13. apríla 2013

IB: Bookworm Monthly (Február/Marec 2013)


Keďže som v poslednej dobe hrozne zlenivela a nemám na nič čas. (a ani sa mi vôbec nič nechce) Takže som túto rubrika flákla minulý mesiac aj predminulý, teraz to naprávam. Prehľad čo som prečítala a ako sa mi to (ne)páčilo. Dnes troška dlhšie-kratšie. Viac kníh, ale menej o nich, aby článok nebol taký dlhý. :)

Kniha mesiaca

Patrick Rothfuss: Strach múdreho muža
"pokračovanie jednej z najkvalitnejších trilógií"

Nenapísala som recenziu ani na prvý diel ani na jeho pokračovanie, hoci po poslednom sa určite objaví óda na celú sériu Príbeh kráľovraha.

Kote je obyčajný hostinský, aspoň sa tak tvári, rozprávajúci svoj veľkolepý životný príbeh po tri noci pisárovi, čo v ňom spozná bájneho Kvothea, ktorého život sa zmenil na jednu veľkú legendu, že aj malé deti vedia kto to bol a čo urobil.

Prvá kniha vyšla už dávnejšie a preklad druhej sa objavil ku koncu minulého roka. Obe knihy sú napísané brilantne s množstvom pefektných zápletiek, ktoré sa stupňujú od začiatku príbehu - v knihe Meno vetra. Séria patrí medzi povinné vybavenie fantasy čitateľa, čiže pokiaľ ste o nej ešte nepočuli alebo počuli, ale nečítali. Bežte to napraviť! Posledný diel s názvom Kamenné dvere by mal vyjsť podľa GR v roku 2025. Dúfam, že to si len autor, z nás úbohých čitateľov, robí nemiestne žarty.

Prekvapenie mesiaca

Cat Clarke: Undone - Toto je prvá, ale určite nie posledná kniha od autorky, ktorú si prečítam. Musím zložiť klobúk pred spôsobom, akým napísala taký silný príbeh plný emócii s veľmi reálnym podkladom a takou dávkou skutočnosti, že mi to takmer zlomilo srdce. Chcete si prečítať knihu o láske, zrade, bolesti, strate a pomste? Prečítajte si Undone.

Lauren Oliver: Delírium - Kniha sa mi nesmierne páčila. Okrem neokukaného námetu, príjemných postáv, bola ešte aj dynamická a na konci ma dohnala k slzám.

Kiersten  White: Raz a navždy (Zlodejka duší, #3) - Posledný diel skončil pateticky sladko a dobre, no napriek tomu sa mi veľmi páčil a v tom období som triafala jednu katastrofickú knihu za druhou, že ma táto dostala, najmä vďaka celkom dobrej zápletke a vyvrcholení.

J. Lynn (Jennifer L. Armentrout): Wait for You (Wait for You, #1) - Úplne najlepšou vecou na tejto knihe je štýl písania. Na vtipných hláškach som sa smiala celé minúty, až mi slzy tiekli. Príbeh bol v pohode, taká zamilovaná oddychovka. 

Georgia Cates: Beauty from Pain (Beauty, #1) - Predstavovala som si niečo ako Fifty Shades, ale nič podobné sa nekonalo. Žiadne zmluvy. Dokonca ani len krstné mená a trojmesačná dohoda. Ibaže, niekedy nejde všetko podľa plánu.

Bettina Belitz: Ukradnuté sny - Neuveriteľne sa mi páčilo, ako autorka vytvorila príbeh, a na čo sa zamerala. Nič podobné som ešte nečítala, takže pre mňa to bol veľký čitateľský zážitok v premiére. Nová bytosť / bytosti potrebujú okrem mena aj minulosť, spôsob premeny (biologicky povedané rozmnožovania), okruh potravy (čiže to, čo požierajú) a samozrejme aj dobrovoľne-nedobrovoľné obete. Po prečítaní som okamžite chcela ďalší diel, čo bohužiaľ, nebolo možné kvôli nemčine, no nezúfam. Pokračovanie vyjde v októbri.

