24. apríla 2013

Recenzia: Vlci z Mercy Falls



autor:  Maggie Stiefvaterová
séria: Vlci z Mercy Falls | The Wolves of Mercy Falls


Triaška // Shiver
rok vydania: 2009; SR: 2010 (Ikar)

GR: 3.82 // 149,203 hodnotené
Simone hodnotí: 5 hviezdičiek

Triašku som si stiahla a prečítala v mobile. Anotácia ma nijak špecificky nezaujala, o to viac som bola prekvapená, keď som sa od nej nevedela odtrhnúť.

Bolo jedno, či čítam doma alebo v autobuse, nechala som sa unášať spolu s Grace a Samom. (už vtedy sa mi meno Sam zdalo veľmi neoriginálne a symbolom pre psa. neviem, či ste si všimli, ale mnoho vlkolakov sa volá Sam

Vlkolaci sami o sebe nie sú mojou šálkou kávy. Ibaže tento príbeh nebol o vlkolakoch meniacich sa počas splnu, a už vôbec nie o meničoch (alebo ďalšie perfektné slovo shapeshifters - kožomencoch), čo sa premenia, keď majú chuť.

Je o chlapcovi, ktorý zažil traumu po pohryznutí vlkom a sám sa na neho začal meniť v chladnom počasí. O dievčati, ktoré vyrastá ponechané samo na seba pod pláštikom rodinnej pohody.

Grace má viac voľnosti než jej ktorákoľvek kamarátka. Paradoxne však túži po pozornosti svojich rodičov, no tí majú veľa práce sami so sebou, než aby registrovali svoju dcéru príliš často. Samu seba presviedča, že jej to v skutočnosti ani nevadí a venuje sa najmä štúdiu i pozorovaniu vlkov. Sam je veľmi dobrý chlapec. Aspoň by bol, ak by sa jeho život nekončil v blízkej budúcnosti v koži vlka. Neostáva mu už veľa času, len jeho posledné leto. Obe postavy mi boli neuveriteľne sympatické, súcitila som s ich osudom. miestami som sa v nich dokonca našla.

Triaška je bohatá na romantické scény, na prejavy náklonnosti a iné sladké vecičky, ktoré sa mi naozaj páčili a nenechávali ma chladnou.  Ako sa dej blížil k vrcholu a naberal na dynamike, vyronila som i zopár slzičiek a s koncom som bola prekvapivo spokojná. 

Hneď na druhý deň som si utekala knihu kúpiť, aby som ju mohla obdivovať na poličke, len som nepredpokladala, že by mohla mať viac dielov. Čo si mi hovorilo, že to už nebude ono a nemýlila som sa. Pokračovanie bolo ako studená sprcha.

Váhanie // Linger
rok vydania: 2010; SR: 2011 (Ikar)
GR: 3.95 // 65,361 hodnotené
Simone hodnotí: 3 hviezdičky

Váhanie pokrivkáva za prvým dielom. Na rovinu poviem, že som bola sklamaná už samotným faktom, že je to trilógia - podľa mňa by pokojne stačil jeden diel. Bohužiaľ, autorka sa rozhodla inak.

Nádherný príbeh plný sladkých scénok sa kamsi vyparil a namiesto neho som sa dočkala nových postáv, ktoré mi liezli na nervy a celý čas ma rozčuľovali, kompletného zauzlenia, no strate dynamickosti. 

Ťažko som vnímala najmä Cola, lebo mi absolútne nesadol. Za to Isabel mi bola sympatická. Shelby bola šialenec už v prvom diele a pretrvala v tomto duchu až do poslednej stránky, takže ma ani veľmi neprekvapila. 

Koniec sa mi absolútne znepáčil a mala som sto chutí ohodnotiť túto časť veľmi biedne. Jediné, čo mi v tom zabránilo, bola spomienka na kvalitu prvej knihy. A priznajme si to, aj Sam, ktorý bol perfektný od začiatku do konca aj so svojimi problémami.

Navždy// Forever
rok vydania: 2012; SR: 2012 (Ikar)
GR: 3.92 // 39,367 hodnotené
Simone hodnotí: 3 hviezdičky

Úprimne, po Váhaní som nemala najmenšiu chuť púšťať sa do posledného dielu. Namiesto toho, aby som si knihu zohnala hneď po jej vyjdení, som s tým čakala až donedávna.

Na rovinu hovorím, nebolo to pravé orechové, ale omnoho lepšie než prostredný diel. Situácia sa hýbala rýchlo, mnoho konfliktov sa vyhrotilo a v istom zmysle sme sa dočkali rozuzlenia vcelku pozitívneho.

Na druhej strane, koniec je taký otvorený, že už ani otvorenejší byť nemôže - to ja nerada. Rada si domyslím skrytý význam textu, ale neznášam neukončené knihy, lebo vždy existuje šanca, že sa autorka rozhodne k sérii vrátiť a ešte zbytočnejšie ju predĺži. (hoci v tomto prípade to snáď nehrozí, Maggie sa vyjadrila, že už pokračovanie neplánuje)

Dojem & Odporúčania
Prvá kniha bola skvelá. Tú vám odporúčam. Ďalej vám odporúčam nasledujúce ani nečítať a nepokaziť si čitateľský dojem z tej prvej. Sčítané a podčiarknuté, hodnotenie celej série vyšlo na: 73,3 periodických %. Tak to sú tie tri hviezdičky, lepšie, no stále len tri.

4 komentáre:

  1. Mne sa 1. diel neuveriteľne páčil, presne ako tebe 8) bola som z toho hotová, také pekné romantické a nič vážne 8)
    Ďalšie diely som ešte nečítala, ale chystám sa, dúfam teda, že ma nesklamú do takej miery, ale budem teda opatrnejšia.
    Pekná recenzia 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne vlci ani nie sú blízki a táto séria ma už od začiatku nijako extra nezaujala. Ak už sa do toho pustím, tak si prečítama si len ten prvý diel, keďže tvrdíš, že by to ani nemusela byť trilógia a stačil by ten prvý diel :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To si asi vážne prečítam len jednotku. Ja som bola so všetkých recenzii trochu zmätená, lebo polovica to hodnotila dobre a druhá polka zase zle. Stále som to nečítala, aj keď už som na prvý diel párkrát kukala :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ešte stále si myslím, že som mala čítať len jednotku, tá by úplne stačila, ako si napísala aj ty...dvojka bola nijaká a ešte stále som sa neodhodlala prečítať si trojku, ktorá u mňa na poličke leží už od jesene(kamoške veľmi nechýba, ale bolo by dobré jej tú knihu vrátiť ešte predtým, než zošedivieme). Tak možno raz to dočítam =D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)