25. mája 2013

Vita Jamborová: Som bosorka

autor: Vita Jamborová
názov: Som bosorka
originálny názov:  Som bosorka
séria: -
rok vydania: 2012 (Vydavateľstvo Motýľ)
GoodReads: 3.88 / 8 hodnotení

O autorke
Vita Jamborová prežila detstvo i študentské časy v takmer päťdesiattisícovom ukrajinskom meste Dolina. „V šestnástich rokoch som sa z Ukrajiny v roku 1993 presťahovala po maturite s rodičmi do Prahy. Môj nevlastný otec má rodinu v Podolí, tu som sa zoznámila so svojím budúcim manželom a žijem tu od roku 2002," priblížila Vita svoj príchod do nášho regiónu. (z GR)

Obálka
Nádherná. Spolu s ňou ma na prečítanie nalákali skvelé recenzie a neuveriteľné hodnotenie na GR. A ako to už býva, keď veľa očakávam, nakoniec som zaskočená a sklamaná. Presne ako teraz. Vlastne som to vedela už pred knižnicou, keď som si prečítala na zadnej strane knihy vetu obsahujúcu slovné spojenie dvaja osudoví muži.

Námet & Fabula
Čarodejnice patria k mojim obľúbeným témam. Bohužiaľ, tu som si príbeh neužila. Začiatok bol zaujímavý, nevedela som, čo mám očakávať. Postupne som si zvykala na postavy aj dej, no stále to bolo horšie a horšie. Príbeh bol o ničom. Hľadali nejaké artefakty, čo ma veľmi neoslovilo.Chýbala mi dynamika, akcia a najmä poriadna zápletka.

Pretože ústredným motívom boli tí dvaja spomínaní muži. Síce som to čakala, ale toto nebol obyčajný trojuholník, keď tá deva stále v myšlienkach kváka o tom či chce jedného alebo druhého. Nie. To by sa dalo ešte zniesť. Táto musela s oboma ešte aj mať pomer s oboma (jeden bol ženatý, druhý neskôr zasnúbený) a vôbec nemala výčitky svedomia. 

by iann7deviantart.com
Postavy
Adriana mi bola nesympatická od úplného začiatku (občas sa to stane, ale väčšinou si hlavných aktérov deja predsa len obľúbim). Svojím správaním si ma nielenže nezískala, naopak, dráždila ma do nepríčetnosti. SPOILER: tak najprv si uloví bohatého muža, on sa kvôli nej rozvedie a ožení sa s ňou. to, samozrejme nestačí, ona sa ešte aj musí párkrát vyspať s jeho bodyguardom a nadôvažok, keď jej ten prvý umrie, vráti sa v čase a zasnúbenému bodyguardovi sa strčí do postele. wtf? KONIRC SPOILERU. Jednoducho som ňou bola totálne iritovaná a znechutená.

Ardet bol mojím svetlom v temnotách (v tejto knihe) Kvôli nemu jedinému sa mi to oplatilo čítať. Sypatický, milý, rozhodný. Muž, ktorého si zamilujete, ten pravý pre hrdinku.

François. Za iných okolností by mi mohol byť sympatický, ale keďže len dopĺňal úlohu trojuholníka, tak ma vôbec nezaujal a aktívne mi liezol na nervy.

Štýl & Čítavosť
Som bosorka (skôr striga) ma nezaujala, preto sa mi nečítala dobre. Dávala som si dlhé pauzy, prvá kniha ešte ušla, po druhej príbeh mieril na 3*, ale začiatok až polovica tretej ma presvedčili, že mi to nestojí ani za poriadne dočítanie. Prelistovala som si aj posledné strany, očami oskenovala obsah a nemám pocit, že by som o niečo prišla.

Emócie & Romantika
U mňa jediná emócia - zlosť. Naštvala ma celá kniha, hoci nejaké romantické scénky boli (a keby tam nebolo toľko rôznych chlapov, aj by sa mi páčili)

Dojem & Odporúčania
Nepáčilo sa mi to, ale vôbec. Story nezaujala, postavy mi prekážali. Jednoducho katastrofa.

- neodporúčam: jedine, ak máte chuť na otrasný trojuholník

1 hviezdička

9 komentárov:

  1. Už jsem byla zvědavá na recenzi ( jak jsi psala na goodreads :D). Ta knížka mě teda vůbec neláká! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. "SPOILER: tak najprv si uloví bohatého muža, on sa kvôli nej rozvedie a ožení sa s ňou. to, samozrejme nestačí, ona sa ešte aj musí párkrát vyspať s jeho bodyguardom a nadôvažok, keď jej ten prvý umrie, vráti sa v čase a zasnúbenému bodyguardovi sa strčí do postele. wtf? KONIRC SPOILERU. " Tú knihu som mala a nie a nie sa ňou prelúskať. Po dvestej stránke som ju odložila potom zase začala čítať a nakoniec som sa jej zbavila. Neviem teda čo sa tam dialo ale teraz som zhruba po každej vete : "čo ti..jebe..." takže. Asi by som sa po dočítaní celej knihy stotožnila. Netuším. Viem iba že to vôbec nesadlo.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak to neznie ako niečo, čo by som si chcela prečítať.:D Ale tvoja recenzia pobavila... a máš úplne cute "hviezdičky".:D:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem za pochvalu hviezdičiek. to bol taký momentálny nápad. :)

      Odstrániť
  4. Dobré vedieť, určite dám na tvoju radu a radšej to čítať nebudem. Doteraz som váhala, či kúpiť, alebo nie, no teraz som stopercentne rozhodnutá. Sú aj lepšie knihy.
    Ďakujem za pomoc pri rozhodovaní :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď už si to chceš prečítať, tak prečítaj, ale myslím, že zbytočne by si to kupovala. Pre mňa by to boli vyhodené peniaze. (našťastie, knihu som mala z knižnice)

      Odstrániť
  5. No chystám sa ju čítať, keď ju už mám doma 8D ale tak netušila som, o čom presne je. Asi ju ešte nechám na tej poličke 8D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mňa táto kniha aj napriek pozitívnym recenziám vždy odrádzala a teraz bude ešte viac. Ďakujem, ale o žiadnej štetke (lebo podľa toho spoileru Adrianu nemôžem označiť krajším slovom) nepotrebujem čítať a tebe ďakujem za varovanie. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď práve, že tie pozitívne recenzie ma navnadili. A nakoniec nič z toho.

      Odstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)