Nesklamalo

Cynthia Hand: Nadpozemská - Takže znova kniha s anjelskou tématikou. Nič svetoborné, ale príjemné čítanie s nie veľmi tradičným scenárom. Áno Clara je čosi ako anjel, a áno, dočkáme sa nedopečeného ľúbostného trojuholníka. Prečo nedopečeného? Lebo je jasné, že nejaký by mal byť - ibaže ani veľmi nie je. Pretože všetci traja zúčastnený majú celkom jasnú predstavu, čo chcú. A to je super, namiesto nekonečného naťahovania, sme konečne dostali normálne psychicky stabilné postavy. Len aby sa to nezmenilo.

L.J. Smith: Prekliate sestry (Ríša temnoty #2) -Zápletka má rýchly spád, stále je v pohybe. Dynamika od prvej strany po poslednú je veľkým plusom, aj keď niektoré časti by som troška predĺžila a viac rozpísala, lebo napríklad časti kde sa postavy zamilúvajú sú opísané dosť chabo. No na druhej strane nastoľujú holý fakt. Sme zamilovaní, tak to malo byť a hotovo. Bodka. Načo si lámať hlavu nad tým či je to dobré alebo nie, keď je to jednoducho tak. Tým nechcem povedať, že sa vôbec nezamýšľali, ale neprežívali ten fakt tak tragicky ako chuderka Elena.

Lisa Kleypas: Devil in Winter (Wallflowers #3) - Kniha spomenutá niekoľko (dosť) riadkov nižšie, ma nakopla na prečítanie tejto. Tak zúfalo som si ju chcela prečítať, lebo som už v polovici tamtej pochopila o čom resp. o kom bude táto. A nesklamala. Bola perfektná, hoci po anglicky mi to trošku tvalo.

Pohodové čítanie

David Levithan: Boy Meets Boy - Už samotný názov je zaujímavý, väčšinou ho poznáme ako Boy meets Girl, no tu je to mierne inak. Celkom vtipné čítanie, ale nedokázalo ma pohltiť.

Francine Rivers: Dieťa zmierenia - Celá zápletka sa točí okolo Dynahinho rozhodnutia. Nepáčilo sa mi, ako do toho vstupovala jej rodina a aký zaujali postoj - takisto prehnané. Všetci okolo nej, zarytý kresťania, a posielajú ju na potrat či chce alebo nie. Vmiešavanie matky a babičky bolo ako zo zlého sna. Konkrétne táto časť sa mi zdala najpritiahnutejšia za vlasy. 

Lauren Kate: Vykúpenie (Padlí anjeli #4) - Za prečítanie celej série by mi mali dať medailu za hrdinstvo, lebo posledné dva diely boli boj a ani jeden sa mi nepáčil. Tomuto som však dala 3 hviezdičky, lebo bol posledný a mňa zaliala eufória, že už nič podobné nebude.

Christopher Paolini: Eragon (Inheritance #1) - Film sa mi nepáčil, preto som sa knihe dlho vyhýbala, no nakoniec to nebolo také strašné, vlastne sa mi to páčilo. Až na fakt, že Eragon rád odpadával. Budem dúfať v jeho odolnosť v nasledujúcich dieloch.

Katie Piper: Krásna - Skutočný príbeh Katie, ktorá prežila nočnú moru v podobe dokaličenia šialeným ex-priateľom. Emotívny príbeh dokladovaný aj fotkami. (nič pre slabšie povahy - tie fotky mám na mysli)

Cast, P.C.: Predurčená (Škola noci #9) - Tento diel patrí skôr k tým vydarenejším, ale chcem viac Daria a Afrodity. Čo tam po Zoey, ta môže pre mňa za mňa aj zomrieť.

Lissi Harrison: Kde je vlk, tam je hra (Monster High #3) - Z celej série je to zatiaľ najslabší diel. Pokračovania zámerne vyhľadávať nebudem, no keď na nich náhodou natrafím, prečítam si ich.

Pavel Gotthard: Léky smutných - Zápletka sa mi veľmi páčila. Výber medzi realitou a tým o čom predpokladáme, že je realita bol naozaj veľmi dobre vyobrazený. Nerozumela som však postavám, prečo ich to tak bralo - prečo boli odhodlané odsunúť život bokom a snažiť sa žiť na možno ani neexistujúcom mieste.

