5. apríla 2013

(RC) Recenzia: Ukradnuté sny (Ukradnuté sny #1)

autor:  Bettina Belitz
názov: Ukradnuté sny
originálny názov: Splitterherz
séria: Ukradnuté sny | Splitterherz
rok vydania: 2013
GR: 3.73 / 470 hodnotení

Anotácia
Sedemnásťročná Elisabeth Sturmová je naštvaná snáď na celý svet. Kvôli rodičom sa musela presťahovať, prišla o všetky kamarátky, a navyše tu na vidieku nie je takmer žiadna príležitosť na zábavu. Všetko však zmení stretnutie s Colinom. Prečo ju tento odmeraný a chladný chalan od začiatku priam neuveriteľne priťahuje, to si sama nedokáže vysvetliť. Je pre ňu jednou obrovskou hádanku.

Aké je jeho tajomstvo? Čo skrýva? Svojím pátraním odhalí Elisabeth pravdu nielen o Colinovi, ale aj o vlastnej rodine a zistí, že im všetkým hrozí obrovské nebezpečenstvo.

Veľmi sa mi páči obal, je neskutočne unikátny v tej záplave čiernej, ktorá pri obálkach dominuje a na poličke bije do očí svojou farbou. Obrovskú pochvalu si okrem obálky zaslúži aj samotný obsah, ktorý je neuveriteľný.


Námet & Fabula
Nie je to prvá kniha s tematickou snov, to zďaleka nie. Ale jej prevedenie je originálne. Hlavná hrdinka sa neprepadáva do nočných môr, ak niekto v jej blízkosti spí, ani sa  nedostáva do tela niekoho iného ani nič podobné. V tejto knihy objavíme úplnú novinku. Nočné mory živiace sa emóciami z našich snov. Nechcite vedieť, ako zle sa to môže skončiť.

Neuveriteľne sa mi páčilo, ako autorka vytvorila príbeh, a na čo sa zamerala. Nič podobné som ešte nečítala, takže pre mňa to bol veľký čitateľský zážitok v premiére. Nová bytosť / bytosti potrebujú okrem mena aj minulosť, spôsob premeny (biologicky povedané rozmnožovania), okruh potravy (čiže to, čo požierajú) a samozrejme aj dobrovoľne-nedobrovoľné obete.

by RonnieRiddik.deviantart.com
Postavy
Hlavnou hrdinkou je Elisabeth. Možno vás to prekvapí, ale nevytvorila som si k nej nijaký hlbší vzťah, väčšinu času bola zamotaná vo svojom mierne zmätenom živote a pôsobila na mňa neutrálne. Fakticky by som uvítala, keby sa autorka tejto postave troška viac venovala, lebo som sa s ňou nevedela celkom vžiť, ale zaujala ma postupná premena jej charakteru.

Collin je hrdina, o ktorom som asi do polovice knihy nevedela povedať či milujem alebo nenávidím. Ten chlap je iná liga než sme zvyknutý v ostatných knihách. Žiadne citové výlevy, žiadne zúfalé prosby, aby ho poslala preč, pretože sa od nej nevie odlúčiť, aj keď ju tým neustále ohrozuje. Nič také. Jednoducho robí, čo uzná za vhodné, hoci sa to nepáči ani jednému z nich. Collin je rozhodný, chladný a nevypočitateľný. Všetky tieto vlastnosti ho robia neodolateľným.

Štýl & Čítavosť
Tu už je to o trošku horšie. Kniha je dlhá s malými písmenkami a nie je príliš dynamická. Časté sú opisy snov - alebo čosi ako sen počas dňa, ktorý ju vyradí, zmätie, vyľaká atakďalej. A nie sú to krátke časti, Elisabeth sa "sníva" pravidelne niekoľkokrát denne, takže bude veľa detailov (aj pavúkov - že som nemala nočné mory nechápem s mojou arachnofóbiou) Napriek tomu je zápletka vymyslená precízne.

