24. februára 2013

Recenzia: Undone

autor: Cat Clarke
názov:  Undone
originálny názov: Undone
séria: -
rok vydania: 2013
GR: 4.30 / 122 hodnotení

Práve som dočítala posledné strany, čo je neuveriteľný výkon vzhľadom na to, ako som plakala a verila, že posledná strana nebude poslednou - že toto nemôže byť koniec. Bol to koniec. Je to koniec. A tak plačem a moja sestra by bola rada, keby som už prestala.


Toto je prvá, ale určite nie posledná kniha od Cat Clarke, ktorú si prečítam. Musím zložiť klobúk pred spôsobom, akým napísala taký silný príbeh plný emócii s veľmi reálnym podkladom a takou dávkou skutočnosti, že mi to takmer zlomilo srdce. Chcete si prečítať knihu o láske, zrade, bolesti, strate a pomste? Prečítajte si Undone.

Prečo som si vybrala túto knihu? Pretože som počúvala z každej strany chválospevy na Cat. Pretože obálka je dokonalá. Pretože anotácia ma dostala. Pretože som si zamilovala trailer. Preto. 


Námet & Fabula
Nedávno som čítala knihu Boy meets boy - ten chalan ma z pekla šťastie, že jeho orientáciu všetci brali tak v pohode. Kai nemá toľko šťastia, nemá vlastne žiadne. Jedného krásneho večera ho nafilmujú s iným chalanom, zavesia video na net, a aby toho nebolo málo, rozpošlú to celej škole do mailov. Kai to neznesie, Kai skáče, Kai je mŕtvy. Ostalo len zúfalo zamilované dievča so zlomeným srdcom, jeho najlepšia kamarátka. Jem sa rozhodla, že vinníci zaplatia.

Čokoľvek o Undone poviem, bude iba pokriveným odrazom príbehu. Príliš skomolené, príliš nedokonalé, ale aj tak sa pokúsim. Už o mne viete, že knihy začínajúce smrťou u mňa nebodujú. Táto je však vzácnou výnimkou. Kai napísal pred smrťou Jem niekoľko listov - konkrétne toto sa mi najprv nepáčilo, pripomínalo mi to P.S.: Milujem ťa (nečítala som to a film som nevidela celý, nezaujalo), ale potom ma tie listy rozosmiali a rozplakali a nevedela som, čo zo sebou. Námet je fakt veľmi dobrý, hovorí o pomste a o tom, ako zmení človeka. Doslova ho zožerie za živa až sa nespoznáva.

>>I was going to do exactly what Kai had told me not to do in his first letter. I was going to do whatever it took to find out who filmed him. Then I was going to punish them. <<

Začiatok bol rýchly a koniec mi zlomil srdiečko. V istom zmysle som očakávala, čo sa stane (a aj sa stalo), ale dúfala som, že sa to nestane. Posledných pár kapitol nabralo také grády, že som bola taká vynervovaná a nedočkavá konca. (potom som sa zas musela ihneď pustiť na recenziu) Troška horšie to bolo so stredom knihy - podľa mňa príliš zdĺhavé opisy spriateľovania Jem s populárnou skupinkou a jej posadnutisť pomstou i sarkastické či nepriateľské poznámky na ich účet mi prekážali. (i keď cynizmus je môj priateľ)

by m-a-t-h-e-s.deviantart.com
Postavy
Jem bola už od začiatku divná. (nie v zlom ani dobrom slova zmysle. jednoducho divná) Jej sústreďovanie na tím populárnych bolo prehnané a jej reakcie počas fázy "dostať sa medzi nich" ma občas zarážali, že som mala chuť ju nakopať. Niektoré jej činy boli nedomyslené a prehnané. No napriek tomu sa mi jej charakter páčil. (nie ako osobnostný charakter, ale ako postava) Nie je to prototyp dobrého dievčatka, ani nie je vyslovene zlá, no na konci už je taká zdevastovaná a zaslepená svojou pomstou, že nerozlišuje správne od nesprávneho. To bol cieľ knihy. A podaril sa na výbornú.

Štýl & Čítavosť
Ako sa mi Undone čítalo? Prvé strany preleteli rýchlo. Stred knihy šiel pomalšie, v podstate sa nič poriadne nedialo, iba Jem bola pohltená skupinou populárnych. Posledných sto strán som zhltla za hodinku a pol, lebo sa zrazu všetko rozbehlo, stupňovalo a vyhecovalo do konca, za ktorý by som bola ochotná dať 7 hviezdičiek a tisícoraké odporúčania.

>>This almost-possible future shimmers in front of me, vanishing whenever I try to focus on it. It’s just as well really, because if I could see it properly it might actually be a future I would want. A future almost worth living for.<<

Emócie & Romantika
... boli výraznými zložkami celej story. Emočne bola kniha veľmi dynamická, avšak, znova len na začiatku a na konci. To medzi bolo viac-menej nemastné-neslané, dokonca aj čo sa týka listov. 

Veľmi ma udivila romantická zápletka medzi Jem a istým nemenovaným chalanom z populárnej skupinky. Celá tá skupina ma prekvapila. Neboli to taký tí králi strednej školy, akú prezentujú Hollywood. Áno, chodili sa schlastať, ale neboli desiví, zlí či protivní k ostatným.

Dojem & Odporúčania
Nebudem znova opakovať, že kniha na mňa urobila obrovský dojem a do ďalších od autorky sa pustím čo najskôr. Chcem len povedať, ak máte aspoň trošku času, prečítajte si Undone, postačia aj základné vedomosti angličtiny a určite nebudete ľutovať

4 hviezdičky a odporúčanie

7 komentárov:

  1. To znie zaujímavo 8) Ešte som o tom nepočula, ale evidentne je to pekne emočná kniha. Mne nevadí, keď niekto na začiatku umrie, ale musí to byť dobre potom podané 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Cat Clarke je skvelá a tento námet vyzerá zaujímavo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Od Cat som čítala Entangled aj Torn a boli dokonalé kompletne... tak sa trošku bojím, či ma Undone nesklame, asi aj hej.:P Ale stále vyzerá skvelo a pustím sa doň.:) Super recenzia.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak niektorým sa to páčilo menej, ale ja nemám s čím porovnávať. .) (zatiaľ)

      Odstrániť
  4. No vyzerá to úplne super. Určite zaradím na wishlist :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ten trailer sa podaril(len si tuším na GR písala, že Jem nie je blond?) na knihu som zvedavá, keďže som od Cat Clarke ešte nič nečítala =)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš pravdu, Jem nie je od začiatku blondína. :D Ale určite niečo od Cat skús. Predpokladám, že ostatné knihy budú ešte lepšie - aspoň to poniektorí tvrdia. :)

      Odstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)