Lisa Kleypas: Vôňa jesene - Lisa je moja obľúbená autorka a píše 4-5* knihy. Čo to popísala v tejto knihe nechápam, ani sa vyjadrovať k tomu nechcem. Aspoňže mi to vynahradila v pokračovaní. (viď. o dosť vyššie)

Amanda Hocking: Prímerie (Svet Tryllov #2) - Prímerie sa nesie v duchu predchádzajúcej časti, no Wendy konečne dospela (aspoň sa tvári). Len ma zarazilo, s kým nakoniec zostane. (áno, pozrela som si spoiler z 3. dielu. nemohla som vydržať)

Jessica  Sorensen: The Coincidence of Callie and Kayden (The Coincidence #1) - Hoci je námet knihy veľmi, naozaj veľmi silný a sľubuje spomínanú emočnosť, z tohto hľadiska ma autorka sklamala. Počas celej knihy som nevycedila ani slzičku, ani raz som sa z postavami úplne nezžila a bola som nezainteresovaným čitateľom, ktorého sa príbeh vôbec nedotýka. Veľmi ma to mrzelo, lebo som si nedokázala knihu poriadne vychutnať.

Deni  Arpášová: Tajomstvo duší - Veľmi sa mi páčil námet, ale prevedenie až tak veľmi nie. Príbeh sa v mojich očiach neuveriteľne podobal na Súmrak stlačený do jednej knihy. Všetko sa dialo príliš rýchlo. Zamilovanie 1 strana, potom vyznanie lásky, vydieranie a útek 1,5 strany. Nie som fanúšikom omáčok, ale uvítala by som viac opisov a rozvinutejší dej.

Andrea  Coddington: Mal to byť pekný život - Prvé čo chcem povedať: zbožňujem štýl písania. Keď som sa raz začítala, nedalo sa prestať - príbeh je veľmi pútavý, sviežo napísaný. Autorkine vtipné poznámky ma rozosmiali a neuveriteľne sa mi páčili všetky opisy NY spolu s vysvetlivkami. Nesmiem zabudnúť ani na svoje prekvapenie, že v NY žije toľko Slovákov. Najviac sa mi asi páčil spôsob vyjadrovania. Slovenská kniha skvelo doplnená o anglické výrazy a naše nárečové slová ma úplne dostala.

Gemma  Malley: Zrodení pre smrť (Deklarácia  #1) - Zrodení pre smrť je kvalitná dystópia, možno by som ju trošku ochudobnila o niektoré zamyslenia, ale inak bol dej dynamický a nepredvídateľný. Páčil sa mi spôsob podania a riešenie krízy nadbytočných. Pokračovanie si určite nenechám ujsť.

Sklamanie mesiaca (čakala som viac)

Lauren Kate: Vášeň (Padlí anjeli #3) - Prvá časť - hrozná. Druhá časť - super. Verila som, že to už bude iba lepšie. Mýlila som sa a tretia časť bola príšerná. Všetky tie skoky do minulosti a naháňačky. Uf, musela som sa nútiť do každej vety.

Alyson  Noel: Vezmi ma na mesiac - Stále dávam Noelovej šancu a stále som sklamaná. Asi to už nechám tak.

Anna  Godbersen: Luxus (Luxus #1) - Na knihu ma nalákala Freckles, no nijakovky ju nemôžem vychváliť, tak ako ona. Priemer. A po prečítaní anotácií na nasledujúce knihy s touto sériou nechcem nič mať.

Sophie  Jordan: Útek (Draki #2) - Ani nemôžem uveriť, že sériu píše tá istá autorka. Bola som znechutená. Najmä tým hnusným trojuholníkom.

L.J. Smith: Úkryt (Stefanove denníky #5) - Hoci sa mi neskutočne páči séria Ríša temnoty, upírske denníky mi už lezú krkom. Je jedno čie. Či už Elenine alebo Stefanove. Tradične teda patria k sklamaniu.

Prepadák mesiaca

Krystyna Kuhn: Hra (Údolie #1) - Hurá! Ďalšia kniha, ktorá sa u mňa zaradí k nepodarkom. Nudný začiatok, cez ktorý som sa takmer neprehrýzla vyústil do ešte nudnejšej zápletky a konca, keď som už len otáčala strany v nádeji, že bude konečne koniec. Postavy mi liezli na nervy a Julia bola až neuveriteľne paranoidná. Prečo som sa dozvedela až na konci knihy a fakt som mala pocit prehnanosti. A to ani nehovorím o tom "vztahu" s Chrisom. To čo bolo? Šak nič, nič, prehodia dve vety a ona sa cíti akoby sa jej neviem ako dostal pod kožu. Jednoducho katastrofa. Som zvedavá, či druhý diel môže byť ešte horší.

