21. mája 2013

Mary Lindsey: Črepiny duší (Souls #1)

autor: Mary Lindsey
názov: Črepiny duší
originálny názov:  Shattered Souls
séria: Souls
rok vydania: 2011; SR: 2012 (Albatros Media/CooBoo Books)
GoodReads: 4.01 / 3,725 hodnotení

O autorke
Láska k čítaniu a fascinácia ľudskou fantáziou sa u Mary Lindsey prejavujú písaním, pretože knihy robia nemožné možným. Žije v Houstone s manželom, troma deťmi a dvoma psami. Momentálne vyučuje herectvo deti a tínedžerov v súkromnom štúdiu v Houstone. Píše aj pod pseudonymom Marissa Clarke (hm, teraz si nie som istá, ktoré meno je pseudonym, lebo to má napísané v oboch profiloch).

Trailer & Obálka
Obal knihy je nádherný, jeden z tých, ktoré si hneď všimnete a zaujmú vás. Vidno, že autor si na nej dal záležať. Naproti tomu trailer je odfláknutý, urobil ho niekto, kto sa do toho vôbec nerozumie (možno autorka sama - to už si mala radšej niekoho najať alebo urobiť súťaž, určite by jej aj nejaký fanúšik zadarmo urobil)


Námet & Fabula
Pomáhať mŕtvym odísť do neba či pekla nie je najnovšie, ale spracovanie sa mi páčilo. Originálny bol opis posielania duší ďalej, no uvítala by som obšírnejší opis deja v týchto miestach a nedávať do popredia Lenzinu nerozhodnosť medzi dvoma chlapcami - čiže, áno, bude tam milostný trojuholník. Po zadnej strane obalu knihy a vašich zdesených názoroch som však očakávala väčšiu drámu, toto bolo podľa mňa ešte ok.

Autorka mala problém aj s vystavaním dejovej línie. Viac než polovica knihy sú dialógy Lenzi s Aldenom (prípadne samej so sebou) a do toho zvyšku natlačila dej. Ups. Nevyšlo. Preto to potom aj tak vyzerá, že miesta, ktoré bolo treba viac rozviesť sú oklieštené na minimum.

by YouAndMe-x.deviantart.com
Postavy
Lenzi je príšerná postava. Stále len skuvíňa nad svojím osudom a najlepšie jej ide vyvreskovať: ,,Duchovia, zmiznite! Nechajte ma na pokoji! Atď." Bola mi nesympatická už od začiatku najmä kvôli svojmu správaniu a myšlienkovým pochodom, za ktoré by som ju fackovala. Má pomáhať mŕtvym a ona namiesto toho vedie obsiahle filozofické úvahy či chce Aldena alebo Zaka. Roztomilé.

Alden je ten dobrý chlapec, miluje Lenzi už celé životy a ona tá zlá, čo ho iba využíva (inak by nebol efektívny, vážne tak to tam bolo). Mala som ho radšej z mužských postáv, no ani on neočaril. Jeho podriadenosť mi liezla na nervy až som mala chuť ho preplieskať (rovnako ako L)

A nakoniec Zak. Vlastne ani netuším, čo tam robil. On sa tam len párkrát mihol, aby mala Lenzi zdroj zamyslenia na celú knihu a skončil biedne, aby mala autorka možnosť nesklamať fanúšičky (niekto musel byť obetným baránkom, tak prečo nie okrajová postava). Fakticky o Zakovi sa viac hovorilo, než sa tam v skutočnosti vyskytoval.

Štýl & Čítavosť
Začiatok bol dosť chaotický, nevedela som, čo si mám myslieť. Lenzi stále hysterčila a mlela o psychycky chorom mŕtvom otcovi, takže sa mi nečudujte. Potom to už bolo lepšie, dej plynul rýchlo (povedala som dej? ehm, myslela som dialógy), skončila som ju za krátky čas. (toto počítam za plus knihy) Apoňže koniec sa tváril napínavo, hoci bol jasný ako facka.

Emócie & Romantika
Nič, nič, nič. Samozrejme, emócie tam boli, aj nejaká tá romantika, no nič čo by zaujalo a presvedčilo. Žiadne slzy, humor tiež veľmi nie, akurát mi teraz napadlo, že sa tam na ňu vrhli ešte dvaja nápadníci, takže snáď to.

Dojem & Odporúčania
Po dočítaní sa mi kniha veľmi páčila. Nie na 5* ale na také dobré 4*. A teraz neviem, prečo som jej ich vlastne dala. Veď tam nebolo skoro nič za čo by si to zaslúžila. Takže sťahujem hodnotenie na 3,5. Keďže polovice nepoužívam, zapísané skóre bude na 3*.

3 hviezdičky

5 komentárov:

  1. Ja som knihu dostala, ale vôbec ma anotácia nezaujala, recenzie tiež neboli bohvieaké, tak som ju radšej neprečítanú posunula ďalej nech má z nej radosť aspoň niekto iný :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. PO prvej polovici ako keby sa autorka prepla a konečne začala poriadne písať. Dovtedy to bolo len samé "Lenzi, si v poriadku?" A ona prikyvovala.
    Ale nápad nebol z tých najhorších, mohla to trochu viac rozvinúť a obmedziť rozhovory s Aldenom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mne sa kniha celkom páčila, tak na tie 4 hviezdičky. Lúbili sa mi tie duše a duchovia, ale Lenzi bola veľmi "citovo divná". No neviem, ale na konci sa mi potom zapáčila, tam tá akcia to trošku vyzdvihla a v konečnom dôsledku sa mi kniha dobre čítala 8) Ale už si teraz vlastne ani nepamätám presnú dejovú líniu, ale viem, že ne som v hroznom očakávaní na 2ku, určite si rada prečítam, ale je to taká milá knižka len.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pořád jsem o knize uvažovala, ale asi si ji nekoupím :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. knížku jsem četla před pár dny.. nebyla špatná, ale ani ničím moc výjimečná.. =)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)