6. júla 2013

Kerstin Gier: Rudá jako rubín

autor: Kerstin Gier
názov: Rudá jako rubín
originálny názov: Rubinrot
séria: Drahokamy | Edelstein Trilogie
rok vydania: 2009; ČR: 2012 (COOBOO)
GoodReads: 4.14 / 15,069 hodnotení

Kerstin Gier

Je autorkou bestsellerovej trilógie Drahokamy a rovnako aj ďalších kníh pre dospelých. Žije v Nemecku. (a keďže je Nemka, a ja po nemecky neviem, z jej oficiálnej stránky som nič nevyčítala)

Žít v rodině, která je samé tajemství, není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. Jednoho dne se s ní zatočí svět a ona se rázem ocitne ve známé ulici, jenže téměř sto let před svým narozením. Vzápětí pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. Zbývá jí ale ještě pochopit, jaké nebezpečí člověku hrozí, když se zamiluje napříč časem.

Trailer & Obálka

Obálka sa mi páči, i keď som našla aj jej krajšie verzie, trúfam si tvrdiť, že je stále lepšia než pôvodná. Trailer je zaujímavý, dokonca by som povedala vtipný. Anotácia dobrá, a hoci nie som veľmi na časovo-priestorové zmeny, po mnohých kladných recenziách som si to prečítala. Hneď na začiatok hovorím, že som bola sklamaná. Takže ma po prečítaní neukameňujte.


 Moje myšlienky

Čas. Vždy, keď čítam nejakú knihu o cestovaní v čase špeciálne sa sústredím na to, ako to autor/autorka vymyslel/a, pretože je to náročné. Vrátite sa v čase. OK. Čo sa ale stane s vami v tej minulosti atď. Tým si Kerstin hlavu nelámala, jednoducho zahlásila, že sa to nedá. Takisto pridala neovládateľné skoky do minulosti na neurčitý čas atď. Ehm, načo sú hrdinom schopnosti, ktoré ani nedokážu ovládať bez nejakých konských obrovských kvázi hodiniek? Nezaujalo ma to, ani najmenšiu trošku.

Ďalej ma neskutočne iritovali tajomstvá a priehľadnosť. Po prvé, do konca knihy som sa nedozvedela o čo vlastne ide. Predpokladám, že v tom momente to ešte ani autorka nevedela. Po druhé, to ako fakt sa to nedalo napísať ešte predvídavejšie? Veď už od prológu bolo jasné o čo ide. 

by untroubledheart.deviantart.com
Gwendolyn. Meno radšej nechám na pokoji. Hm, čo o nej? Poviem niečo milé.. Napríklad: správala sa ako decko, stvárala sprostosti a jej neustále kňučanie typu: "Ale ja som to nemala byť. Ja som bojko, ja toto nechcem." ma naozaj vytáčali.

Gideon. Toho som si pravdepodobne mala obľúbiť. Ibaže v porovnaní s ostatnými perfektnými knižnými hrdinami mal len málo kvalít. Plus, tie ktoré aj mal, som si nevšimla.

Zvyšok postáv tvorí jednú veľkú masu. Iba by som ešte rada dodala, že Gwendolynina matka mi tiež nebola po chuti a jej originálne vysvetlenie bolo totálne trápne. Ak by sa niečo také pokúsila nahovoriť mne, tak by som jej 100% neverila.

Priznávam, Rudá jako rubín sa čitála veľmi dobre. Prešla som stránku za stránkou a rýchlo som sa dostala na koniec, no totálne som sa nudila. Celý čas sa nič poriadne nedialo, skoky do minulosti boli opísané minimálne, zato o Gideonovi som dostala podrobnú správu, hneď ako sa objavil. Posledné stránky trošku pozdvihli celkový dojem, ale nie dostatočne, aby som bola ochotná dať aspoň tri hviezdičky. Tri dávam knihám, ktoré sa mi páčili, ale neboli ničím extra výnimočným. Za nudu ich určite nedám.

Začiatok bol nemastný-neslaný, potom som sa dočkala hysterickej Gwendolyn prechádzajúcou štádiom popierania, čo behala dokola a opakovala si mantru: "Mne sa to nemôže stať.", prešla som štádiom lásky na prvý pohľad - vážne na prvý pohľad, za celú knihu sa rozprávala asi 10-krát - nepochopiteľnou žiarlivosťou na osobu, ktorú nepozná. Horšie by to bolo už len keby sa tam objavil aj druhý objekt jej túžby.

