7. júna 2013

Laini Taylorová: Dni krvi a trblietavých hviezd

autor: Laini Taylorová
názov: Dni krvi a trblietavých hviezd
originálny názov: Days of Blood & Starlight
séria: Dcéra dymu a kostí | Daughter of smoke & bone
rok vydania: 2012; SR: 2013 (Ikar)
GoodReads: 4.30 / 15,012 hodnotení

Recenzia: Dcéra dymu a kostí (1. diel)


Laini Taylor

(má OMG neónovo ružové vlasy!!!) je spisovateľkou fantasy kníh pre mladých, ale ako sama tvrdí, môžu si ich užiť aj dospelí. Vlastní aj sieť darčekových produktov nazvanú "Laini's Ladies."

Trailer & Obálka
Pôvodná obálka sa mi páči viac. Naša, slovenská bola pre mňa sklamaním, no počas čítania som si ju obľúbila a už by som ju nevymenila. Čo sa týka traileru, ten som hľadala (našla), ale nedal sa vložiť. (blbne blogger alebo youtube?) Zaujímavosťou je, že Laini vyhlásila súťaž o najlepší trailer pre knihu.

Námet & Fabula
Odveká vojna medzi anjelmi pokračuje! Príbeh sa nevychyľuje, pokračuje rovnomerným tempom. Príbeh sa začína o čosi neskôr, ako skončila predchádzajúca kniha, ale medzera je spätne vyrozprávaná. Páčilo sa mi, že autorka vytvorila niekoľko línií a zvolila veľmi nečakané zvraty. Rozprávanie z dvoch pohľadov bolo tiež vítané. Na druhej strane, vzhľadom na počet strán sa neposunula s dejom príliš dopredu - zaostáva.

Obzvlášť zaujímavý je prístup k anjelským bytostiam (OK, anjelom, len som chcela, aby to vyznelo inak). nevykresľuje ich ako nadpozemské postavy prinášajúce spásu, ale ako národ krvilačných bojovníkov. (predpokladám, že námety čerpala z nás, ľudí - hoci tam sme mierumilovní)

by ChibiMonster.deviantart.com
Postavy
Tie sa vôbec nezmenili. Ostalo všetko po starom, ale predsa len im venujem zopár slov.

Karou mi začala liezť na nervy svojím správaním. Akiva bol super, ale čosi mi na ňom chýbalo. Zapáčila sa mi však Zuzana a jej prístup k životu a som toho názoru, že Mik je iba ozdôbka, bez ktorej by sa príbeh zaobišiel. Biely Vlk mi nikdy nebol sympatický, ale kým bol milý, tak som ho neznášala ešte viac.

Vynorili sa aj nové postavy. Niektoré boli fajn, iné nie. A niektoré som mala rada. Až do konca. (a tam si potom svoje skóre totálne zbabrali)

Štýl & Čítavosť
Oba diely sú napísané rovnakým spôsobom. Nechcem povedať, že nudne nezáživným, ale žiadne iné vhodné označenie mi neprichádza na myseľ. Príliš dlhé súvetia, opisy každej maličkosti, miesta, osoby a dlhé vnútorné zamyslenia. Hrôza. Trošku dynamizácie by neuškodilo. Ešte aj tie rýchlejšie pasáže boli napísané pomaly - a to už je niečo.


Emócie & Romantika
Nothnig much. Keďže prvý diel neskončil pre hlavných účinkujúcich práve ružovo, v podobnom duchu sa ponesie aj tento diel. Je nutné riešiť vojnový konflikt, urobiť prevrat, zastaviť boje (prípadne bojovať viac) a odpustiť. Niektoré autorky by to dokázali rozpracovať aspoň v šiestich knihách, ale pevne verím, že Laini sa to podarí v nasledujúcej ukončiť.

Dojem & Odporúčania
Pri hodnotení som v poslednom čase prísnejšia. Tejto knihe sa však dá vytknúť len jej nedostatočná živosť. Inak je skvelá. A hoci nepatrí ku kúskom, ktoré by som nevyhnutne chcela mať na poličke, zaujala.

+ ak sa dokážete prehrýzť aj menej dynamickými riadkami, určite siahnite po tejto sérii

4 hviezdičky

6 komentárov:

  1. Akurát čítam jednotku a je to zatiaľ fajn, tak som zvedavá, ako sa to vyvinie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja príbehy o anjeloch veľmi nemusím (okrem Nadpozemskej, to sa mi páči) takže asi túto sériu čítať nebudem. Ale recenzia je opäť skvelá, načrtla všetko, čo som potrebovala vedieť a už tradične aj pobavila :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Toto si chcem veľmi prečítať, ale zatiaľ som to nikde nenašla. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dcéra sa mi veľmi páčila, ale toto vôbec nevypadá tak zaujímavo... uvidíme

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Prvý diel sa mi nepáčil, nedokázala som sa do toho dostať a čítala som to strašne dlho. Lainine písanie nie je moja šálka čaju, takže dvojku si s najväčšou pravdepodobnosťou neprečítam...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ak ťa dej veľmi nezaujal, tak sa nemusíš namáhať, aj tak sa dokopy nič nestalo. :D

      Odstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)