihu Peter a Lucia o vojne, tak to bolo tiež veľmi dobre vykreslené, určite sa pokukám po tejto knihe 8) Taký nádych history a lásky to má 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. K Petrovi a Lucii by som to vôbec neprirovnávala. Tá kniha bola veľmi rozvláčna a mne osobne sa takmer vôbec nepáčila. Zabil to koniec a veta s kvočkou. :D Ale ak sa ti tamto páčilo, tak toto budeš milovať. :)

      Odstrániť
  6. Knihu si pamätám veľmi dobre vo svojej reálnosti to najlepšie čo som kedy prečítala a som za túto recenziu rada, stotožňujem sa s ňou.
    A prekvapilo ma, že v záplave Divergencií, Upírskych Akadémií a čojaviem čoho tu nájdem recenziu práve na túto, moju najobľúbenejšiu knihu (vtedy som sa začala učiť rusky, kniha fakticky ovplyvnila).
    Je naozaj skvelá, niekedy ma z nej mrazilo, príbeh bol podaný úžasne a ja som čítala celé dni. Bolo ťažké odtrhnúť sa.
    A netušila som, že to má pokračovanie! Bože, teraz to budem určite zháňať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čítala si to po RUSKY? Ja ťa fakticky obdivujem. Určite by som to po rusky nezvládla, hoci som mala ruštinu dva roky z azbuky si nič nepamätám. :D A pokračovania sú až dve. :)

      Odstrániť
    2. Hej, rusky. Som si myslela, že to nedám ale potom po prečítaní mi dávala azbuka oveľa väčší zmysel (ani to netrvalo dlho...čakala som, že sa cez to budem hrabať tak rok, dva). Lepšie než etikety v ruštine na zadnej strane od nálepiek cocacoly...:D
      2 hej? No super (mám pocit, že nemám záujem o pokračovanie tú prvú mi predsa len nič nenahradí..to píšem iba preto, že zháňať sa mi to nechce :D). Vďaka za informáciu.

      Odstrániť
  7. Ja to fakt nechápem. Čítam na to toľko dobrých recenzii a pri tom si neviem predstaviť, že by som túto knihu niekedy čítala. Bojím sa, že by ma nebavila, aj keď o nej každý hovorí, aká je úžasná. Je to tou témou. Sama si síce povedala, že nemáš rada knihy o Rusku. Sme na tom dve a ešte keď sa k tomu pridá aj vojna, to je u mňa potom ešte horšie. Musí to byť veľmi dobrá kniha, keď pre mňa nudnú tému, dokázala autorka napísať tak, že zaujala ešte aj teba.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja musím povedať, že som sa nad tým ani veľmi nezamýšľala - teda nad témou. Pochvalné recenzie ma nakopli a potom, keď som sa začítala už nešlo prestať. Myslím, že keby si ju aspoň skúsila, určite by si neoľutovala. :)

      Odstrániť
  8. Absolútne zdieľam s tebou tvoje pocity z tejto knihy. Čítala som ju viackrát a vždy ma zasiahla tak, ako prvýkrát. Jedna z najlepších aké som kedy mala možnosť prečítať si. Len k recenzii sa neviem odhodlať. Asi práve kvôli tomu, že bola taká dojímavá a smutná.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Já jsem si knížku nedávno koupila a bohužel jsem si jí ještě nepřečetla, ale chystám se na to :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Čítala som túto trilógiu min.rok (mám ju celú v knižnici ;)) a ostala som nadšená. Odporučila mi ju kamoška, najprvcsom ohrnala nos, lebo nemám rada "love story" iba ak má silný príbeh na pozadí skutočných historických udalostí a táto kniha to nielenže splnila, ale aj predčila. Stala sa mojou najobľúbenejšou a už sa teším na knihu Bellgrand, ktorá je o Alexandrových rodičoch. Má mi dojist v apríli a už som u českých čitateľov čítala na ňu recenzie, ktoré sú veľmi pozitívne.
    Odporúčam podobný žáner:
    Sašenka - Simon Montefiore
    Zimný palác (cz:Zimní) - Eva Stachniak.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)