1. júna 2013

IB: Bookworm Monthly (Apríl/Máj 2013)


Nebojte sa, viem, že mothly znamená mesačne, ale s blížiacim sa koncom roka nás v škole zavaľujú písomkami všetkého druhu, takže nič nestíham.

Kniha mesiaca

Wynne Channing: What Kills Me  

"dynamická jazda plná prekvapení"

Táto kniha je neuveriteľná, a keď som sa u Luu dozvedela, že je SP (self-published), dosť ma to prekvapilo, lebo o týchto knihách vždy koluje predstava totálnej zlátaniny nehodnej čítania.

Pravdepodobne (určite) aj táto má svoje chyby, ale ja ich s radosťou odpustím. Už dávno ma kniha takto nezaujala, nemohla som sa od nej odtrhnúť a vôbec som si nevedela predstaviť, ako to vlastne všetko skončí.


Ak sa rozhodnete prečítať What Kills Me dostanete všetko - upírov, naivné dievča, akciu, naháňačku, veľmi zlého chlapca, tisíc zvratov, obrat o tristošesťdesiat stupňov a emócie. Takže mi pekne povedzte, prečo ste ešte nezačali?


Prekvapenie mesiaca

Enja RúčkováŽuvačkový kráľ - Naozajstné prekvapenie, ako darčeky pod stromčekom pre malé deti. Po posledných dvoch-troch knihách, ktoré ma sklamali na celej čiare (Očistný debakel - ani nebudem menovať, čo všetko ma dráždilo, ale asi najviac, že z Bena spravila magora a zo Simony sveticu, čo si teda nezaslúžila; Risknem to s punkerom - tu už ostal iba pocit, že to mohlo byť o dosť lepšie, a najmä Most kolibríkov, čo bola fakt odfláknutá kniha), bola táto kniha skvelým kúskom a získala si ma už po niekoľkých stránkach.

Melissa de la Cruz: Modrá krev (Modrokrevní #1) - Milovaná séria mnohých z vás, a ja som ju objavila až teraz. To, že som si ju aj zamilovala, myslím netreba hovoriť. Upútala ma, čítala sa výborne. Znova som sa dostala k novinke vo svete vymyslených upírov s takým dôvtipom, až som začala o sebe pochybovať, pretože som tie knihy hltala ako nič. V priebehu štyroch dní som prečítala prvé tri diely a začala štvrtý, a hoci som ešte stále na začiatku, stále ma to baví.

Nesklamalo

Lauren OliverPandemonium (Delírium  #2) - Nebolo až také dobré ako prvá časť (najmä kvôli absencii Alexa), ale stále musím uznať knihe zaujímavý dej a nevšedný námet + teším sa na posledný diel, čím skôr ho zoberiem do rúk tým lepšie. Trošku mi prekážali časové skoky v podobe kapitol rozdelených na "predtým" a "potom", no inak nemám, čo vytknúť.

Melissa de la CruzKrvavý karneval (Modrokrevní #2) - Ako som už napísala vyššie, zhltnututé v priebehu dňa.

Melissa de la CruzRevelations (Blue Bloods Series #3) - Dokonca aj po anglicky som to zmákla neuveriteľne rýchlo, no mierne ma začala otravovať Schuyler (to čo je za meno?) so svojou láskou k Jackovi. Ako pár by sa mi páčili, no ľututjem Mimi.

Deborah HarknessTieň noci (All souls trilogy  #2) - Táto kniha pokračuje v duchu prvej. Autorka majstrovsky zasadila dej do obdobia vlády kráľovnej Alžbety, začlenila tam mnoho realistických postáv (miestami sa mi až hlava krútila, celú knihu som sa morila, že kto to je Christopher Marlowe, a až na konci mi došlo, že napísal Fausta) a skutočných udalostí s obrovským kvantom poznatkov z tejto oblasti až sa mi hlava krútila a miestami som nestíhala. Diana bola skvelá, Matthew neodolateľný, príbeh zapletený. Čítanie som si užila, nevedela som sa zastaviť a všetko sa zaplietlo ešte viac, takže posledného dielu sa neviem dočkať. Už aby som ho mala na poličke.

Pohodové čítanie

Tosca LeeDémon: Memoáre - Táto kniha sa nedá čítať rýchlo. Musíte si na ňu nájsť čas, čas na Luciánov príbeh o stvorení cez ukrižovanie až do prítomnosti. Ja som čítala knihu po niekoľkých kapitolách, a ak bol so mnou niekto v izbe, a mlel mi do čítania, nedokázala som sa sústrediť na súvislosti. Keď som si však vyhradila čas a vydobyla tiché prostredie, zoznámila som sa s neuveriteľným príbehom napísaným skvelým štýlom. Dovolím si však tvrdiť, že táto kniha je pre náročnejšieho čitateľa.

Jennifer E. Smith: This Is What Happy Looks Like - Autorka sa pohrala s príbehom, kde jedno obyčajné dievča stretne jedného neobyčajného herca. Alebo žeby to bolo naopak? Jeden obyčajný herec stretne jedno neobyčajné dievča. Aj tak dobre. Jednoducho sa stretnú po určitom čase strávenom e-mailovaním.

Jessica Sorensen: The Secret of Ella and Micha (The Secret #1) - Dojem po prečítaní: Meno Micha som si zamilovala. Pre mňa to bolo omnoho lepšie než Coincidence, hoci na hodnotení sa to neodrazilo. Som zvedavá na pokračovanie, i keď to už byť nemuselo, kniha skončila dosť uzavrene.

Tiffany King: No attachments - Jedna z mnohých kníh, ktoré okrem romantiky neponúkajú nič viac, no raz za čas si takú každý potrebuje prečítať. Jediným špecifikom bolo, že sa tu všetko šlo ako po masle.

