2. mája 2013

Recenzia: Len počúvaj

autor:  Sarah Dessen
názov: Len počúvaj
originálny názov: Just listen
séria: -
rok vydania: 2006; SR: 2013
GR: 4.11 / 86,493 hodnotení

O autorke
Sarah Dessen vyrastala v Chapel Hill v Severnej Karolíne. Navštevovala UNC-Chapel Hill, ktorú skončila s vyznamenaním v odbore kreatívne písanie. O tri roky neskôr vydala svoju prvú knihu This summer, no ešte rok pokračovala v práci čašníčky. Ako sama hovorí občas jej chýba. Sarah žije s manželom, dcérou a dvoma psami. Rada pracuje vo svojej záhradke a v slabších momentoch nakupuje. (keby som nakupovala len v slabších momentoch, som šťastný človek)

Námet & Fabula
Sarah použila univerzálny koncept na knihu. Niečo sa stalo. Niečo zlé. (evil dead - lesný duch - z toho prekladu nemožem. ps: a až také zlé to nebolo) Samozrejme, dozvieme sa to až tesne pred koncom, keď nastane rozuzlenie. K tomu by som ešte dodala, že v poslednej dobe sa s takýmto námetom rozsypalo vrece a nájdeme ho v každej druhej knihe. Niektorým z vás práve možno došlo, čo mám na mysli, lebo už som sa podobne vyjadrovala o viacerých knihách, tak dúfam, že vám to príliš neprekáža.

Občas hovorím o rýchlosti deja, no tu nie je veľmi, čo povedať. Plynul hladko, žiadne zdĺhavé pasáže sa nevyskytovali, omáčkami sa Dessenová neobťažovala - slúži jej to ku cti. 

Postavy
Najviac sa mi páčila ich uveriteľnosť. Pravdepodobne by som im skočila na všetko, čo by si povymýšľali, také boli skutočné. Annabel mi bola sympatická, len mohla byť sebavedomejšia. (hlavná vec, že robí modelku, ale keď má otvoriť ústa, radšej bude čušať) Owen je skrátka ten typ chlapca, ktorého si po piatich sekundách obľúbite a dáte mu nálepku ten zlatý chalan, napriek prípadným temným odhaleniam. Hoci jeho hudobný vkus mi vôbec nesadol. Nepoznala som snáď ani jednu spomenutú pesničku a svojimi vyhranenými názormi na hudbu ma dorazil.

by: hiddenhallow.deviantart.com
Štýl & Čítavosť
Len počúvaj sa číta rýchlo a ľahko. Do knihy sa dá pohodlne ponoriť a zvládnuť ju na jeden (dva) dúšky ako nič. Autorka pekne vychytala zopár situácií, kde som sa zasmiala, inde mi pripomenula americké komédie. Časť konca bola prekvapivá a nie veľmi originálna, no ja som bola spokojná. Mám rada uzavreté konce a happy-endy, takže aj týmto si ma autorka získala.

Emócie & Romantika
Emočne ani romanticky sa mi nezdala byť kniha náročná. Pubertálne problémy boli podané viac-menej bez výkyvov nálad a zamyslení. Párkrát bola načrtnutá aj hlbšia emócia, ale rýchlo sa stratila, takže na mňa veľmi nepôsobila. 

Dojem & Odporúčania
V konečnom dôsledku sa mi kniha veľmi páčila. Príjemné čítanie pre potešenie a oddych, bez potreby premýšľania nad dejom. (toto bolo myslené ako kompliment) 

+ odporúčam: tým, čo hľadajú jemný, zamilovaný príbeh s trochou tajomna

4 hviezdičky

8 komentárov:

  1. Už dlho som túto knihu obdivovala, raz si ju prečítam 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Má krásny obal hodný obdivu. A je dobrá aj vo vnútri. :)

      Odstrániť
  2. Juj tie mačiatka namiesto hviezdičiel sú rozkošné (ináč celý dizajn je veľmi pekný a príjemný) :)

    Ale k veci, Len počúvaj sa mi tiež páčilo ako príjemné oddychové čítanie. Vedela som takmer od začiatku, čo to za veľké tajomstvo skrýva Annabel, ale nejako extra mi to neprekážalo, lebo je to napísané naozaj nenútene a príjemne sa to číta. a priznajme si, Owen je fakt trieda :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tie mačiatka boli neplánované, to ma len tak napadlo, keď som sa pozrela na obrázok. :) a ďakujem za pochvalu designu. :)

      no, ja ani nemám problém s tým, že čo to bolo za tajomstvo, ale keď kníh s takýmto tajomstvom som v poslednej dobe prečítala asi tonu. :D

      Odstrániť
  3. knihu som zhltla na jedno posedenie :) bola super, v tom momente som potrebovala presne niečo také na čítanie, žiadne fantasy alebo tak.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Chystám se na ni tak dlouho :D Už bych si ji vážně měla pořídit a přečíst :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Promin, že to píšu tady...ale máš naprosto užasný blog ..rád si v něm čtu ..nejvíce se mi líbí design :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)