1. mája 2013

(RC) Recenzia: Démon - memoáre

autor:  Tosca Lee
názov: Démon memoáre
originálny názov: Demon: a memoir
séria: -
rok vydania: 2007; SR: 2012 (Kumran)
GR: 4.1 / 1,140 hodnotení

Predstavte si, že váš život ide od desiatich k piatim. Všetko, čo mohlo sa pokazilo, a do toho si vás vyhliadne démon, aby vám porozprával svoj príbeh. Vašou úlohou je vypočuť ho, zaznamenať a vydať. A dokončiť, lebo koniec je spätý s vami. Otázkou je, aký koniec to bude.

Námet & Fabula
Na prvý pohľad sa môže zdať, že námet nie je veľmi originálny. Démon rozprávajúci svoj príbeh - možno to už niekde bolo alebo sa to podobá na čosi, čo ste už čítali. Nezavrhujte Démona, lebo určite prekoná vaše očakávania.

Štýl & Čítavosť
Táto kniha sa nedá čítať rýchlo. Musíte si na ňu nájsť čas, čas na Luciánov príbeh o stvorení cez ukrižovanie až do prítomnosti. Ja som čítala knihu po niekoľkých kapitolách, a ak bol so mnou niekto v izbe, a mlel mi do čítania, nedokázala som sa sústrediť na súvislosti. Keď som si však vyhradila čas a vydobyla tiché prostredie, zoznámila som sa s neuveriteľným príbehom napísaným skvelým štýlom.

by: RoadCaesar.deviantart.com
Autorka píše trošku obšírnejšie, dej nie je príliš dynamický, no môžeme si všimnúť výraznú gradáciu smerom ku koncu, lebo dej nás pohlcuje stále viac a viac. Mne osobne sa páčilo rozprávanie padlého anjela o páde, stvorení a Novom zákone. A najviac sa mi páčilo, že mnoho vecí, ktoré som pokladala len za symboly sú krásne vysvetlené v spojitosti so skutočnosťou.

Postavy
Clay je životom strápený muž v stredných rokoch tesne po rozvode. S jeho postavou som sa nedokázala zžiť počas celhého trvania deja. Jeho správanie ma iritovalo a nešlo mi do hlavy, prečo robí, to čo robí.

Lucián sa mi zdal omnoho priamočiarejší. Až na konci som si uvedomila, akú krutú hru to zahral. A veľmi dobre, nič som si nevšimla.

Autorka sa s oboma postavami poriadne zahrala, vyšpecifikovala ich až do krajností, dej si dôkladne premyslela a potom ním previedla čitateľa, takým spôsobom, že mu ostali otvorené ústa. Priznám sa, koniec mi trošku robil problémy, nie som si istá, či som ho dobre pochopila. A rozplakala som sa. Neviem prečo, či som plakala nad nimi, nad sebou alebo len tak vo všeobecnosti mi prišlo ľúto z myšlienok. Lebo tým si buďte istí - Démon vás prinúti rozmýšľať.

Emócie & Romantika
Každá kniha obsahuje aspoň minimum romantiky. Myslíte? Nie je to tak, alebo možno je a Démon je výnimka potvrdzujúca pravidlo. (možno len na romantiku neostal priestor, keď je muž totálne zdvený rozvodom) V každom prípade, emócií sa dočkáme. Nielen Clayových, ale sprostredkovane aj Luciánových či dokonca Božích pomocou opisov.

Dojem & Odporúčania
Démon patrí k tým zriedkavým knihám, ktoré vo vás zanechajú stopu. Teraz nemám na mysli čitateľský zážitok, aj keď pri čítaní ide najmä oň. Prinúti vás naozaj sa zastaviť a zamyslieť sa. A možno vás aj rozľútostí.


bez hodnotenia
táto kniha sa vymyká všetkému, čo som čítala.
preto netradične ostane bez konkrétneho hodnotenia

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Kumran POSKYTNUTIE RECENZNÉHO VÝTLAČKU
Kúpiť knihu Démon - memoáre

6 komentárov:

  1. táto kniha ma uz dávnejšie zaujala dúfam ze sa k nej čoskoro dostanem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. wau, to znie zaujímavo :O ja mám rada démonov 8P asi by som ju teda čítala dlhšie, ale určite by stála za to 8)
    Pekná recenzia...pekný nový vzhľad 8P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne čítanie tiež zabralo viac času ako obyčajne. :) A ďakujem za pochvalu. ;)

      Odstrániť
  3. súhlasím s každým napísaným slovom. Výborná kniha, ale z toho konca som bola tiež zmätená. No Lucián mi prirástol k srdcu a to, ako všetko autorka skĺbila, je obdivuhodné.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zajímavá recenze:D mě se prostě vybaví Démon od Lermontova :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)