Pittacus LoreSila šestky (Som číslo štyri #2) - Prvá kniha teda nebola výhra v lotérii, skôr opak. Pokračovanie sa mi však zapáčilo, posunulo sa do inej roviny a páčilo sa mi striedanie pohľadov postáv.
Mary Lindsey: Črepiny duší (Souls #1) - Autorka mala problém s vystavaním dejovej línie. Viac než polovica knihy sú dialógy Lenzi s Aldenom (prípadne samej so sebou) a do toho zvyšku natlačila dej. Ups. Nevyšlo. Preto to potom aj tak vyzerá, že miesta, ktoré bolo treba viac rozviesť sú oklieštené na minimum.

Lisa KleypasMilenec lady Sofie - Posledná kniha, ktorá mi chýbala do zbierky zo série Bow street Runners, ibaže aj najslabšia. Čo sa dá robiť, aj tak sa mi páčila.

Tamara HeribanováPredavačky bublín - Zo začiatku som knihu označila za milú, neskôr za veľmi úprimnú a pravdivú. Nadôvažok sa mi páčilo, ako každá kapitola začínala definíciou slova podľa slovníka? a hneď za tým, podľa hlavnej postavy.

Sklamanie mesiaca

Carol BirchJamrachův zvěřinec - Najakčnejšie scény celého príbehu si autorka vypožičala zo skutočného života. (ktoré to boli sa dozviete na konci knihy) Ideálne by bolo, ak by ich aj skombinovala so živším dejom.

Matthew Quick: Terapia láskou - Očakávala som oveľa viac, než mi kniha ponúkla a počas čítania som nedokázala pochopiť, prečo sa táto kniha všetkým dookola tak neskutočne páči. Nepopieram, našlo sa tam niekoľko vtipných situácií, ale v podstate bola táto kniha o ničom (iba ak by ste chceli zarátať Patovu túžbu po Nikki, lebo tej je tam dosť - cca každá 2-3 strana)

Eva MartinovičováNa sociálnej sieti - Tak táto novela alebo čo nemala dej. Začalo sa to celkom sľubne, ale veľmi rýchlo to prešlo. Bolo to o päťdesiatničke, ktorá hľadá lásku cez internet a nejako v knihe nebol vôbec žiadny priestor pre niečo iné než jej zamyslenia.

Laurie Frankel: Ahoj z neba - Anotácia bola originálna, ale prevedenie bolo nanič - ako aj samotný nápad, čo mi došlo asi v polovici knihy, keď som mala problém prelúskať ďalšiu stranu. Ako sa mi podarilo túto vec dočítať ani sama neviem, ale už nikdy.

Prepadák mesiaca

K.A. LindeAvoiding Commitment (Avoiding #1) - Zhrniem to takto: Toto je čosi príšerné. Nechápem, ako to vôbec niekto mohol napísať, nieto vydať. Jednoducho katastrofa, na dôvažok aj s dvoma pokračovaniami.

Vita Jamborová: Som bosorka - Čarodejnice patria k mojim obľúbeným témam. Bohužiaľ, tu som si príbeh neužila. Začiatok bol zaujímavý, nevedela som, čo mám očakávať. Postupne som si zvykala na postavy aj dej, no stále to bolo horšie a horšie. Príbeh bol o ničom. Hľadali nejaké artefakty, čo ma veľmi neoslovilo.Chýbala mi dynamika, akcia a najmä poriadna zápletka. Na zadnom obale ma vydesili dvaja osudoví muži, ktorý totálne zabili šancu na dobrú knihu, lebo hoci som zvyknutá počúvať výlevy hrdiniek o tom, ako sa nevedia rozhodnúť, nedokázala som prežrieť Adrianin spôsob myslenia a to, že si sem-tam odskočila od jedného k druhému.
------------------------------
Hm, teda niežeby som si robila veľké nádeje, ale ak by sa niekto zapojil do tohto kvázi Meme, tak by som bola rada, ak by mi sem hodil link, aby som sa mohla pozrieť a pridať ho sem. Ďakujem :)


8 komentárov:

  1. S názorom na Bosorku súhlasím. Žuvačkový kráľ teda prekvapil, lebo ho obchádzam ale valné sympatie necítim a...tá Melissa de la Cruz? Vážne sú jej knihy také dobré?!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobre, už si zoženiem to What Kills Me! Obálka je super a niektoré self-publish sú super! 8P

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Toto je tvoj projekt (nikdy som si nebola istá)? Môžem sa pridať? Vždy sa mi hrozne páčil. :D

    K článku: Tá prvá ma rozhodne zaujala a už len kvôli tomu, že si to autorka publikovala sama. Naozaj je to také dobré? Tuším si to pripíšem na môj nekonečný zoznam :D
    Ella and Micha bolo v pohode, ale mne sa zase viac páčilo The Coincidence :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, toto je môj projekt a keď sa pridáš, ja budem len rada. :D :) Takže pokojne, sama sa budem tešiť na tvoje zhrnutie. ;)

      What kills me sa stalo mojou srdcovkou. Fakt je to také dobré, že nemám slov. Zaujala ma hlavne obálka a relatívne krátky rozsah, takže vrelo odporúčam čím skôr. :)

      Odstrániť
    2. Tak okej, plánujem sa zapojiť a keďže je to mesačne, možno to nedopadne tak hrozne, ako s mojimi ostatnými projektmi, na ktoré som sa veselo vybodla :D

      Odstrániť
  4. Terapia láskou ako sklamanie mesiaca...z viacerých strán som počula, že to nie je žiadne extra čítanie. Ale keď som si ju kúpila, tak si ju prečítam a uvidím, možno budem jednou z tých, ktorým sa to bude páčiť :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)