30. augusta 2013

(RC) Recenzia: Angelopolis (Angelológia #2)

autor: Danielle Trussoni
názov: Angelopolis
originálny názov: Angelopolis
séria: Angelológia | Angelology
rok vydania: 2013; SR: 2013 (Ikar)
GoodReads: 3.39 /  1,053 hodnotení

Danielle Trussoni

Autorka vyštudovala Wisconsinskú univerzitu v odbore história a angličtina. Jej prvotinou je kniha Falling Through the Earth: A Memoir, ktorá v slovenskom preklade nevyšla, no podľa New York Times sa stala jednou z najlepších kníh roka 2006. Danielle získala za svoju tvorbu viacero ocenení, momentálne žije striedavo vo Francúzsku a Amerike.

Odkedy Verlaine naposledy videl Evangelinu vzniesť sa z brooklynského mosta, uplynulo vyše desať rokov. Jej krídla boli preňho symbolom zrady, ktorá ho stále máta. Stal sa z neho elitný lovec anjelov Angelologickej spoločnosti a cieľavedome a s oddanosťou sa venuje svojmu poslaniu pochytať, uväzniť a zlikvidovať Evangelinin druh. Keď sa však Evangelina pred ním znenazdajky zjaví na tlmene osvetlenej parížskej ulici, Verlaine si uvedomí, že je svojou podstatou celkom iná ako ostatné bytosti, čo tak neľútostne prenasledoval. Vír pochybností a zmätku ešte zosilnie, keď mu ju spred nosa unesie anjel, už vyše storočia patriaci medzi Spoločnosťou najhľadanejšie bytosti. Nasledujúca naháňačka zavedie Verlaina a ďalších angelológov spod tieňov Eiffelovej veže cez cárske paláce v Sankt Peterburgu až hlboko do sibírskych gubernií a k brehom Čierneho mora. Čaká tam na nich pravda o Evangelininom pôvode – a sily, ktoré ich môžu priviesť k víťazstvu, alebo záhube. Angelopolis vykresľuje ohromujúci obraz, skĺbený z histórie a vedy – cárskej minulosti Ruska, modernej genetiky a starovekých vyobrazení najmocnejšieho anjelského zjavenia, zvestovania archanjela Gabriela – do dramatického príbehu o únose, hľadaní pokladu a nebeskej vojne, v ktorom osud ľudstva zase raz visí na vlásku.

Obálka  

Je nádherná, páči sa mi na nej úplne všetko. Krídlo s pierkami, štýl písma a ešte viac ten znak pod tým. V porovnaní s predchádzajúcou knihou je trošku obyčajnejšia a tenšia, no zaujala ma viac.

Moje myšlienky

Ako začať túto recenziu? V prvom rade, by som asi mala podotknúť, že prvý diel som nedokázala roky dočítať, ležala na poličke so záložkou na strane 75. Znova som sa do nej pustila kvôli pokračovaniu, ktoré sa nedá čítať bez toho, aby ste vedeli, čo sa udialo v predchádzajúcej knihe. Prekvapivo, sa mi Angelológiu podarilo prečítať za dva dni a nezdala sa mi nudná, čiže som dospela k názoru, že na jej prečítanie treba mať asi viac rokov. Späť k Angelopolisu. 

Angelopolis je prepracovaná kniha (rovnako ako Angelológia), Danielle si musela dať veľkú námahu s preštudovaním faktov o rôznych historických udalostiach a osobách, nehovoriac o tom, ako brilantne ich dokázala pospájať do zápletky. Čitateľovi ponúka zmes, ktorá je taká uveriteľná, až som mala občas pocit, že to všetko je pravda pravdúca. 

Séria ponúka nevšedné spracovanie anjelskej témy. Pridŕža sa Biblie, vznik anjelov a nefilimov je vysvetlený aj na základe ďalších náboženských textov, podložený mnohými presvedčivými tvrdeniami od stvorenia sveta, cez potopu až do prítomnosti. Práve tieto pasáže sa mi páčili so všetkého najviac.

by felicetti.deviantart.com
Na jednej strane, historické knihy a knihy s historickými faktami pomiešané s prítomnosťou a fikciou mám nesmierna rada, no táto séria je na nich postavená: sú na každej strane, čo môže byť pre čitateľa náročné. Angelopolis určite nie je jednoduché čítanie, treba sa pri ňom veľa sústrediť, ale keď som sa do toho dostala, hltala som stranu za stranou so svojimi vlastnými hypotézami, akoby sa dej mohol ďalej vyvíjať. Napriek tomu, sa mi také kvantum informácii niekedy zdalo až príliš náročné, preto som si musela dať pauzu a trocha nechať mozog odpočinúť. 

Čo by som chcela pochváliť je spôsob, akým autorka vyrozprávala príbeh. Použila rôzne postavy na vysvetlenie určitých udalostí a striedala pohľady postáv, pričom každý uhol pohľadu odkýval niečo dôležité. Z tejto mozaiky tak poskladala ucelenú dejovú líniu, ktorá ma zaujala omnoho viac než v Angelológii. Angelopolis je dynamický a rýchlo postupujúci s výraznými zvratmi a nečakanými odhaleniami a ďalšími majstrovskými zauzleniami.

Postáv bolo v Angelopolise neurékom, stále sa objavoval niekto ďalší. Verlaine sa objavoval dosť často, ale chýbala mi Evangeline. Síce sa mnoho vecí dotýkalo práve jej, ona sama sa dostala do úzadia. Romantiky sa v tejto knihe tiež veľa nedočkáme, iba záblesky, no vôbec to nie je na škodu. 

Sama som prekvapená, ako veľmi sa mi Angelopolis zapáčil, keďže som sa do čítania púšťala s malou dušičkou. Obe knihy sú však kvalitné, prepracované a majú čo ponúknuť - najmä úplne iný pohľad na anjelov a historické bonusy.

a pol

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU  Ikar ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY

4 komentáre:

  1. Pekná recenzia. Možno si nakoniec kvôli tejto recenzii aj prečítam knihu, aj keď vieš, že aj ja som mala problém s jednotkou. Škoda, že Evangeline sa tu vyskytuje len zriedka, celkom som si ju obľúbila, ale to, že sa tam nachádza menej romantiky len kvitujem. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prečítaj, prečítaj. Ono to bolo vlastne pre mňa prekvapenie. Nečakala som, že by sa mi séria mohla takto zapáčiť.

      Odstrániť
  2. Pekne napísané.:) Mne sa tých faktov zdalo priveľa, ale na druhej strane obdivujem autorku.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Súhlasím, že tých faktov bolo veľa, ale mnoho z toho sa mi zdalo byť zaujímavé a keď som mala dosť, tak som si jednoducho urobila prestávku. :-)

      Odstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)