14. júla 2013

Tahereh Mafi: Som roztrieštená

autor: Tahereh Mafi
názov: Som roztrieštená
originálny názov: Shatter Me
séria: Som roztrieštená | Shatter Me
rok vydania: 2011; SR: 2013 (COOBOO)
GoodReads: 4.04 / 37,321 hodnotení


Tahereh Mafi

Tahereh je dvadsaťštyri ročné mladé dievča. Píše knihy a pije príliš veľa kávy. Trilógia Som roztrieštená je jej prvotinou, práva na film boli zakúpené filmovou spoločnosťou 20th Century Fox.





Trailer & Obálka

Tentokrát som veľmi rada, že pôvodná obálka bola zmenená. Naša sa mi páči oveľa viac. Hoci som si Juliette predstavovala inak, ako to dievča, stále je to lepšie. Trailer mi nahnal zimomriavky. Som zvedavá, ako to bude s tým filmom. Ak sa fakticky niečo také natočí určite si to pozriem.

Moje myšlienky

Námet. Aj sa som mala niečo podobné v hlave. Aspoň som si to myslela, kým som si neprečítala túto knihu. Tak ešte raz. Námet je skvelý, má obrovský potenciál. Dal by sa z neho vymyslieť neuveriteľný príbeh. Taký, aký som čakala po ospevujúcich recenziách, obálke a vynikajúcom traileri. Ibaže nič také sa nekonalo. Prvá polovica knihy ma dosť nudila, nič poriadné sa nedialo. Druhá polovica už o niečom bola, ale ukončenie ma dorazilo. Hotová rodinka úžasných alebo možno aj škola profesora Xaviera okorenená fantastickou štvorkou. Huh? Trošku originality by neuškodilo, aspoň si vymyslieť ničo nové a nie povykrádať úspešné komixy.

by skellingt0n.deviantart.com
Juliette má krásne meno. Normálne jej ho trocha závidím. To by k nej aj mohlo byť všetko. Bola priemernou hrdinkou s obrovským problémom a zúfalými citovými výlevmi, ktoré ma nebavili.

Adam ma tiež veľmi neoslovil. Správal sa ako správny muž, bolo v ňom aj trošku odbojnosti a všetko ostatné, čo si na knižných hrdinoch ceníme, ale stále mu niečo chýbalo.

Warner mi nebol sympatický už vôbec. Typická záporná postava, ktorú nenávidíte už od prvého zjavenia na scéne. Čo už, aj takí musia byť. Inak by nebol žiaden príbeh.

Neskôr sa tam primotalo ešte zopár postáv, ale keďže to bolo cca posledných 10 strán, tak sa ešte nestihli prejaviť v dobrom ani v zlom a nevytvorila som si na nich žiaden názor. Isté je, že ďalší diel nám ponúkne mnoho superhrdinov v štýle Marvel(u).
Spôsob, akým je Som roztrieštená napísaná, mi vôbec nesadol. Nehorázne mi prekážali číslovky napísané číslicami. Samé dvojky, trojky prípadne iné. Čo som na matike? Tej som sa, chvalabohu, tohto roku konečne zbavila. Naopak, čo sa mi páčilo, boli preškrtnuté vety. Stále som sa však nevedela preniesť cet 2,3 atď, citové výlevy a stagnáciu deja. Netvrdím, že kniha nemala spád, no nestrhla ma, miestami som sa nudila, a hoci nie je veľmi dlhá, dejová línia sa začína zobúdzať až v polovici knihy.

Nie som šialená. Nie som šialená. Nie som šialená. Nie som šialená.
Nie som šialená. Nie som šialená. Nie som šialená. Nie som šialená.
Nie som šialená. Nie som šialená. Nie som šialená. Nie som šialená.
str. 23

Myslím, že Tahereh sa držala hesla ,všetkého veľa škodí´. Pritom jej nedošlo, že aj všetkého minimálne škodí. Emócie sa jej podarilo zredukovať na Juliettine sťažovanie, zúfalstvo a pochmúrne nálady s občasným tenučkým lúčom svetla. Predpokladám, že koniec mal naviesť atmosféru akcie a napätia. Neúspešne. Už len nech nezabudne do pokračovania zakomponovať trojuholníček. Potom budem ešte len nadšená.

Moje očakávania boli príliš vysoké, predstavovala som si unikátny čitateľský zážitok, lebo s takýmto námetom by sa dalo z knihy vyžmýkať omnoho viac. Nevadí. Znova sa mi potvrdilo, že aj čakám veľa, dostaví sa sklamanie. Som roztrieštená nebola zlá kniha, ale hodnotenie 4.04 je predsa len prehnané.
3 hviezdičky

9 komentárov:

  1. V podstate súhlasím, aj ja som čakala, že to bude niečo úžasné, hlavne po tých extra pozitívnych recenziách. Akože nápad to bol veľmi dobrý, prevedenie ma zo začiatku zaujalo, ale keď to bolo stále to isté (teda takmer o ničom), tak mi všetko liezlo na nervy. Ale ináč Warner má podľa mňa v sebe slušný potenciál. Je to síce sviňa na entú, ale v ničo v ňom je a v niektorých veciach teda má pravdu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hmmm. Varner mi liezol na nervy s úspešným výkonom. Stále opakoval tie svoje psychotické názory, ale fakt by ma zaujímalo v čom mal pravdu. :D Ja som nič také nepostrehla. :D Mňa práveže nudil skôr začiatok než koniec, tam sa na m§j vkus všetko príliš dlho vysvetľovalo. :)

      Odstrániť
  2. Čo ja viem, z tvojej recenzie sa mi nezdá, že by sa ti to páčilo na tri hviezdičky.
    Tiež som mala pár výhrad, ale u mňa to až také zlé nebolo. Veľké plus je, že som to dočítala a šlo to v podstate samo, aj keď niektoré časti (hlavne ten začiatok) ma trochu štvali. Je síce pravda, že ten koniec je ako vystrihnutý z X-mena, ale ten film mám rada, takže to znesiem aj tu :D No som zvedavá na dvojku a veľmi dúfam, že ma Warner nenaštve viac ako v jednotke.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja zbožňujem X-mana. :) (je jedno či filmy alebo rozprávky) Ibaže toto mi prišlo ako vykrádanie. Nič by som nepovedala, keby si vymyslela niečo úplne iné a originálne. Takto to bolo iba ďalšie sklamanie.

      Odstrániť
  3. Nehorázne mi prekážali číslovky napísané číslicami... Na to som sa sťažovala aj ja. To bol skrátka des! a nesedeli mi ani tie preškrtnuté vety. Napriek tomu ma kniha viac bavila...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Oookej, musím si to už prečítať aj ja, keď pre nič, tak pre tie preškrtané vety.:D Inak fíha, recenzia, ktorá nie je ani úplne nadšená, ani úplne zhrozená!:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Všechny recenze, co jsem četla na tuto knihu byli buď vyložené pro, nebo vyloženě proti. Tahle je tak něco mezi. Ale jen mě dotlačila k tomu, abych si tu knížku doopravdy koupila a doopravdy ji přečetla! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som čítala len kladné recenzie. Žiadne záporné. :D No ja som jednoducho čakala omnoho viac.

      Odstrániť
  6. Já se na knížku moc těším..zatím jsem na ní slyšela samou chválu, tak jsem zvědavá :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)