Ščítané a podčiarknuté: som prvá osoba, ktorá z tejto série nepadla na zadok. Prečo? Povedzte mi niekto, prečo sa vám to tak páčilo? Niečo som nepostrehla? Prespala som moment, keď som sa mala do príbehu zamilovať? A teraz vážne, úplne seriózne. Niekto mi povedzte, čo bolo na tejto knihe také skvelé a čo sa vám konkrétne páčilo. Možno, keď dostanem iný uhol pohľadu, osvieti ma. Tentokrát to nemyslím ironicky.

2 hviezdičky

8 komentárov:

  1. Wow, prvý negatívny názor na túto knihu, o ktorom viem. Ja som to ešte nečítala, no už som si povedala, že to toho roku prečítam, keď je to podľa všetkých také úžasné. Keďže v poslednej dobe zisťujem, že sa nám páčia/nepáčia podobné knihy, tak si ma teraz kúsok vystrašila. :D
    No, ale veď toho roku sa k nej už vážne chcem dostať, tak si spravím názor sama, ale trochu si schladila moje očakávania. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som bola sama schladená, keď som čítala. Až ma to miestami mrzelo, že tam nevidím takú úžasnú vec, ako všetci ostatní. Som zvedavá, čo na to povieš ty. :)

      Odstrániť
  2. Fíha, tiež som ešte negatívnu recenziu nečítala.:D Ono... V podstate asi väčšina vecí, čo tvrdíš je pravda. Ibaže ja som to pri čítaní nevnímala, začítala som sa a pripadalo mi to super, bavila som sa, jednoducho mi to sadlo.:D Neviem to poriadne vysvetliť, ups.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem, mne všetky tie veci hneď udreli do očí. Možno som bola len zle naladená alebo čo. A možno som len čakala príliš veľa.

      Odstrániť
  3. Naozaj som ešte žiadnu negatívnu recenziu na túto knihu nevidela. Chystám sa ju čítať, tak uvidím, či budem zdieľať tvoj názor :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tvárim sa, že som túto recenziu nevidela. Ty si sa nudila? Nudila?! :D Ja že som oslepla alebo čo.
    Ale keď si sa už spýtala, čo sa mi na nej tak veľmi páčilo, no v prvom rade to, že som sa od knihy nevedela odtrhnúť a neviem, ako si niektoré veci predvídala ty, ale mne sa to teda veľmi nedarilo. Dobre, to že mala Gwen gén bolo jasné už z anotácie, ale páčilo sa mi, že to bolo písané tak inak a taktiež sa mi páčilo, ako autorka nadľahčila atmosféru vtipnými rozhovormi. Tá zápletka bola trochu zložitá a myslím si, že už aj sama autorka sa do nej trochu zamotala, ale páčila sa práve kvôli tomu, že bola zložitá a originálna.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Súhlasím, že do tej zápletky sa tak trochu zamotala aj autorka. Napr. už v prológu som sa trochu stratila a mierne som očakávala, že prvá kapitola začne ich deckom. (čo nakoniec aj začala, len mi chvíľu trvalo kým som na to prišla - keď jej matka prišla s tým originálnym vysvetlením a niekto tam povedal, že tam vtedy bývali - čiže koniec už nebol pre mňa prekvapením) Navyše som nedokázala pochopiť jej právanie, ako si to nechcela priznať, povedať to atď. prišlo mi to ako hrozné naťahovanie. Rovnako som videla aj siahodlhé opisy minulosti a neviem, jednoducho ma to vôbec nechytilo. :D :D

      Odstrániť
  5. Všetky chyby, ktoré opisuješ, kniha má, ale mne to bolo tak nejako jedno. Aj ja som už od prológu vedela, o čom to vlastne celé je , ale aj to mi bolo jedno. Prečo? úprimne povedané, neviem. Pre mňa to bolo vtipné, svieže, vôbec som neriešila tie skoky do minulosti a ich (ne)logickosť, ja som si čítanie tejto série užila :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)