Dej sa začal hýbať až ďaleko po začiatku (okolo strany 150) a aj tak nemôžem povedať, že by nabral rýchly spád a dynamiku. O týchto dvoch veciach sa dá hovoriť až pri posledných kapitolách berúcich dych, zanechávajúcich zúfalu potrebu pokračovania v čo najkratšom čase. (a čo sa nedozviem? knihu napísala Nemka. a ja po nemecky ani neceknem

Emócie & Romantika
Každý v knihe nájde, čo chce. Mne romantiky nebolo dosť a ani emócií. Všetko sa dáva do pohybu až pred koncom (keď som revala jak malé decko). Začiatky sú ťažkopádnejšie aj v tomto smere, no každou stranou bližšie ku koncu, sa zlepšuje atmosféra, dej, pocity, romantiky všetko. Jednoducho gradácia. (a ak to má takto pokračovať do posledného dielu, dopadnem nedobre)

Dojem & Odporúčania
Odporúčam všetkým! Určite sa prehryzte tými "nudnejšími" časťami, táto kniha, a trúfam si povedať, že celá séria, naozaj stoja zo to. Napriek môjmu nevysvetliteľnému odporu k Nemecku (možno za to môže indikácia oboch svetových vojen), by som teraz menila so sestrou učiacou sa po nemecky, aby som mohla zhltnúť pokračovanie okamžite a nemusela dúfať v preklad.

5 hviezdičiek

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Fragment POSKYTNUTIE RECENZNÉHO VÝTLAČKU

12 komentárov:

  1. Ty počuj :D ja nechápem, kde tie knihy vyhrabávaš. Tie, na ktoré píšeš recenzie v poslednom čase, vôbec nepoznám :D
    Ale recenzia je super, no tá zápletka... čo ja viem, veľmi ma nezaujala, aj keď tvoje hodnotenie asi svedčí o kvalite :D veď uvidíme :D idem si to pridať do to-read listu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Naozaj sa mi strašne páčila. Najprv to vyzeralo na 3*, potom na štyri a koniec ma totálne zaklincoval. Neviem sa dočkať pokračovania, teda naozaj dúfam, že bude. :D

      Odstrániť
    2. Ahoj prosim ta a pokracovanie uz je? Aj po nemecky mi staci. Ak hej ako sa prosim vola. Dakujem

      Odstrániť
    3. Pokračovanie je už aj po slovensky, vyšlo vo vydavateľstve Fragment pod názvom Mesačné slzy. :-)

      Odstrániť
  2. No, táto kniha ma nijak nelákala...predtým...pred tebou 8D
    Musím priznať, že to v tvojom podaní znie zaujímavo 8)
    Celkom schopný námet, ale pridlhé opisy a malé písmenká nemusím no...uvidím, možno si ju kúpim 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ona je veľmi zaujímavá a chaotická a prekvapujúca. Jednoducho ju treba mať prečítanú. :D

      Odstrániť
  3. Fíha.:D Inak presne súhlasím s E_V_E.:D Aaaa tá obálka je vážne pretty.^^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dačo mi hovor. Som na ňu pozerala ako teliatko na nové vráta. Nádherná je a na poličke pri Súmraku totálne bije do očí. :)

      Odstrániť
  4. Dneska narážím na samé super blogy:) tahle recenze je super! hned šup do oblíbených

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Za prvé - fakt úžasná obálka. A za druhé - vyzerá to super, taký nový námet - sny, o ktorom som ešte nečítala žiadnu knihu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. krásná obálka tyjo! super blog!
    A tu knížku si asi koupím:D spíš se teda podívám v knihovně, jestli ji v nějaký nemají, ale asi si ji přečtu! vypadá zajímavě:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tú knihu som čítala a neviem čo na nej všetci vidia... Anis om ju nedočítala tak ma nudial. Bola som možno v polke a radšej som to odložila. Nechápem ako hlavná hrdinka môže zaspať na takých miestach kde sa zaspať teda určite nedá. Napr. v stajni! To vážne? Stajňa? A Collin .. no nevyskytoval sa dosť často čo ma štvalo, keďže bol tá znesiteľnejšia postava.. Elizabeth mi liezla neskutočne na nervy. Túto knihu už nechcem ani vidieť.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)