22. júla 2013

(RC) Recenzia: Čierna mágia (Ríša temnoty #3)

autor: J.L. Smith
názov: Čierna mágia
originálny názov: Spellbinder
séria: Ríša temnoty | Night world
rok vydania: 1996
GoodReads: 3.94 / 2,908 hodnotení

Recenzia: Tajomstvá upírov (Ríša temnoty #1)
Recenzia: Prekliate sestry (Ríša temnoty #2)

J.L. Smith

Smith je svojimi knihami známa široko ďaleko, či už sa páčia, alebo aj nie. Jej série majú takmer vždy veľmi dobrý námet, len spracovanie pokrivkáva za myšlienkami. Upírske denníky a rovnako aj Tajný kruh boli sfilmované do rovnomenných seriálov, ktoré sa takmer vôbec na knihy nepodobajú, ale zožali obrovský úspech medzi mladými ľuďmi po celom svete. 

Obálka

Už tradične, to čo hovorím ku každej jednej knihe z tejto série. Pôvodná obálka je hrôza des! Vyzerá ako nepodarok komixu. Môžeme ďakovať vydavateľstvu, že pre našu slovenskú a českú verziu vymysleli také nádherné prebaly.

Moje myšlienky

 Po prvý raz v tejto sérii sa autorka odklonila od upírov, a ako hlavné hrdinky si vybrala čarodejnice. Pekne vykreslila vzájomné vzťahy, jednotlivé kruhy a niekoľkokrát načrela aj do problematiky čarovania a zaklínadiel. Navyše zakomponovala do deja aj polodrahokamy spolu s ich vlastnosťami a legendy. Toto ma obzvlášť zaujalo. Niektoré veci síce mohla opísať o niečo viac, no aj tak sme dostali komplexný hoci nie najpodrobnejší obraz. Dúfam, že s čarodejnicami v tejto sérii ešte neskončila.

by akreon.deviantart.com
V ďalšom pokračovaní Ríše temnoty sa stretávame s dvomi diametrálne odlišnými čarodejnicami - Blaise a Theou, sesternicami, ktoré vyrástli spolu ako sestry. Blaise to už pokašľala nespočetnekrát. Je arogantná, nedbá na svoje okolie. Už od začiatku mi bola nesympatická, predstavovala tú horšiu časť dvojice. Keď niečo zbabrala stiahlo so sebou aj Theu, no sama taká lojálna nebola. Oproti tomu Thea, tá bola typicky dobrá čarodejnica liečiaca šteniatka. Kontrast medzi nimi vytváral perfektný podklad na vystavanie dejovej línie.

Ďalšou postavou miešajúcou karty bol Eric. Človek. Thea sa do neho zamilovala. Tak ako v oboch predchádzajúcich knihách, najdôležitejšou časťou zápletky je zakázaná láska. Bolo by to ošúchané, ak by Smith nedotvorila výborne aj zvyšok príbehu. S každou ďalšou knihou to bude len ťažšie a ťažšie, no zatiaľ to zvláda na jednotku s hviezdičkou.

Dve hlavné hrdinky, jedna dobrá a druhá bezohľadná. Bezpodmienečne musela nastať kolízia. Riešenie konfliktov a situácií, do ktorých sa dostali najmä vďaka Blaise bolo strhujúce, nedalo sa prestať čítať. Napätie bolo stupňované až do prekvapivého konca s niekoľkými  nečakanými zvratmi.

Rada by som podotkla, že táto séria je najlepšia od Smith. Štýl písania je skvelý, vtiahne čitateľa do deja, knihy majú náboj a atmosféru, nehovoriac o voľných pokračovaniach, ktoré na seba nenadväzujú.

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Fragment ZA RECENZOVANÚ KNIHU
Kúpiť knihu Čierna mágia

2 komentáre:

  1. Škoda, že tam je zase tá otrepaná love story. Ale čarodejnice a obálka zaujali. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. v každej knihe musí byť aspoň minimálna love story. :D

      Odstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)