Krystyna  Kuhn: Katastrofa (Údolie #2) - No tak toto bolo fakt ešte horšie než prvý diel. To akože banda deciek si v piatok povie: "Poďme vyliezť na 3000 vrch" a v sobotu fakticky ide, pričom až jedno dievča z ôsmich účastníkov má aspoň akú-takú šajnu? Mohlo toto byť ešte viac nerealistické? A navyše, Julia bola znova príšerne neznesiteľná... ku Katie sa radšej ani nevyjadrujem.

Cassandra Clare: Clockwork Princess (The Infernal Devices #3) -  Tak toto je riadne sklamanie. A nehovorím o príbehu. Príbeh bol dobrý. Ale čo autorka porobila s milostným trojuholníčkom je katastrofa. Na konci mi to prišlo až zvrátené a poriadne. Sa nevedela rozhodnúť alebo čo? A to sa niekto sťažoval na Bellu, že je nerozhodná a na Annu (Fifty shades), že je sprostá. A toto má byť čo? Ak nie vrchol sprostoty tak neviem. Celý príbeh som znášala Jema a na konci mi ho bolo ľúto, ale ten epilóg dorazil akýkoľvek dobrý pocit z knihy. Jedna hviezdička za príbeh, jedna hviezdička za Willa a to ostatné nestojí za reč. Taká sklamaná som nebola už dávno - dokonca mi to vysušilo aj slzy. Myslím, že ďalšiu knihu od Cassandry už neprečítam. Všetko skazí. Dokopala túto sériu, anotácie na 4, 5 a 6. diel TMI sľubujú rovnaké sklamanie. Myšlienky a nápady dobré, ale nevie kedy prestať. 

4 komentáre:

  1. Nadpozemská sa mi veeeľmi páčila 8) Už aj 2ku som prečítala.
    Draki je dobrá séria a 2ka bola pekne depresívna 8D Práve to sa mi tam lúbilo, ja som sa na tých 3(4) debiloch len smiať vedela 8D
    Eragona som videla a moc sa mi páčil film 8) Knihu som raz začala, ale dostala som sa po 2. kapitoli a no unudilo ma to bohužiaľ. Raz tomu dám ešte šancu, ale momentálne nie.
    Deklarácia sa mi naozaj páčila, skvelý zvrátený svet 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vášeň bola náhodou najlepšia časť z celej série! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vždycky jsem strašně obdivovala lidi, co dokážou udělat žebříček z toho, co přečetli. Mě se to prostě buď líbí, nebo nelíbí a většinou přečtu do měsíce dvě knížky a z těch ani žebříček udělat nejde :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. S tým prepadákom mesiaca rozhodne nesúhlasím :D Dobre no, epilóg bol od veci a bermudský trojuholník ma doslova trhal na kusy. Willa som mala radšej ako Jema, ale zase aj toho som si neskôr obľúbila a oboch mi bolo ľúto. Za oboch som vždy revala ako malé decko. Preto som sa bála hrozne toho konca a... no... dopadlo to inak, ako som čakala, ale s tým už nič nenarobím. Autorka asi chcela potešiť obe strany a asi sa jej zdalo, že keď to takto vyrieši, bude to dobré. Niektorí ju za to chvália, iní nenávidia, že to celé pokazila. Ja stále neviem, ale s odstupom času som sa s tým už zmierila.
    Ja som len rada, že som si ten príbeh mohla prečítať. Neľutujem to :D

    Ak ide o Hru, ehm... prečítala som prvú kapitolu a odložila to, vôbec ma to nebavilo :D
    Ak ide o Draki, ja som práveže mala viac výhrad k prvému dielu. Kostrbatejšie vety a otrepaná zápletka. V dvojke sa to trochu rozbehlo a zase si myslím, že s tým trojuholníkom to nebolo až také hrozné. Čítala som už aj o horších.

    A ja som už len zvedavá na Wait for you. Ešte som to nečítala, no má to celkom dobré recenzie, tak som zvedavá. :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)