25. júla 2013

Lauren Miller: Parallel

autor: Lauren Miller
názov: Parallel
originálny názov: Parallel
séria: -
rok vydania: 2013
GoodReads: 3.90 / 533 hodnotení

Lauren Miller

Narodila sa v New Yorku, no vyrastala v Atlante. Chodila na Yale a neskôr na Berkeley v odbore právo. Vydala sa a presťahovala sa do Los Angeles, kde pracovala ako právnička. Keď neočakávane otehotnela, vydesilo ju to - obávala sa, že to zničí jej kreativitu. Aby si dokázala opak, Parallel napísala počas prvých 100 dní života svojho dieťaťa. Teraz pracuje na ďalšej knihe, ktorá však nebude pokračovaním Parallel-u.

Abby Barnes had a plan. The Plan. She'd go to Northwestern, major in journalism, and land a job at a national newspaper, all before she turned twenty-two. But one tiny choice—taking a drama class her senior year of high school—changed all that. Now, on the eve of her eighteenth birthday, Abby is stuck on a Hollywood movie set, miles from where she wants to be, wishing she could rewind her life. The next morning, she's in a dorm room at Yale, with no memory of how she got there. Overnight, it's as if her past has been rewritten.

Trailer & Obálka

K prečítaniu ma motivoval trailer, ktorý som objavila cez Liu. Páčil sa mi trailer naháňajúci zimomriavky, páčila sa mi anotácia, obálka nebola na zahodenie. Jediné, čo sa mi na knihe nepáčilo, bola kniha samotná.


Moje myšlienky

Najviac zo všetkého som sa tešila na paralelné svety. Zjavne som sa tešila zbytočne a predčasne. Predstavovala som si to inak, možno zidealizovane, ale určite nie spôsobom, aký som nakoniec dostala. Abby žila vo svojej realite - súčasnosti, ktorá sa menila podľa konania jej paralelnej osobnosti v minulosti - rok dozadu. Keďže som veľký detailista, nehorázne ma iritovali chyby - napr. jedine Abby si pamätala "skutočnu - prvú" verziu, toho, čo sa stalo. Všetci ostatní žili v zmenenej realite. Nechápem, ako je potom možné, že jej najlepšia kamarátka poznala celú zmenenú realitu už od začiatku, keď sa menila priebežne. Mohli by ste oponovať: veď všetko sa už udialo, len k Abby sa to dostávalo s meškaním. Ibaže! Každá zmena reality v minulosti ovplyvnila prítomnosť a Abbyina prítomnosť sa menila, tak prečo to neovplyvňovalo zakaždým aj ostatných?

vimark.deviantart.com
Abby sme mohli pozorovať v dvoch verziách. V "pôvodnej" a "paralelnej". Obe sa správali odlišne, no celý čas jeden učený profesor Dr. Mann tvrdil že "paralelná Abby" sa rozhoduje presne tak, ako by sa rozhodovala "skutočná Abby" v tých istých okolnostiach. Teraz to poviem: ani jedna Abby mi nebola sympatická. Na maličkú chvíľku som sa zamyslela, že možno tá paralelná, ale potom som to zamietla. Bola to divná hrdinka, mala divnú kamarátku a stali sa jej divné veci, ktoré boli tak pomixované dokopy, že miestami ani nedávali zmysel a navzájom si odporovali.

Samozrejme, čo by to bol za príbeh, keby sa tam niekto do niekoho nezamiloval. Najprv mi vôbec neprekážalo, že každá Abby niekoho má. Kým sa aj toto nezačalo zamotávať a nevyvŕbilo sa to do starého známeho trojuholníka Abby a dvaja... chlapci. Josh a Michael. Josh mi bol sympatickejší, hoci sa vyskytoval málo a Michael mi nebol sympatický a tiež sa vyskytoval málo.

Ďalším faktorom, ktorý sťažuje čítanie sú inteligentné pasáže Caitlin (Abbyinej BFF), miestami Abby a doktora Manna, ktorý prišiel s teóriou o paralelných svetoch a snaží sa nám to učenými pasážami zvestovať. Koho tieto kecy nezaujmú, tak sa bude nudiť a poprípade ich preskočí, lebo v skutočnosti pre knihu nie sú nijak špecificky potrebné. Kto si ich prečíta, začne v tých teóriách nachádzať diery. Ako ja.

Na dôveryhodnosti príbehu nedodalo ani rozuzlenie. Len čo som dočítala koniec, tak som si povedala: aha, fajn, toto sa mi vôbec neoplatilo čítať. Na druhej strane, čítala som aj horšie knihy.

9 komentárov:

  1. No... to znie hrozne. Navyše - z celého toho nápadu by ma čoskoro rozbolelo hlava.:D Takže, nie vďaka.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ten trailer je úžasný v tom máš pravdu. Hrozně moc se mi líbil a taky by mne navnadil si něco přečíst, ale když jsem přečetla co jsi napsala napadla mě zrhuba stejná věc - že si to asi představuju úplně jinak, než jak to bude napsané. Takže raději ne :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mňa bolí hlava už len z tých zmienok a paralelných veciach, takže nie, ďakujem, vyhnem sa tomu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak ten trailer som si pozrela až teraz u teba a naozaj to vyzeralo dosť zaujímavo, ale potom som zbadala, že sa ti kniha nepáčila a tak som trailer vypla a rovno šla na názor.
    Nemám rada takéto zamotané veci. Paralelné svety v knihách sú podľa mňa super, pokiaľ niekto má odvahu a dosť vedomostí púšťať sa do nich. Hlavne aby mu všetko sedelo a nezamotal sa vo vlastných drístoch.
    Táto autorka to asi nedokázala. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Akože nápad nebol vôbec zlý. Len si mala dopredu ujasniť, ako si to predstavuje a nie to zamotať a nakoniec sa to celé iba doplietlo.

      Odstrániť
  5. Teď jsem úplně zmatená a nechápu, jak to mohlo fungovat v té knize... Má pěknou obálku, ale nějak jsem ji neplánovala číst, a vidím, že jsem udělala dobře. Co se týče alternativních verzí, spíš si přečtu Pivot Point :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. O tom som nikdy nepočula. Doteraz. Ale mrknem sa na to. :)

      Odstrániť
  6. Tiež ma zaujal trailer, ale tak zjavne nič moc kniha. To je tak keď sú vysoké nároky, čo? :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)